"Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το καλύτερο σε μια κατάσταση ανάγκης"

«Η κυβέρνηση Τσίπρα κάνει το καλύτερο σε μια κατάσταση ανάγκης. Η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε όχι μόνο να επιτύχει το προβλεπόμενο πρωτογενές πλεόνασμα αλλά και να το ξεπεράσει. Αυτό είναι ένα καλό σημάδι», δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πολιτικός των Πρασίνων Γιούργκεν Τριτίν.

NewsRoom 19/12/2016 | 10:39

Για το χριστουγεννιάτικο δώρο στους χαμηλοσυνταξιούχους, o πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων στη Βουλή και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γερμανίας σχολιάζει ότι η ελληνική κυβέρνηση «δίνει ένα μικρό δώρο στους ανθρώπους που το έχουν ανάγκη» και ότι «κάθε Χριστιανός θα πρέπει να χαρεί γι' αυτό!», ενώ για την αρνητική στάση των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών λέει χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Και λοιπόν; Ο Τσίπρας διαδηλώνει με αυτόν τον τρόπο ανεξαρτησία. Πέτυχε τους στόχους και είναι δημοκρατικό δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού όταν επιτύχεις τους στόχους σου να έχεις την ελευθερία άσκησης των δικαιωμάτων σου. Μπορείς να αποφασίσεις τι θα κάνεις».

Για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους το ηγετικό στέλεχος των Πρασίνων είπε: «Χωρίς ελάφρυνση του χρέους δεν γίνεται. Το ΔΝΤ έχει δίκιο».

Το αν θα βγούμε από την κρίση στην Ευρώπη και την Ελλάδα εμείς ειδικά στην Ελλάδα θα εξαρτηθεί «πάρα πολύ από τις γερμανικές εκλογές, διότι με μια συντηρητική κυβέρνηση στην Γερμανία δεν θα είναι δυνατή η υπέρβαση του μπλοκαρίσματος των επενδύσεων. Γι' αυτό πρέπει να αντικατασταθεί. Για την Ελλάδα θα πρέπει να εξετάσουμε πως θα εκπονηθεί ένα επενδυτικό πρόγραμμα για τη χώρα», τόνισε ο Γιούργκεν Τριτίν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο πολιτικός των Πρασίνων πιστεύει ότι «τα εμπορικά πλεονάσματα τη Γερμανίας είναι τα ελλείμματα των άλλων» και πως η αιτία της κρίσης στην Ευρώπη «ήταν το γεγονός ότι η Γερμανία ξεπέρασε την δική της κρίση μειώνοντας τα ελλείμματά της και θεώρησε ότι και οι χώρες του νότου, πρέπει να μειώσουν τα δικά τους. Έτσι, οι χώρες του νότου έπρεπε να κάνουν αυστηρή λιτότητα, η οποία όμως με τη σειρά της οδήγησε σε μπλοκάρισμα των επενδύσεων».

Ο Γιούργκεν Τριτίν λέει επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αν συγκρίνει κανείς την ευρωζώνη με τη ζώνη του δολαρίου θα διαπιστώσει ότι η ανεργία στις ΗΠΑ δεν είναι τόσο υψηλή, ενώ η ανάπτυξη είναι διότι η κυβέρνηση Ομπάμα δεν δίστασε να κάνει τεράστιες επενδύσεις, ενώ εμείς -ακόμα και στη Γερμανία- δεν κάνουμε».

Επίσης, οι επενδύσεις είναι κατά την απόλυτη πεποίθησή του και «ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο ακροδεξιός λαϊκισμός. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα για ολόκληρη την Ευρώπη. Έτσι θα δημιουργηθεί ανάπτυξη ώστε να καταπολεμηθεί και η ανεργία». Όμως «όλα μετατίθενται για μετά τις γερμανικές εκλογές. Ο κύριος Σόιμπλε γνωρίζει πολύ καλά τι πρέπει να γίνει επί της ουσίας, αλλά δεν θα το κάνει πριν, διότι δεν θέλει να αντιπαρατεθεί με το ίδιο του το κόμμα”, καταλήγει στην συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιούργκεν Τριτίν.