Newsroom

Newsroom

Η Google και οι κατηγορίες εις βάρος της από την Κομισιόν

Ο χρόνος που χρειάζεται για την εκδίκαση μιας μεγάλης υπόθεσης είναι το μεγάλο προτέρημα της Google στην «επίθεση» που έχει εξαπολύσει εναντίον της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την εφημερίδα Politico.

571f76331dc5240d3b8b47d8

Η Κομισιόν κατηγορεί την εταιρεία ότι «καταχράται την κυρίαρχη θέση της επιβάλλοντας περιορισμούς στους κατασκευαστές συσκευών που φέρουν το σύστημα Android και στις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας» και απηύθυνε κατηγορητήριο, έπειτα από έρευνα που ξεκίνησε το 2010.

Η Google έχει 11 εβδομάδες για να απαντήσει στις κατηγορίες αυτές και δήλωσε ότι το σύστημα Android είναι ένα αξιόλογο σύστημα που στηρίζεται στο λογισμικό ανοικτού κώδικα και την ανοιχτή καινοτομία.

«Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να δείξουμε ότι το Android είναι καλό για τον ανταγωνισμό και καλό για τους καταναλωτές», είχε δηλώσει ο γενικός σύμβουλος της Google, Κεντ Γουόκερ.

Μετά την ανακοίνωση της Επιτροπής, η Google μπορεί να σχεδιάσει την υπεράσπισή της για να αποφύγει ενδεχόμενες κυρώσεις από την πλευρά των Βρυξελλών. Οι κυρώσεις περιλαμβάνουν πρόστιμο που θα μπορούσε να φτάσει έως και στο 10% του ετήσιου τζίρου του ομίλου (7,4 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ήδη η διεξαγωγή έρευνας πάνω στη μηχανή αναζήτησης Google δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για την εταιρεία, σύμφωνα με το Politico, καθώς οι χρήστες του διαδικτύου μεταβαίνουν από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στα κινητά τηλέφωνα. Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδικαστεί μια τόσο μεγάλη υπόθεση είναι μεγάλος και στο μεσοδιάστημα είναι αναμενόμενο να γίνουν αλλαγές στον χώρο της τεχνολογίας.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η Google τα τελευταία 50 χρόνια έχει ηγετική παρουσία στον χώρο της τεχνολογίας. Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί ο Gerd Leonhard, διευθύνων σύμβουλος της «The Futures Agency», η εταιρεία ξέρει ότι μέσα στην επόμενη πενταετία, η κυριαρχία της στις μηχανές αναζήτησης θα εξαφανιστεί.