Newsroom

Newsroom

Η κάνναβη μπορεί να είναι η λύση στη νόσο Αλτσχάιμερ, λένε οι επιστήμονες

Η άνοια, η οποία πλήττει κυρίως τους ηλικιωμένους, προκαλεί επιδείνωση της μνήμης, της σκέψης και της συμπεριφοράς και μπορεί να εμποδίσει την ικανότητα κάποιου να εκτελεί καθημερινές δραστηριότητες.

58c27f251dc5242f278b4eb7

Πρόκειται για μια ασθένεια που προσβάλλει όλο και περισσότερους ανθρώπους παγκοσμίως χωρίς να έχει βρεθεί μέχρι στιγμής κάποιο φάρμακο που να αντιμετωπίζει την νόσο Αλτσχάιμερ.

Επιστήμονες, ανακάλυψαν έπειτα από έρευνα που διεξήγαγαν πως χημικές ουσίες που βρέθηκαν στην κάνναβη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της άνοιας.

Τα κανναβινοειδή όπως η τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των επικίνδυνων πρωτεϊνών άνοιας από τα κύτταρα του εγκεφάλου, σύμφωνα με ερευνητές του Ινστιτούτου Salk, στην Καλιφόρνια.

Ενώ αρχικά ευρήματα που δημοσιεύθηκαν πέρυσι αναπτέρωσαν τις ελπίδες πως ορισμένες ενώσεις κάνναβης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός φαρμάκου που θα βοηθήσει στην θεραπεία του Αλτσχάιμερ, τελικά οι επόμενες κινήσεις αποδείχθηκαν πολύ αργές.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο λόγος που δεν προχωράει η έρευνα οφείλεται στους περιορισμούς που θέτει η νομοθεσία για τη χρήση των ναρκωτικών ουσιών.

Ο καθηγητής Ντέιβιντ Σούμπερτ, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε στο CNBC πως νομικά θέματα είναι εκείνα που αποτελούν το βασικό «οδόφραγμα» που σταματούν τον ίδιο και την ομάδα του, για τη διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών για τις θεραπευτικές ιδιότητες της κάνναβης.

«Είναι τόσο φανερό ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να μελετηθεί με μεγαλύτερη λεπτομέρεια», είπε. «Είναι αρκετά δύσκολο να χρηματοδοτηθεί, χωρίς να υπάρχει κάποια ανησυχία πως θα κολλήσει η διαδικασία σε νομικά θέματα» πρόσθεσε.

Ο καθηγητής Σούμπερτ, δήλωσε ότι το Ινστιτούτο είχε υποβάλει αίτηση προς τον Οργανισμό Καταπολέμησης Ναρκωτικών στις ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβρη ώστε να του δοθεί άδεια για να χρησιμοποιήσει εκχυλίσματα κάνναβης για τις δοκιμές σε ποντίκια, αλλά όπως λέει δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στην πρώτη μελέτη μια μικρή ποσότητα από συνθετικά κανναβινοειδή, τα οποία βρέθηκαν πως βοηθούν στην απομάκρυνση μιας τοξικής πλάκας που σχετίζεται με την άνοια στον εγκέφαλο.

Η άνοια επηρεάζει περίπου 47.500.000 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Ο πιο κοινός τύπος άνοιας είναι η νόσος του Αλτσχάιμερ. 

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

Μικρούτσικος

Μικρούτσικος: H παίκτρια του «TV Queen» που του θύμισε τον… Μητσοτάκη – «Έχετε τον ίδιο σύμβουλο;» (video)

«Το ότι δεν τον έχεις παρακολουθήσει μπορεί να με κάνει να σε συμπαθήσω», είπε ο…