Newsroom

Newsroom

Η Κεντροαριστερά και οι κεντροαριστεροί

Αρκετή συζήτηση γίνεται με αφορμή τις διαδικασίες συγκρότησης του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς. Παρά το γεγονός ότι η συζήτηση αυτή έχει επικεντρωθεί (αν είναι δυνατόν) στον τρόπο εκλογής του νέου αρχηγού, περιθωριακά ακούγονται και κάποιες πολιτικές απόψεις με άξονα το δίλημμα Κεντροαριστερά ή Κεντρο-αντιαριστερά. Εμμέσως ή και αμέσως προκύπτουν και κάποιες ενδεικτικές στοιχίσεις του κοινού που αναφέρεται σε αυτή τη διαδικασία. Η άποψή μου είναι ότι το κοινό αυτό στρωματοποιείται σε δύο επίπεδα με αποκλίνουσες κατευθύνσεις.

594fc6fc1dc524c15a8b4608

Του Κώστα Μάρκου *

Εξηγούμαι: Το ένα στρώμα αφορά το στελεχικό δυναμικό και το άλλο τη μάζα των κοινών πολιτών.

Το πρώτο στρώμα αφορά ένα ευρύ φάσμα ατόμων που εκτείνεται από τους υποψηφίους αρχηγούς έως τον τελευταίο συνδικαλιστή ή πρώην μέλος κάποιου Δ.Σ. δημόσιου φορέα. Όλοι, μα όλοι, ονειρεύονται τον απολεσθέντα παράδεισο της νομής της εξουσίας, μικρής ή μεγάλης. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η ομάδα αυτή έχει αποκλειστικό προσανατολισμό τη Ν.Δ. Δεν υπάρχουν γι’ αυτούς αντιδεξιά αντανακλαστικά. Καταργήθηκαν. Η εξήγηση είναι απλή. Μόνο με την πρόσδεση στο άρμα της Ν.Δ. υπάρχει ελπίδα «τα όνειρα να πάρουν εκδίκηση». Η εμπειρία από την καθημερινότητα, τόσο στο πολιτικό όσο και στο συνδικαλιστικό πεδίο, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Παντού τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, από τη Βουλή έως το τελευταίο σωματείο, συνεργάζονται με τη Ν.Δ., σε σημείο που τις περισσότερες φορές είναι πλήρως δυσδιάκριτες οι κομματικές τους αφετηρίες.

Αντίθετα, το κοινό των απλών υποστηρικτών του ΠΑΣΟΚ διατηρεί αυτά τα αντιδεξιά αντανακλαστικά. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Οι άνθρωποι αυτοί, καλώς ή κακώς, δεν πείστηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να προσδεθούν πάλι στο άρμα της Δεξιάς. Τόσο ταξικά όσο και πολιτικά κρατούν τα αρχέγονα πολιτικά οράματα του κόμματός τους και περιμένουν να εκφραστούν.

Η διχοτομία των δύο αυτών ομάδων είναι «εν υπνώσει» και θα αναδειχθεί μετά την εκλογή του αρχηγού, όποιος κι αν είναι αυτός. Τότε οι διαδικασίες της Κεντροαριστεράς όντως θα έχουν ενδιαφέρον.

Τέλος, μια και αναφέρθηκα σε διαδικασίες. Δεν είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά έχει επιφυλάξεις για το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας; Για το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για την εκλογή των πρυτανικών αρχών στα πανεπιστήμια δεν είχε καμιά αμφιβολία. Τόσο η ίδια όσο και ο κ. Αλεβιζάτος. Το πολύ-πολύ, για να λύσουν το διαδικαστικό πρόβλημά τους, ας καλέσουν να κάνει η κ. Διαμαντοπούλου τις αδιάβλητες ηλεκτρονικές εκλογές. Κάτι ξέρει γι’ αυτά…

* Ο Κώστας Μάρκου διδάσκει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών

Πηγή: avgi.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

433140002 767928198614916 439479898267640574 n

O γνωστός ράπερ Εθισμός «σπάει κόκκαλα» με το νέο του τραγούδι – Η αναφορά στον Κώστα Βαξεβάνη και στις υποκλοπές

Ο Εθισμός μέσα από τους στίχους του θίγει συχνά υποθέσεις που απασχολούν έντονα την ελληνική…