H χώρα που νίκησε την πανδημία

Η Δανία δείχνει τον τρόπο σε όλους: ισχυρό ΕΣΥ, εμβολιασμός, ατομική ευθύνη, παιδεία. Και φρένο στους ψεκασμένους

AP21119503466085

Η γραμμή του τερματισμού της πανδημίας βρίσκεται στο «έβγα» του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, αμέσως μετά τους ιμάντες των αποσκευών, εκεί όπου οι συγγενείς περιμένουν να υποδεχθούν τους επιβάτες. Μόλις προχωρήσεις προς τον –ενσωματωμένο στο ίδιο κτίριο- σταθμό του μετρό, η μάσκα δεν είναι πλέον υποχρεωτική. Και νιώθεις γυμνός, εσύ που προέρχεσαι από χώρα που ακόμη μαστίζεται.

Προηγουμένως, έχεις περάσει από έναν πρόχειρο «περίπτερο» για έλεγχο Covid, αλλά αυτός είναι προαιρετικός με εξαίρεση επιβάτες που προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες και ως εκ τούτου βαράει μύγες. Είναι, επίσης, δωρεάν. Όπως ήταν δωρεάν τα μοριακά και ράπιντ τεστ από τον πρώτο καιρό της πανδημίας. Αρχικά μόνο για τους κατοίκους Δανίας και σύντομα για όλους ανεξαιρέτως. Μόνο εγώ υποβλήθηκα σε 3-4 ελέγχους στα ταξίδια μου στην Κοπεγχάγη. Και δεν πλήρωσα ούτε μία κορόνα.

Κορόνα στο κεφάλι της, τους έχει τους πολίτες η δανέζικη πολιτεία.  Οι φόροι είναι λίγο τσιμπημένοι, αλλά τουλάχιστον τα λεφτά σου πιάνουν τόπο. Και δεν έχεις ναζιστή υπουργό υγείας ούτε παπατζή υπουργό ανάπτυξης ούτε happy traveler πρωθυπουργό.  

Η Δανία αποφάσισε να άρει όλα τα προστατευτικά μέτρα πριν από 20 μέρες περίπου. «Όποιος επιθυμεί να θυμηθεί πώς ήταν ο πλανήτης πριν από τον κορονοϊό, δεν έχει παρά να ταξιδέψει στην πατρίδα μου», μου είπε μία Δανέζα που γνώρισα τυχαία σε κάποιο μπαρ. Γύρω της, όλα θύμιζαν 2019.

Μάσκες, πουθενά. Έλεγχος για πιστοποιητικά και «κορονοδιαβατήρια», γιοκ. Αποστάσεις, ούτε. Περιορισμοί στη χωρητικότητα και στις δραστηριότητες, θα αστειεύεστε βέβαια. Μέσα ενημέρωσης, μπάτε σκύλοι αλέστε κι αλεστικά μη δίνετε. Σχολεία και πανεπιστήμια, κομπλέ. Τηλεργασία, άγνωστη λέξη. Ωράριο, ελεύθερο όσο και πριν την πανδημία.

Σαν ταξίδι με τη χρονομηχανή σε κάποια πιο ξένοιαστη εποχή. Ίσως να μοιράζονται και το ίδιο σφηνάκι οι Δανοί, στη σχεδόν ξένοιαστη πλέον κραιπάλη του Σαββατόβραδου.

Μπουκαλάκια με αντισηπτικό βλέπει κανείς μόνο στις εισόδους των σούπερ μάρκετ, στις τουαλέτες των εντευκτηρίων, δίπλα στα ταμεία και σε μικρά μαγαζάκια που φυλάνε τα ρούχα τους για να τα έχουν όλα. Αλλά εκεί υπήρχαν και πριν την πανδημία. Σε δέκα μέρες παραμονής στην Κοπεγχάγη πρέπει να είδα συνολικά 5-6 άτομα με μάσκες. Και αυτούς στο μετρό σε ώρα αιχμής.

Η Δανία των 5,8 εκατομμυρίων κατοίκων υπήρξε η πρώτη χώρα που άλλαξε σήμανση στον Covid-19 και χαρακτήρισε την άλλοτε πανδημία «ενδημική ασθένεια που πλέον δεν στοιχειοθετεί απειλή για την κοινωνία μας».  Αυτό συνέβη στις 1 Φεβρουαρίου, όταν η διακομματική επιτροπή αποδέχθηκε τη σχετική εισήγηση της κυβέρνησης της Μέτε Φρέντρικσεν.

Οι κυνικοί μίλησαν για το δις εξαμαρτείν και στήθηκαν στους υπολογιστές για να περιμένουν την καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας. Οι Δανοί δοκίμασαν την ίδια κουτουράδα και τον περασμένο Σεπτέμβρη, υπολογισμένο ρίσκο και τότε, αλλά η μετάλλαξη Όμικρον τους υποχρέωσε σε αναδίπλωση μετά από ένα σκάρτο δίμηνο.

Τα κρούσματα βεβαίως δεν είναι λίγα. Τη μέρα που ανακοινώθηκε η άρση των μέτρων, ο τοπικός ΕΟΔΥ κατέγραψε 46.000 νέες περιπτώσεις. «Περιμένουμε, ωστόσο, ότι η επιδημία θα κορυφωθεί σύντομα και στη συνέχεια θα παρουσιάσει ύφεση», δήλωσε ο (με το συμπάθειο) Δανός Πλεύρης, Μάγκνους Χέουνικε.

Και πρόσθεσε το στοιχείο που κάνει τη διαφορά: «Οι νοσηλείες ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό, χάρη στα 3,5 εκατομμύρια των εμβολιασμένων Δανών και στη λιγότερο σοβαρή φύση της Όμικρον». Ναι, αυτής που εδώ παριστάνουμε ότι είναι φόβος και τρόμος, για να δικαιολογήσουμε τα δικά μας αδικαιολόγητα.

Ούτε το ποσοστό των τριπλοεμβολιασμένων κατοίκων Δανίας είναι δα εξωπραγματικό: 62 τοις εκατό. Ωστόσο, το 81% του πληθυσμού έχει κάνει ήδη τις πρώτες δύο δόσεις (4,7 εκατομμύρια πολίτες), ενώ δεν υπάρχουν φανατισμένα τμήματα πληθυσμού που να ναρκοθετούν το εγχείρημα ούτε παπάδες να το σαμποτάρουν ούτε κανάλια να προβάλλουν τις απόψεις των ψεκασμένων.

Στην Ελλάδα, τα αντίστοιχα ποσοστά εμβολιασμού είναι 55% για την τρίτη δόση και 69% για τη δεύτερη. Η διαφορά μοιάζει μικρή στο γυμνό μάτι, αλλά στην πραγματικότητα είναι τεράστια, ιδίως αν προστεθεί στην εξίσωση η αμορφωσιά του ελληνικού πληθυσμού και το γκελ που κάνουν στον νεοέλληνα οι λογής λογής αρνητές. Τον μέσο Δανό, ξύλο απελέκητο δεν θα τον αποκαλέσει ποτέ κανείς.

Ουσιαστικά, η προοδευτική Δανία κατέκτησε την ανοσία της αγέλης, μολονότι η αρχική πολιτική της υπήρξε συγκρατημένη, δίχως την ανεξέλεγκτη τόλμη της γειτόνισσας Σουηδίας. Το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι: αξιόπιστο σύστημα υγείας, υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, κοινωνική και ατομική ευθύνη. 

Χθες, τρεις εβδομάδες μετά την πλήρη κατάργηση του πρωτοκόλλου, τα νέα κρούσματα ήταν 28.773 (δηλαδή μειωμένα κατά 37% σε σύγκριση με την 1 Φλεβάρη), οι νεκροί της ημέρας 24, αλλά οι διασωληνωμένοι μόλις 34. «Τα θύματα μπορεί να είχαν Covid-19 τις τελευταίες μέρες της ζωής τους, αλλά δεν πέθαναν από αυτόν», διευκρινίζει το τοπικό ινστιτούτο Serum.

Εμείς μετράμε ήδη εξαπλάσιους νεκρούς από τη Δανία: 25.417 με τη στατιστική της Δευτέρας έναντι 4.375. Οι δικοί μας διασωληνωμένοι είναι 430 και μιλάμε για …ύφεση, παρ’ όλο που τα ράντζα στενάζουν. Μολονότι το πρωτόκολλο παραμένει σχετικά αυστηρό, θρηνούμε καθημερινά καμιά 100στή ανθρώπους, άκλαυτους από την κυβέρνηση και τα μέσα «ενημέρωσης».

Η αισχροκέρδεια στα τεστ και στα υγειονομικά υλικά εξακολουθεί να κάνει θραύση, την ίδια ώρα που οι Δανοί χρεώνουν τις χειρουργικές μάσκες 70 σεντς το κομμάτι, πουλάνε τα σελφ-τεστ στα μπακάλικα έναντι 3,36 ευρώ και εξετάζουν δωρεάν το σύνολο του πληθυσμού και των επισκεπτών.

Τι θα συμβεί στην ταλαίπωρη Ελλάδα, εάν το ασύδοτο και ακαταδίωκτο Μητσοτακέικο αποφασίσει την ολοκληρωτική κατάργηση των μέτρων; Πού θα εκτοξευτούν οι δείκτες της πανδημίας και πώς ακριβώς θα την ξεφορτωθούμε;

Φόρεσα μία από τις 2-3 μάσκες που είχα πάρει μαζί μου και επιστράτευσα το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού μόνο όταν έφτασε η ώρα να επιβιβαστώ στο σιδερένιο πουλί της επιστροφής. Στο αεροδρόμιο και στις αερογραμμές ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, ένεκα του πρωτοκόλλου στις χώρες προορισμού.

Φτάνοντας στην Ελλάδα, αποχαιρέτησα το 2019 και επέστρεψα στο 2022, που ολοένα περισσότερο μυρίζει μεσαίωνα. Ελπίζω ότι η πανέμορφη Δανία δεν θα χρειαστεί να ανακρούσει εκ νέου την πρύμνη. Είναι η χώρα που νίκησε την πανδημία όχι στο μιλητό, όπως η αφεντομουτσουνάρα μας, αλλά στην πράξη. Με κύριο όπλο την παιδεία.
 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…