Η κυβέρνηση απέναντι στην…ανομία

Μετά την απόφαση του ΣτΕ και το ουσιαστικό πάγωμα της τελικής φάσης της διαδικασίας των τηλεοπτικών αδειών η κυβέρνησης βρίσκεται απέναντι σε ένα δίλημμα: συνεχίζει την προσπάθεια ή παραδίδεται;

5815d9891dc524066c8b45ef

Του Νίκου Παναγιωτόπουλου

Η παράδοση μπορεί να γίνει με επίκληση των δικαστικών αποφάσεων, το αδιέξοδο για τη συγκρότηση του ΕΣΡ με ευθύνη της ΝΔ και της υπόλοιπης αντιπολίτευσης και την καταγγελία της διαπλοκής. Την ίδια τακτική ακολούθησε και η κυβέρνηση Καραμανλή που στη συνέχεια πήρε την άγουσα για την αντιπολίτευση…

Τις τελευταίες ημέρες και μετά την απόφαση του ΣτΕ στο Μαξίμου γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις υπό τον Πρωθυπουργό αλλά και των συνεργατών του.

H Δευτέρα είναι μια νέα μέρα για την κυβέρνηση και όπως τουλάχιστον συμφωνούν τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη ο «πόλεμος» δεν χάθηκε αντίθετα όπως λένε, «παρά τη συνωμοσία όλων των δυνάμεων της διαπλοκής είναι πλέον ξεκάθαρο στα μάτια της κοινωνίας το βάθος της και οι επιδιώξεις της».Μάλιστα, σημειώνουν με νόημα ότι με την πρόταση Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ, που ήταν προσωπική επιλογή του Αλέξη Τσίπρα, αναδείχθηκε η υποκρισία και ο τελικός στόχος που δεν είναι άλλος από το να μην αλλάξει τίποτα στο τηλεοπτικό τοπίο και με όχημα αυτό να οδηγηθούμε σε εκλογές και αποσταθεροποίηση. Από την άλλη, κυβερνητικά στελέχη εξηγούν ότι η επίθεση από τη ΝΔ στον πρώην Υπουργό του Καραμανλή αναδεικνύει τις προθέσεις της σημερινής ηγεσίας της αλλά και τον διχασμό που υπάρχει εντός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και διερωτώνται, «μα συγκυβέρνησαν με το ΠΑΣΟΚ, έκαναν Αντιπρόεδρο τον Βενιζέλο που τον κατηγορούσαν για τα υποβρύχια, ο Πολύδωρας τους ενόχλησε;». Και με δηκτικό τρόπο ρίχνουν το γάντι στη ΝΔ, «Ο Πολύδωρας δεν έγινε ΣΥΡΙΖΑ, στον δικό τους χώρο ανήκει, ήταν μια συμβολική επιλογή συναίνεσης», και αναρωτιούνται, «έφτασαν στο σημείο να αφορίζουν ακόμα και το ίδιο τους το παρελθόν».

Τα δεδομένα που έχει η κυβέρνηση είναι πολύ συγκεκριμένα:

• Μετά την απόφαση του ΣτΕ υπάρχει μαύρη τρύπα νομιμότητας αφού δεν έγινε ποτέ διαγωνισμός των προηγούμενων νόμων και δεν δόθηκαν άδειες.

• Ήδη από από τις αρχές του 2016 δεν υπάρχει απόφαση προσωρινής και νόμιμης λειτουργείας των τηλεοπτικών σταθμών.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα ανεχτεί το καθεστώς πλήρους ανομίας ή θα ρυθμίσει όπως έχει προαναγγείλει;

Η απόφαση που έχει ληφθεί ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση μέχρι τη συγκρότηση του ΕΣΡ, τη διεξαγωγή διαγωνισμού και τη νόμιμη αδειοδότηση είναι μια ρύθμιση προσωρινή και μεταβατική.

Ήδη με τον διαγωνισμό που δεν ολοκληρώθηκε υπάρχει μια δεδομένη κατάσταση. Υπάρχουν σταθμοί που λειτουργούσαν πριν από αυτόν και σήμερα με μη νόμιμο καθεστώς, και επιχειρήσεις που κέρδισαν ή δήλωσαν συμμετοχή στον διαγωνισμό που ακύρωσε το ΣτΕ.

Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να μην συνεχιστεί η λειτουργία τηλεοπτικών σταθμών έστω και με καθεστώς προσωρινότητας χωρίς προϋποθέσεις και τίμημα.

Απομένει να δούμε αν η αντιπολίτευση και πάρα την όποια εξέλιξη με τη συγκρότηση του ΕΣΡ θα συναινέσει ή θα υποστηρίξει πως οι τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν και πρέπει να λειτουργούν σε νομικό κενό χωρίς όρους και δωρεάν.

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…