Η ημέρα της εκκαθάρισης

Η επόμενη ημέρα της απόπειρας του πραξικοπήματος στην Τουρκία, βρήκε περίπου 2.839 στρατιωτικούς και πάνω από 2.800 δικαστικούς με χειροπέδες στα χέρια. Ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε τις προθέσεις του για «εκκαθάριση» σε όλους τους τομείς της χώρας.

578a9a1f1dc524a3178b4ac0

Την ώρα που οι νεκροί έφτασαν τους 265 και οι τραυματίες τους 1.4000, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλήψεις όλων όσων θεωρεί υπαίτιους για την απόπειρα πραξικοπήματος που έγινε την Παρασκευή.

Ο Ερντογάν από την πρώτη στιγμή έχει εκφράσει την άποψη ότι στην χώρα έχει στηθεί μια «παράλληλη δομή» που κατά τον ίδιο, δηλώνει πίστη στον Γκιουλέν και στοχεύει στην ανατροπή του.

Ένοπλες δυνάμεις

Ξεκινώντας από τον στρατό, το Σάββατο συνελήφθησαν 2.893 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με την αρχική εκτίμηση ότι το πραξικόπημα απεργάστηκε μία ομάδα αξιωματικών στα μεσαία κλιμάκια τελικά να μην φαίνεται ως αληθής.Σχεδόν το σύνολο των επικεφαλής των μάχιμων και επιτελικών μονάδων έχει συλληφθεί με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. 

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο διοικητής επιχειρήσεων της Α΄ στρατιάς ταξίαρχος Εγιούπ Γκιουρλέρ και ο διοικητής της στρατοχωροφυλακής Κωναταντινούπολης συνταγματάρχης Γκιουρτζάν Σερτζάν.

Συνελήφθη ο διοικητής της Β’ Στρατιάς, Στρατηγός Αντέμ Χουντουντί, ο οποίος είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματικός που συνελήφθη μετά το πραξικόπημα.

Αργότερα, συνελήφθη και ο διοικητής της Γ’ Στρατιάς, Στρατηγός Ερντάλ Οζτούρκ ο οποίος επίσης φέρεται να συμμετείχε στην απόπειρα πραξικοπήματος.

Ακόμη με την κατηγορία της προδοσίας συνελήφθη ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας πτέραρχος Αλί Οζτούρκ και ο διοικητής Εκπαίδευσης Χερσαίων Δυνάμεων αντιστρατηγός Μετίν Ιγιντλί.

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε σήμερα περίπου 100 αξιωματικούς του στρατού σε μια αεροπορική βάση στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η βάση της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ ήταν κυρίως το κέντρο απ΄όπου εξαπολύονταν οι αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη διάρκεια του περασμένου χρόνου.

Ένας μικρός αριθμός συλλήψεων έγινε και σε άλλες στρατιωτικές βάσεις στις νοτιοανατολικές επαρχίες Σανλιούρφα, Χακάρι και Μπινγκόλ που κατοικούνται στην πλειονότητά τους από Κούρδους.

Δικαστικό Σώμα

Η «παράλληλη δομή» εκτείνεται κατά τον Ερντογάν και στο δικαστικό σώμα, και για τον λόγο αυτό προχώρησε και εκεί σε επιχείρηση «εκκαθάρισης». Έτσι, 2.745 δικαστές και εισαγγελείς τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και στην συνέχεια εκδόθηκαν εντάλματα σύλληψής τους, σύμφωνα με το NTV.

Οι αρχές,συνέλαβαν και 10 μέλη του Συμβουλίου του Κράτους, του ανώτατου διοικητικού δικαστηρίου, ενώ όπως ανακοινώθηκε εκδόθηκαν εντάλματα για συνολικά 200 ανώτατους δικαστικούς.

Συνελήφθη επίσης και το μέλος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, Αλπαρσλάν Αλτάν, για λόγους που μέχρι στιγμής δεν έχουν διευκρινιστεί, επισήμανε το NTV.

Ερωτηματικό το τι μέλλει γενέσθαι

Πλέον αυτό που μένει να απαντηθεί είναι το αν ο Ερντογάν σκέφτεται σοβαρά να επαναφέρει την θανατική ποινή, ή το ανέφερε στην ομιλία του απλώς για εκφοβισμό. Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ του Σαββάτου, μιλώντας σε χιλιάδες οπαδούς του μπροστά από το σπίτι του, είπε πως το ζήτημα της θανατικής ποινής «μπορεί να συζητηθεί στην Εθνοσυνέλευση», ενώ αναφορά σε τέτοια ποινή για τους πραξικοπηματίες έκανε και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπινάλι Γιλντιρίμ. 

(φωτό eurokinissi)