Newsroom

Newsroom

H ιστορία του τραγουδιού "Το χιπ χοπ της Μεσογείου" των Social Waste

Το «Χιπ χοπ της Μεσογείου» είναι τραγούδι-ταυτότητα. Το χιπ χοπ σαν κουλτούρα γεννήθηκε στα αστικά κέντρα των ΗΠΑ και κυρίως στο νότιο Μπρονξ της Νέας Υόρκης στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και στις αρχές του ’80 από κοινωνικά αποκλεισμένους ανθρώπους: Αφροαμερικανούς και Λατίνους μετανάστες.

«Είμαι εφευρετικός μαζί και λεξιπλάστης

Οταν με πούλησαν έφυγα μετανάστης…»

Είναι –έμμεσο– αποτέλεσμα νεοφιλελεύθερων πολιτικών (σας προτείνουμε τα βιβλία της Tρίσια Ρόουζ σχετικά) και αποτέλεσε «όπλο» των αποκλεισμένων κοινωνικών ομάδων, «τo CNN των μαύρων», που έλεγε και ο Chuck D. Αργότερα, μεγάλο μέρος του αφομοιώθηκε από το καπιταλιστικό, ατομικιστικό, καταναλωτικό σύστημα και έχασε την επικινδυνότητά του. Βρήκε όμως διεξόδους και μια από αυτές ήταν η «μετανάστευση». 

Είναι λοιπόν και μετανάστης το χιπ χοπ και πλέον έχει βγάλει ρίζες σε όλες τις περιοχές του κόσμου. Στο Αφγανιστάν γυναίκες ράπερ ραπάρουν για τα δικαιώματά τους, στο Εκουαδόρ του «φοράνε» παραδοσιακά όργανα των Ινκας και στη Σαρδηνία ραπάρουν στα σάρντο, την τοπική γλώσσα. Εμείς, μαζί με τα Αντίποινα, του «φορέσαμε» γκάιντες, ασκομαντούρες, λαούτα, ποντιακές λύρες και άλλα όργανα της ευρύτερης λεκάνης της Μεσογείου και το κάναμε όσο πιο «δικό μας» γίνεται. 

Γιατί το χιπ χοπ της Μεσογείου σουλατσάρει στα στενά της Μασσαλίας ακροπατώντας πάνω σε ρυθμούς απ’ το Μαγκρέμπ. Στην Τύνιδα προκαλεί λαϊκό ξεσηκωμό και μπαίνει στη μύτη του δικτάτορα στο Κάιρο και στη Δαμασκό. Παίζει λαούτο στην Κρήτη και γκάιντα στον Ελικώνα, ενώ στη Σεβίλλη «παίζουν αλέγκρο την καρδιά του» σε μια κιθάρα σπανιόλα. 

Σαμπλάρει Φεϊρούζ και Μάρκο Βαμβακάρη και ραπάρει τα κουπλέ και τα ρεφρέν του στα αραβικά, τα ελληνικά, τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα γαλλικά, τα σερβοκροάτικα, τα αλβανικά, τα καταλανικά, τα ανταλού, τα σάρντο, τα εβραϊκά, και τα τούρκικα. 

Μπεντίρ πολίτικα και καλαβρέζικα ταμπουρέλα τού κρατούν το ρυθμό. Και στα γκράφιτι του «Ο Παύλος ζει».  


Ιnfo: 

Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου

Τζαμάλ + Social Waste

Θέατρο Πέτρας

20:45

Πηγή: Εφημερίδα Documento