Newsroom

Newsroom

«H κυβέρνηση ξεπουλάει μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μέσα στο Οκτώβρη θα προχωρήσει στους διαγωνισμούς εκποίησης της ΛΑΡΚΟ χωρίς να δεσμεύεται για τη συνέχιση της λειτουργίας της και για τις θέσεις εργασίας  

ek larko

Σήμερα, ψηφίζεται η τροπολογία της κυβέρνησης, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για ΛΑΡΚΟ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στο ΤΑΙΠΕΔ να «τρέξει» τον διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στο Δημόσιο.

Μετά την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ένταξη της ΛΑΡΚΟ σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης που ψηφίστηκε τον Φλεβάρη και ήταν κομμένη και ραμμένη στο να εξυπηρετήσει την εκποίηση της εταιρείας με fast track διαδικασίες, χωρίς τυχόν εμπλοκές και με ευνοϊκούς όρους και προϋποθέσεις για τους επιχειρηματικούς ομίλους, η κυβέρνηση έρχεται με τη νέα τροπολογία να «απλουστεύσει» περαιτέρω τις διαδικασίες και να διευκολύνει το ξεπούλημα και τη διάλυση της ΛΑΡΚΟ. Μια τροπολογία στην υπηρεσία του κυβερνητικού σχεδίου ξεπουλήματος .

Κ. Γρηγοριάδης: «H κυβέρνηση ξεπουλάει μια από τις πιο βαριές βιομηχανίες της χώρας»    
   

«Αυτό που πάτε να κάνετε στη ΛΑΡΚΟ είναι έγκλημα. Θυμίζω ότι η ΛΑΡΚΟ είναι η μεγαλύτερη βιομηχανία σιδηρονικελίου στην Ευρώπη, η οποία εκμεταλλεύεται ίσως και το 90% του κοιτάσματος που υπάρχει συνολικά στην ήπειρο. Έχει μονοπώλιο η ΛΑΡΚΟ, δηλαδή η Ελλάδα. Εμείς έχουμε μονοπώλιο και θα το χαρίσουμε. Το απεμπολούμε για ένα κομμάτι ψωμί», κατήγγειλε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κλέων Γρηγοριάδης, σε παρέμβαση του στην ολομέλεια.

«Η Κυβέρνηση σήμερα με μία ακόμη τροπολογία της -της τελευταίας στιγμής κιόλας- ανοίγει τη διαδικασία πώλησης των μεταλλείων και παραχώρησης του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ σε δήθεν «επενδυτές» που μπορούν να την κάνουν απλά ένα όχημα για να παίζουν στο χρηματιστήριο, για να κάνουν δηλαδή αυτά τα γνωστά παιχνίδια που οδηγούν σε πτώχευση ανθρώπους στο χρηματιστήριο», είπε ο κ. Γρηγοριάδης και επισήμανε: «Δεν έχουμε καν καμία εγγύηση ότι θα επαναλειτουργήσουν τη ΛΑΡΚΟ αυτοί που θα την πάρουν. Στα σχέδια της Κυβέρνησης δεν αναφέρεται πουθενά η προστασία των θέσεων εργασίας ούτε φυσικά δίνεται μία εκτίμηση ως προς το κόστος που θα κληθεί να πληρώσει ο όποιος επενδυτής. Αυτό μας υποψιάζει ότι θα την πάρει για ένα κομμάτι ψωμί».

Η κυβέρνηση πρέπει να δώσει απαντήσεις, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται εδώ για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, με τον οποίο πρωθυπουργικός ανιψιός έκανε το κέφι του σκορπώντας 2 εκατ. ευρώ σε τσίγκινες γλάστρες οι οποίες ξεράθηκαν οσονούπω και χρωματιστή άσφαλτο η οποία ξέβαψε πιο γρήγορα από το «οσονούπω», δεν πρόκειται για τα προγράμματα κατάρτισης των 80 εκατ. του κ. Βρούτση για να μάθουν όλοι οι επιστήμονές μας πώς γράφεται το μυθικό «σκόιλ ελικικού». Πρόκειται για το ξεπούλημα μίας από τις λιγοστές βαριές βιομηχανίες της χώρας, πρόκειται για τους εργαζόμενους που τους απολύουν, αφού κυριολεκτικά έχτισαν με το αίμα τους αυτήν την εταιρεία, έχοντας, κατά μέσο όρο ένα θανατηφόρο εργατικό ατύχημα κάθε χρόνο. Πρόκειται για ξεπούλημα των μεγαλύτερων κοιτασμάτων νικελίου και κοβαλτίου στην Ευρώπη».