Newsroom

Newsroom

Η Ινδία αγοράζει μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία ενώ αυξάνεται η ένταση με το Πακιστάν

Είναι η δεύτερη προσπάθεια της Γαλλίας να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη στην Ινδία σύμφωνα με το euronews.

57e55bb21dc524cf458b48c5

Οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών υπέγραψαν συμφωνία για την προμήθεια 36 μαχητικών Ραφάλ, αξίας σχεδόν €8 δισεκατομμυρίων.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ινδικής κυβέρνησης και της κατασκευάστριας Ντασό διήρκησαν ενάμιση χρόνο.

Η Ινδία είχε προχωρήσει σε παραγγελία 126 Ραφάλ, πριν τέσσερα χρόνια και μετά από διαγωνισμό που είχε διαρκέσει μία δεκαετία. Ωστόσο εκείνη η παραγγελία δεν προχώρησε ποτέ.

Η νέα συμφωνία είναι το αποτέλεσμα της προσωπικής παρέμβασης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που έχει δηλώσει ότι θα ξοδέψει $150 δισεκατομμύρια για εξοπλιστικές δαπάνες.

Την ίδια στιγμή ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Λου Κανγκ, δήλωσε ότι ανησυχεί για την πρόσφατη βία στο Κασμίρ και την ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Η Ινδία και το Πακιστάν είναι σημαντικές χώρες της περιοχής, δήλωσε ο Λου, προσθέτοντας ότι η Κίνα ελπίζει πως θα δείξουν αυτοσυγκράτηση και θα αποφύγουν δράσεις που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση.

Η ένταση ανάμεσα στους δύο παλαιούς αντιπάλους Ινδία και Πακιστάν έχει αναζωπυρωθεί τα τελευταία 24ωρα αφότου μία στρατιωτική βάση στο ελεγχόμενο από την Ινδία Κασμίρ δέχθηκε επίθεση την Κυριακή, από την οποία 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίσθηκαν. Η Ινδία κατηγόρησε το Πακιστάν για στήριξη της τρομοκρατικής επίθεσης, ενώ το Πακιστάν απέρριψε την κατηγορία ως «αβάσιμη».

Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον Ποστ το Πακιστάν ετοιμάζεται για επίθεση της Ινδίας ενώ ήδη σύμφωνα με διεθνή μέσα έχει στοχοποιήσει υποδομές της Ινδίας.

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

AP23310835745895

Σοβαρό διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Κολομβίας και Αργεντινής: Ο Μιλέι… ξαναχτύπησε

Ο Αργεντίνος πρόεδρος χαρακτήρισε σε συνέντευξή του τον κολομβιανό ομόλογό του Γουστάβο Πέτρο «δολοφόνο» και…