Newsroom

Newsroom

Η Κύπρος ψηφίζει για νέο πρόεδρο

Oι Κύπριοι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.Το Κυπριακό και η οικονομία είναι οι δύο βασικές παράμετροι που θα επηρεάσουν την ψήφο των πολιτών.

5a6d76aa1dc5245b208b456b

Εννέα υποψήφιοι ρίχνονται σήμερα στη μάχη των προεδρικών -13ων στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας- εκλογών. Ωστόσο, εκτιμάται ότι ο νέος Πρόεδρος θα αναδειχθεί στον δεύτερο γύρο (4 Φεβρουαρίου), αφού αύριο ουδείς φέρεται ικανός να εξασφαλίσει το 50+1% των ψήφων. Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί οι κάλπες για τις 13ες προεδρικές εκλογές στην Κυπριακή Δημοκρατία, από τις οποίες θα αναδειχθεί ο 8ος Πρόεδρος στην 58χρονη ιστορία της. Η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τις 10:00 είχε ψηφίσει το 10,5% των πολιτών που έχουν το σχετικό δικαίωμα, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με εκείνο των προεδρικών εκλογών του 2013 (13%).

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 και μισή ώρα μετά θα αρχίσουν να ανακοινώνονται τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα αναμένεται να ανακοινωθεί μεταξύ 20:30 και 21:00.

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι: Νίκος Αναστασιάδης, Νικόλας Παπαδόπουλος, Σταύρος Μαλάς, Γιώργος Λιλλήκας και Χρίστος Χρίστου. Αν επαληθευτούν οι δημοσκοπήσεις, σήμερα ο νυν Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης θα περάσει πρώτος και με διαφορά στον δεύτερο γύρο. Το ζητούμενο είναι ποιος θα είναι ο αντίπαλός του. Ορισμένες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και άλλες τον Σταύρο Μαλά. Ωστόσο, η διαφορά τους βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.

Το διακύβευμα της επόμενης ημέρας

Μετά την οικονομική κρίση του 2013 η κυπριακή κοινωνία προσπαθεί να ορθοποδήσει και ως εκ τούτου ζητήματα που αφορούν την ανεργία, τις κοινωνικές ανισότητες, τα νούμερα της πραγματικής οικονομίας, τη φορολογία και τι τελικά μένει στην τσέπη του πολίτη, κυριαρχούν και προβληματίζουν και θα είναι βασική παράμετρος για το τι θα ρίξουν οι πολίτες στην κάλπη.

Επίσης, κυρίαρχο ζήτημα παραμένει η ανοιχτή πληγή του Κυπριακού ζητήματος και πως, με ποια στρατηγική δηλαδή, αυτό θα επιλυθεί. Αναλυτές σχολιάζουν πως οι εκλογές είναι εν δυνάμει και μια μορφή δημοψηφίσματος για την μορφή της λύσης.

Αναστασιάδης, και Μαλάς, επιμένουν στην έναρξη των συνομιλιών. Εκ διαμέτρου αντίθετη θέση εκφράζει τόσο ο κ. Λιλλήκας όσο και ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος.Ο κ. Λιλλήκας εκτιμά ότι «συνέχιση των συνομιλιών από εκεί που διακόπηκαν στο Κρανς Μοντάνα θα οδηγήσει είτε σε τουρκική λύση είτε σε ταφόπλακα του Κυπριακού» και προτείνει δημοψήφισμα. Από την πλευρά του ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει λόγο για μια «Νέα Στρατηγική» όσον αφορά στο Κυπριακό και απορρίπτει την όποια σκέψη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων από εκεί που σταμάτησαν δηλαδή στον Κραν Μοντανά. Αντίθετα έχει δηλώσει πως εάν εκλεγεί θα επικοινωνήσει αμέσως με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και τον επικεφαλής του ΟΗΕ με στόχο μια στρατηγική που θα προκαλέσει κόστος στην τουρκική πλευρά, με λίγα λόγια να την εκθέσει και να την φέρει στη θέση του κατηγορούμενου, δεδομένου ότι η κατοχική δύναμη προχωρά σε μονομερείς ενέργειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Πάντως η προεκλογική εκστρατεία έληξε με αλληλοκατηγορίες για το μέλλον της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας.

Αναστασιάδης: Πολιτικός αντίπαλος όλων μας τα προβλήματα του λαού

Λίγο μετά τις 9 το πρωί προσήλθε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και μέλη της οικογένειάς του προκειμένου να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Εξερχόμενος από την αίθουσα ψηφοφορίας, ο κ. Αναστασιάδης αποκάλεσε γιορτή της δημοκρατίας τη σημερινή μέρα, όπου ο κυρίαρχος λαός καλείται να εκφράσει ποιος θα διαχειριστεί τις τύχες του τόπου.

Παρακάλεσε όλους, με νηφαλιότητα να συμμετάσχουν στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, έχοντας κατά νου τι έχουν ακούσει, γνωρίζοντας – όπως είπε – ότι την επομένη οι εκλογές θα πρέπει να μας βρουν ενωμένους.

Επεσήμανε ότι δεν δικαιολογείται κανένας την επομένη να παραπονιέται για τα αποτελέσματα των εκλογών, υπογραμμίζοντας πως πολιτικός αντίπαλος όλων μας είναι τα προβλήματα του λαού, που θέλουν ενότητα συνεργασία και σεβασμό.

Μαλάς: Ώρα οι πολίτες να κρίνουν αυτούς που δεν τους υποτίμησαν

Τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στις κάλπες για να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές, κάλεσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, λέγοντας ότι είναι η ώρα οι πολίτες να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους.

Ο κ. Μαλάς, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, στελέχη του εκλογικού του επιτελείου, φίλους και υποστηρικτές έφτασε λίγο πριν από τις 10:00πμ στο Γυμνάσιο Αρχαγγέλου, στη Λακατάμια, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα στο Κέντρο Λ’.

Σε δηλώσεις αμέσως μετά, είπε ότι σήμερα είναι η μέρα της δημοκρατίας και η μέρα που θα μιλήσουν οι πολίτες. Κάλεσε παράλληλα τον κόσμο να ψηφίσει εκείνους που κρίνουν ότι τους δίνουν πραγματικές απαντήσεις για ένα καλύτερο μέλλον.

«Μας έχουν ακούσει, μας έχουν δει, μας έχουν συγκρίνει και τώρα είναι η ώρα να μας κρίνουν», είπε και πρόσθεσε ότι «είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους που δεν υποτίμησαν τη νοημοσύνη τους. Είναι η ώρα να κρίνουν εκείνους οι οποίοι πραγματικά τους προσφέρουν ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

Σύμφωνα με τον κ. Μαλά, δεν είναι η ώρα των προσωπικών απογοητεύσεων, αλλά «είναι η ώρα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως ιδεολογικής πεποίθησης να κατέλθουν στις εκλογές και να επιλέξουν οι ίδιοι – όχι άλλοι για εκείνους – το μέλλον τους».

«Είμαι σίγουρος ότι όταν οι πολίτες προσέλθουν με την ωριμότητα που διακρίνει πλέον την κυπριακή κοινωνία και με το χέρι στην καρδιά και το μυαλό στο μέλλον των παιδιών μας, για ένα καλύτερο μέλλον που τους αξίζει, τότε θα αποφασίσουν, γιατί αυτό είναι το μέλλον που μας ενώνει» είπε ενώ κατέληξε λέγοντας ότι «μας ενώνει βέβαια και η Κύπρος μας».

Παπαδόπουλος: Οι πολίτες καθορίζουν την πορεία της χώρας

Οι πολίτες σήμερα καθορίζουν την πορεία της χώρας μας, δήλωσε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Στη δήλωση του μετά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σήμερα πρωταγωνιστές δεν είναι οι υποψήφιοι αλλά οι ίδιοι οι πολίτες, οι οποίοι με τη συμμετοχή τους ενισχύουν τη Δημοκρατία και με τις επιλογές τους καθορίζουν την πορεία της πατρίδας μας.

Στη σύντομη δήλωσή του αναφέρθηκε στη λύση του Κυπριακού και στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος, ευχήθηκε σε όλους τους πολίτες καλή ψήφο.

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη: Οι δηλώσεις που παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο

Κούγια

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την επίθεση Κούγια σε Κασσελάκη: Οι δηλώσεις που παραβιάζουν τον αντιρατσιστικό νόμο

Παρέμβαση για τα ομοφοβικά σχόλια Κούγια  κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Κουτσελίνη: Όταν σπούδαζα, δεν είχα χάμπουργκερ να φάω – Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο μπομπότα, απαντά ο Αλμπάνης

InCollage 20240619 111145917

Κουτσελίνη: Όταν σπούδαζα, δεν είχα χάμπουργκερ να φάω – Στην Ελλάδα τότε υπήρχε μόνο μπομπότα, απαντά ο Αλμπάνης

Η φράση της Ζήνας Κουτσελίνη κατά την προσπάθειά της να δικαιολογήσει όσα είπε για τον…

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν κλείνουμε τα μάτια» – Οι αναρτήσεις της κατά της βίας των γυναικών

MEGA

Σοφία Πολυζωγοπούλου: «Δεν κλείνουμε τα μάτια» – Οι αναρτήσεις της κατά της βίας των γυναικών

Η δικηγόρος και σύζυγός του Απόστολου Λύτρα φαίνεται ότι συχνά έστελνε μηνύματα κατά της έμφυλης…

Απόστολος Λύτρας: Η νέα ενημέρωση από τον δικηγόρο του – Στον «αέρα» αν θα παραδοθεί

6253619

Απόστολος Λύτρας: Η νέα ενημέρωση από τον δικηγόρο του – Στον «αέρα» αν θα παραδοθεί

Διαψεύδει την εκπρόσωπο της αστυνομίας ο Π. Πανταζής - "Κανένας περιοριστικός όρος δεν έχει παραβιαστεί…