H Κομισιόν απειλεί την Ελλάδα με νέο πρόστιμο για τα σκουπίδια της Κέρκυρας

Με την απειλή νέων ευρωπροστίμου βρίσκεται η Ελλάδα εξ αιτίας της κατάστασης με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα. Η Κομισιόν απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση και η ανάγκη για λύση είναι κάτι παραπάνω από άμεση. 

skoupidia kerkyra 1021x580 1

Η προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν, σίγουρα θα δρομολογήσει εξελίξεις καθώς το τελευταίο που επιθυμεί η Ελλάδα είναι μία νέα καταδίκη και ένα βαρύ πρόστιμο.

Μπροστά στα δεδομένα αυτά αναμένεται να τεθεί εκ νέου το αίτημα για μεταφορά των απορριμμάτων στην Ήπειρο. Κι αυτό ως ένα βαθμό, με δεδομένη την λειτουργία του εργοστασίου, θα μπορούσε να μην έχει καμία άμεση επίπτωση στην περιοχή.

Όμως η κατάσταση περιπλέκεται εξ αιτίας της διάθεσης του υπολείμματος. Οι Κερκυραίοι δεν αναζητούν λύση μόνο για την διαχείριση των απορριμμάτων αλλά και για την διάθεση του υπολείμματος το οποίο δεν θέλουν να καταλήξει πίσω στο νησί.

Εκεί υπάρχουν και οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις από τους αυτοδιοικητικούς της Ηπείρου. Δεν μπορεί το υπόλειμμα της Κέρκυρας να καταλήξει στους ΧΥΤΥ της περιοχής γιατί αυτό θα αυξήσει τον όγκο και θα μειώσει τα χρονικά περιθώρια αντοχής των συγκεκριμένων έργων.

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι κανένας Φορέας Διαχείρισης στην Ήπειρο, καθ’ οδόν μάλιστα προς τις δημοτικές εκλογές, δεν θα συνηγορήσει σε μια τέτοια απόφαση.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν που δημοσιοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης τονίζεται ότι  «η Οδηγία-πλαίσιο της Ε.Ε. για τα απόβλητα ενθαρρύνει την απομάκρυνση από την υγειονομική ταφή και τη στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τα απόβλητα συνιστά σαφή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας».

Η προειδοποιητική επιστολή είναι το πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, που οδηγεί στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το δεύτερο στάδιο είναι η αιτιολογημένη γνώμη, η οποία αποστέλλεται αν η χώρα δεν δώσει επαρκείς εξηγήσεις μέσα σε δύο μήνες.

Η Κέρκυρα παραμένει πνιγμένη στα σκουπίδια, ως αποτέλεσμα της διαχρονικής απουσίας σχεδιασμού και υποδομών διαχείρισης. Η χώρα καταδικάστηκε το 2017 από το Ευρωδικαστήριο για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου στην Κέρκυρα με όρους χωματερής.

Και από τότε οι φορείς της Κέρκυρας κοιτάζουν προς την Ήπειρο επιχειρώντας να τους δώσει λύση στο δικό τους πρόβλημα.

epiruspost.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων