Newsroom

Pandora Newsroom

«H φωνή στο ηχείο, και στο πάλκο η μπάντα» – Οι Social Waste επιστρέφουν στην Τεχνόπολη

Μετά από δύο χρόνια αποχής φορτώνουν γκάιντες, λαούτα, μπαγλαμάδες, αρχαίες και ποντιακές λύρες και ξεκινούν μια μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία.

social waste

Τύμπανα, ποντιακή λύρα, γκάιντα, λαούτο, μπάσο και τρία μικρόφωνα που ραπάρουν ασταμάτητα οργώνοντας τη σκηνή δεν είναι δα και πολύ συνηθισμένο φαινόμενο ούτε στην εγχώρια ούτε και στην Ευρωπαϊκή μουσική σκηνή, ειδικά όταν οι στίχοι και οι μουσικές που τους συνοδεύουν έχουν αυτή την ιδιαίτερη, μεσογειακή αλλά και παγκόσμια ταυτότητα που χαρακτηρίζει τους Social Waste και το χιπ χοπ της Μεσογείου τους. Σε αυτό άλλωστε και έγκειται και η μοναδικότητα αυτής της μπάντας.

Η κεντρική συναυλία τους στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων στις 10 Ιούνη του 2022.
μαζί τους οι μουσικοί:

– Drums: Lucretia de Manchione

– Λύρα Πόντου: Γιάννης Μιχαηλίδης

– Μπάσο: Στέλιος Μπότσαρης

Στον ήχο ο Μάρκος Πινακουλάκης

Social Waste

Οι Social Waste δημιουργήθηκαν το 1999 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεκαεφτάχρονοι τότε, μαθητές ακόμα, τράβηξαν αμέσως την προσοχή των Active Member, οι οποίοι τους πρότειναν να συνεργαστούν στα πλαίσια της ομάδας παραγωγής τους. Έτσι με την ομάδα της Freestyle Productions εμφανίστηκαν ζωντανά σε πολλές μουσικές σκηνές της Ελλάδας μέχρι το 2006 όπου και αποφάσισαν να κάνουν μια παύση ώστε να ψάξουν μέσα τους, να ανασυγκροτήσουν τις δυνάμεις τους και να ακονίσουν τις αιχμές τους. Έτσι το 2013 εμφανίζονται ξανά με την προσθήκη 2 νέων μελών, του Χρήστου (μέλος κι αυτός της παρέας της freestyle production) και του Γιώργη Νίκα (Αντίποινα) οι οποίοι εμφυσήσανε νέα πνοή στη μπάντα.

Σήμερα, κοντά στα σαράντα, συνεχίζουν να κάνουν αυτό που έμαθαν μικροί, προσπαθώντας όπως λένε να το πάνε «λίγο πιο πέρα» από ‘κει που το παρέλαβαν, πριν το παραδώσουν και οι ίδιοι στην επόμενη γενιά. Οργώνοντας την Ελλάδα και παίζοντας σε πολλές μουσικές σκηνές, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ και στηρίζοντας πάντα αυτοοργανωμένους πολιτικούς χώρους και κινήματα κατάφεραν να κερδίζουν έδαφος και να χτίσουν το κοινό τους χωρίς την βοήθεια εταιρειών managment με μόνο τους όπλο τη μελωδίες και τους στίχους τους.

Η καινοτομία της μπάντας είναι ότι εισήγαγαν παραδοσιακά ελληνικά αλλά και όργανα του ευρύτερου μεσογειακού πολιτισμού χωρίς να αναπαράγουν «μουσειακά» παραδοσιακά μοτίβα, αλλά να συνθέτουν δικές τους μελωδίες και ρυθμούς συνδυάζοντάς τους με τον ξεχωριστό κοινωνικοπολιτικό στίχο και το δυναμισμό του χιπ-χοπ. Ρίμες-μαχαίρι και δυναμική σκηνική παρουσία, υπό τους ήχους λαούτου, γκάιντας, αρχαίας λύρας, μπαγλαμά και άλλων οργάνων της Μεσογείου, ενώ στα deck ο dj σκρατσάρει ακατάπαυστα. Οι στίχοι τους βρίθουν από αναφορές στους ποιητές και τους λογοτέχνες του κόσμου, καθώς και στην κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και τον κόσμο ολόκληρο. Στα τραγούδια των Social Waste o Μανόλης Αναγνωστάκης συνυπάρχει με τον Ζαν Κλοντ Ιζό, και ο Χρόνης Μίσσιος με τον Subcomandante Marcos των Ζαπατίστας σε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Πλέον έχουν εμφανιστεί σε πάρα πολλές μουσικές σκηνές, φεστιβάλ, και αυτοοργανωμένους χώρους σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στο εξωτερικό (Γερμανία, Νορβηγία, Μεξικό). Επίσης έχουν έντονη ακτιβιστική δράση ενώ συχνά δίνουν ομιλίες σε αυτοοργανωμένους χώρους αλλά και πανεπιστήμια σχετικά με την κοινωνικοπολιτική διάσταση του χιπ χοπ.

Δισκογραφία

• Στη γιορτή της ουτοπίας (ανεξάρτητη παραγωγή 2013)
• Με μια πειρατική γαλέρα (ανεξάρτητη παραγωγή 2015)
• Το χιπ χοπ της Μεσογείου (ανεξάρτητη παραγωγή 2017)
• Σύνορα (ανεξάρτητη παραγωγή 2020)
Συνδιοργάνωση: Social Waste, Laika Productions

INFO
Social Waste // [email protected]
 

Αιχμές Κασσελάκη κατά Φάμελλου : «Μπουζουξίδικο #2» – Στηρίζει Πολάκη, μιλά για «ρευστοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Κασσελάκης 2

Αιχμές Κασσελάκη κατά Φάμελλου : «Μπουζουξίδικο #2» – Στηρίζει Πολάκη, μιλά για «ρευστοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ

Βέλη προς τον πρόεδρο και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για ιδιοκτησιακές λογικές μέσα στον χώρο…

Με έπαρση ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Δεν μας αφορά ποιος θα είναι δεύτερος» – Ανέφερε ότι θα έχει τρίτη θητεία ως «εθνική ανάγκη»

6973454

Με έπαρση ο Μητσοτάκης στο συνέδριο της ΝΔ: «Δεν μας αφορά ποιος θα είναι δεύτερος» – Ανέφερε ότι θα έχει τρίτη θητεία ως «εθνική ανάγκη»

Με σαφή εκλογικά διλήμματα και αιχμές προς την αντιπολίτευση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να κλείσει…

Οργή στη Δυτική Αχαΐα: Κατέσχεσαν την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την ευλογιά

αιγοπρόβατα 1 2048x1364 1

Οργή στη Δυτική Αχαΐα: Κατέσχεσαν την αποζημίωση των κτηνοτρόφων για την ευλογιά

Αναστάτωση και οργή επικρατεί στους πληγέντες κτηνοτρόφους της Δυτικής Αχαΐας, μετά την αποκάλυψη ότι μέρος…

Οι Προτάσεις μας

Πανελλαδικές: Η συγκινητική αποχαιρετηστήρια επιστολή καθηγητή προς τους μαθητές του – «Μην αφήσετε τις εξετάσεις να κλέψουν τη ζωή σας»

1152 panellinies

Πανελλαδικές: Η συγκινητική αποχαιρετηστήρια επιστολή καθηγητή προς τους μαθητές του – «Μην αφήσετε τις εξετάσεις να κλέψουν τη ζωή σας»

Η επιστολή του μαθηματικού από το 7ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ, Δημήτριου Τσιλιάκου φτάνει σαν φωνή ψυχραιμίας…

Λευκάδα -Drone: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα – Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα

USV LEUKADA DRONE 1 1140x570 1

Λευκάδα -Drone: Τι αποκαλύπτει το πόρισμα – Ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα

Στις σελίδες του γίνεται αναλυτική περιγραφή των τεχνικών χαρακτηριστικών, αλλά και των τεχνικών δυνατοτήτων του…

Σχετικά με ΜΟΥΣΙΚΗ

Eurovision 2026: Απόψε ο μεγάλος τελικός στη Βιέννη – Ο Ακύλας στα φαβορί, 6ος στη σειρά εμφάνισης

AP26135716191709 2048x1365 1

Eurovision 2026: Απόψε ο μεγάλος τελικός στη Βιέννη – Ο Ακύλας στα φαβορί, 6ος στη σειρά εμφάνισης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο 70ος διαγωνισμός της Eurovision 2026 στη Βιέννη, με την Ελλάδα…

Eurovision: Η σειρά εμφάνισης στον τελικό – Σε ποιες θέσεις κληρώθηκαν Ελλάδα και Κύπρος

AP26134716985870

Eurovision: Η σειρά εμφάνισης στον τελικό – Σε ποιες θέσεις κληρώθηκαν Ελλάδα και Κύπρος

Τη βραδιά του τελικού ανοίγει το τραγούδι της Δανίας, ενώ οι οικοδεσπότες Αυστριακοί θα κλείσουν…