Η Μαρέβα Μητσοτάκη δεν δήλωσε πάλι την offshore (έγγραφο)

Σε σκάνδαλο μεγατόνων για τη γαλάζια παράταξη εξελίσσεται η «οφσορούχος» σύζυγος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβα Γκραμπόφσκι καθώς η «παραδείσια» εταιρία της δεν δηλώθηκε στο Πόθεν Έσχες.

5a1da1f31dc524a8748b45cf

Ειδικότερα, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται να μην έχει δηλώσει την offshore εταιρεία Eternia Capital Management. Πρόκειται για την offshore εταιρεία την οποία είχε αποκαλύψει το Φεβρουάριο του 2017 το «Documento» και στη συνέχεια ήρθαν να επιβεβαιώσουν οι αποκαλύψεις των Paradise Papers.

Η Eternia Capital Management διεγράφη σύμφωνα με την Cayman Island Gazzete τον Ιανουάριο του 2015. Με λίγα λόγια η Μαρέβα Γκραμπόφσκι εμφανίζεται να μην έχει δηλώσει την offshore εταιρεία στην οποία η ίδια είναι κατά 50% μέτοχος. Παρά το γεγονός ότι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης αφορά το 2015 και η εταιρεία διεγράφη τον Ιανουάριο του 2015. Η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ, επιμένει να αγνοεί τους θεσμούς και την υποχρέωση της ως σύζυγός πολιτικού προσώπου και αρχηγού κόμματος να δημοσιοποιεί το σύνολο των περιουσιακών της στοιχείων.

H offshore εταιρεία, στην οποία η σύζυγος του προέδρου της ΝΔ είναι μέτοχος κατά 50% έχει έδρα τα νησιά Κέιμαν και την Καραϊβική. Η δραστηριότητα της ξεκίνησε το Μάρτιο του 2010, όταν η δικηγορική εταιρεία Appleby φρόντισε για την ίδρυσή της. Ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίζεται ο Κωνσταντίνος Πέτρος Κυρκίνης, το πρόσωπο με το οποίο το Documento είχε επικοινωνήσει το Φεβρουάριο του 2017 αλλά είχε αρνηθεί αρχικά οποιαδήποτε σχέση με την εταιρεία.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών κατά της διαφθοράς, ως Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), νοούνται τα φυσικά πρόσωπα στα οποία έχει ή είχε ανατεθεί σημαντικό δημόσιο λειτούργημα, οι άμεσοι στενοί συγγενείς τους και τα πρόσωπα που είναι γνωστά ως στενοί συνεργάτες τους. Όταν ένα πρόσωπο ταυτοποιείται ως ΠΕΠ, τότε θα πρέπει μεταξύ άλλων να εφαρμόζονται πιο αυστηροί έλεγχοι απ’ ό,τι στους υπόλοιπους πελάτες μιας δικηγορικής εταιρείας που αναλαμβάνει την σύσταση offshore για λογαριασμό τους.

Σε 927.000 ευρώ τα έσοδα της Μαρέβας, με καταθέσεις 720.000 ευρώ

Εκτός όμως από τη μη δήλωση της offshore εταιρείας, όπως αναφέρει το documentonews.gr στην οποία η κα Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι μέτοχος ερωτήματα προκύπτουν και για τα εισοδήματα της κας Γκραμπόφσκι, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν και άλλα περιουσιακά στοιχεία.

Να σημειωθεί ότι τα έσοδα του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη ανέρχονται συνολικά σε περίπου 76 χιλιάδες ευρώ, ενώ της συζύγου του, Μαρέβας Γκραμπόφσκι σε 927 χιλιάδες ευρώ, από τα οποία τα 850.000 αναγράφει ότι προήλθαν από διάθεση περιουσιακών στοιχείων…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσεις περίπου 6 χιλιάδων ευρώ, ενώ σαφώς αυξημένο είναι το αντίστοιχο ποσού της συζύγου του. Συγκεκριμένα η κ. Γκραμπόφσκι έχει καταθέσεις που ανέρχονται στο ύψος των 720 χιλιάδων ευρώ, το σύνολο σχεδόν των οποίων βρίσκονται στην ελβετική τράπεζα «Lombard Odier». Τα χρήματα αυτά (709.000 ευρώ) αναγράφει πως προήλθαν από πώληση περιουσιακού στοιχείου. Παράλληλα, το ζεύγος δηλώνει 27 ακίνητα.

Η κ. Γκραμπόφσκι είναι μέτοχος κατά 34.11% στη «Zeus+ Dione», με κεφάλαιο εισφοράς 184 χιλιάδες ευρώ κι ενώ πέρσι είχε την κυριότητα των μετοχών, κατέχοντας παράλληλα το 50% των μετοχών στην εταιρεία «M. ΓΚΡΑΜΠΟΦΣΚΙ ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε.». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέχει το 60% στην εταιρεία «ΚΗΡΥΞ Α.Ε.» με κεφάλαιο εισφοράς 307 χιλιάδες ευρώ. Τέλος, η κ. Γκραμπόφσκι έχει δανειακές υποχρεώσεις σε τρείς τράπεζες, με το υπόλοιπο οφειλόμενο να ανέρχεται σε περίπου 357 χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Εισαγγελική έρευνα για τους Έλληνες των Paradise Papers – Στο «στόχαστρο» και η σύζυγος Μητσοτάκη

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Γνωστή ηθοποιός έκανε βόλτες σε νοσοκομείο και διέσπειρε τον κορονοϊό

νοσοκομείο 699x430 1

Καταγγελία ΠΟΕΔΗΝ: Γνωστή ηθοποιός έκανε βόλτες σε νοσοκομείο και διέσπειρε τον κορονοϊό

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μίλησε για αύξυηση των προσελεύσεων και των νοσηλειών με κορονοϊο.

Ρέθυμνο – δόγμα Άδωνι στο ΕΣΥ: Κάλεσαν 80χρονο ιδιώτη γιατρό να καλύψει εφημερίες (video)

γιατρος

Ρέθυμνο – δόγμα Άδωνι στο ΕΣΥ: Κάλεσαν 80χρονο ιδιώτη γιατρό να καλύψει εφημερίες (video)

Ανησυχία προκαλεί η προχειρότητα με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τα κενά στα…

Σκόπελος: Μαγαζί έβγαλε… «νόμιμα» ξαπλώστρες πάνω στο δρόμο – Εισαγγελική παρέμβαση

limnonari 696x513 1

Σκόπελος: Μαγαζί έβγαλε… «νόμιμα» ξαπλώστρες πάνω στο δρόμο – Εισαγγελική παρέμβαση

Η κτηματική υπηρεσία της Μαγνησίας φέρεται να έδωσε σε επιχείρηση άδεια στην οποία συμπεριλαμβάνεται και…

Ο αντιπρόεδρος της… αντιπροέδρου: Τα ονόματα που ακούγονται για το «δεύτερο βιολί» της Κάμαλα Χάρις

AP24204029916145

Ο αντιπρόεδρος της… αντιπροέδρου: Τα ονόματα που ακούγονται για το «δεύτερο βιολί» της Κάμαλα Χάρις

Η νέα υποψήφια των Δημοκρατικών καλείται πλέον να επιλέξει ποιος άλλος, ή ποια άλλη, θα…