Newsroom

Newsroom

Η Ευαγγελία Μουμούρη στο koutipandoras.gr: "Το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός"

Το έργο της Δέσποινας Καλαϊτζίδου Ελένη ή Σούλα διακρίθηκε στο διαγωνισμό της διαδικτυακής πλατφόρμας Greek Play Project. Mία μεγάλη γιορτή μας περιμένει στο θέατρο Σταθμός και με αυτή την αφορμή η ηθοποιός Ευαγγελία Μουμούρη, μας μιλάει για το έργο και την ερμηνεία της, για τα παιχνίδια του χρόνου και για τη μαγεία της συνδιαλλαγής και της επικοινωνίας που κρύβεται στο θέατρο.

59cfe4591dc5249f0f8b458e

Πείτε μας λίγα λόγια για το βραβευμένο έργο της Δέσποινας Καλαΐτζίδου Ελένη ή Σούλα.

Η Ελένη της Τροίας, ξεχασμένη απ´όλους, ζει σήμερα σ´ένα σπίτι, ρημαγμένη απ´την αυπνία και μόνη της αναλογίζεται τη ζωή της, τη φρίκη που βίωσαν άντρες γυναίκες, παιδιά για χάρη της και αναρρωτιέται πώς θα ήταν η ζωή της αν το όνομα της δεν κουβαλούσε το βάρος της μισητής προφητείας.

Αν ήταν ας πούμε η Σούλα, η κομμώτρια απ´τον νομό Λαρίσης, που “κατέβηκε στην πόλη να μάθει μια τέχνη και βρήκε το τυχερό της. Αγροτοσυνδικαλιστή με δυο μερσεντές και χωράφια μέχρι όπου πιάνει το μάτι!”

Γιατί πιστεύετε ότι το έργο διακρίθηκε στον διαγωνισμό του Greek Play Project; Ποια στοιχεία του σας ενέπνευσαν και σας γοήτευσαν;

Το γοητευτικό στο κείμενο για μένα, είναι αυτό το παιχνίδι με το έλασμα του χρόνου.Τώρα είμαι εδώ, τώρα είμαι και εκεί. Ποιά ζωή θα ζήσει η Ελένη; Η Σούλα; Την επέλεξε; Της τη φορτώσαν; Ερωτηματικό αναπάντητο, αλλά παρ´ολ´αυτά ανοιχτό. Πόσο ελεύθερος είσαι όντας ισχυρός και ποιό το μεγαλείο της ύπαρξης σου όταν δεν έχεις να χάσεις τίποτα, γιατί δεν έχεις τίποτα.Γιατί ο άνθρωπος ακροβατεί πάντα ανάμεσα στο μύθο του και στο όνειρο του. Αλλά στο τέλος καθένας κάνει ό,τι μπορεί!

Πιστεύετε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν το θέατρο, τη δημιουργία, την καλλιτεχνική παραγωγή; Είναι ένας τρόπο να αντέξει το θέατρο αυτή τη δύσκολη εποχή;

Το θέατρο είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Περνάει αρρώστιες, έχει κακοκεφιές,νιώθει δυνατό και σίγουρο, γεμάτο ενέργεια, μετά πέφτουν οι βιορυθμοί του, ξανασηκώνεται και πάει λέγοντας.. Ποτέ δεν το φοβήθηκα. Όσο υπάρχει η ανάγκη, ένας άνθρωπος να βλέπει έναν άλλον να παίζει, όλα είναι καλά. Πιο πολύ φοβάμαι τα “περί το θέατρο” Κάτι ιούς που προσκολλούνται στον οργανισμό. Υπάρχουν όμως κάποια αντισώματα, που παλεύουν. Τέτοιο είναι το Greek Play Project. Η Ειρήνη Μουντράκη και οι συνεργάτες της, που αγαπάνε το θέατρο και θέλουν να φέρουν στο φως, καινούργια κείμενα, άξια να βαπτιστούν στο σανίδι. Χωρίς να ζητάνε οικονομικά ανταλλάγματα, αν και πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να ανταμειφθεί όλη αυτή η δουλειά τους.Όταν μας ζητΉθηκε -στον Γιώργο Λύρα, το σκηνοθέτη της παράστασης και σε μένα-να δώσουμε την ώρα μας, την τέχνη και την τεχνική μας, σ´αυτό το project, τρέξαμε.

Ο μονόλογος πιστεύετε ότι είναι μία πρόκληση για τον ηθοποιό; Πόσο “εκτεθειμένη” νοιώθετε πάνω στη σκηνή και ποια είναι η ιδιαίτερη επικοινωνία που αναπτύσσεται με το κοινό;

Ποτέ δεν ήθελα να κάνω μονόλογο. Θεωρώ τον εαυτό μου “παίκτη ορχήστρας”. Η ευκαιρία αυτή είναι μια άσκηση σε ένα καινούργιο είδος, που δεν έχω ξανακάνει. Αν και από τις πρόβες, κατάλαβα, πως όταν κάνεις μονόλογο, δεν είσαι μόνος σου στη σκηνή. Παίζουν και πολλοί “φανταστικοί σου φίλοι”(!), ενέργειες που τις έφερες ή ήρθαν να σε συντροφεύσουν. Συνήθως χρησιμοποιούμε τη λέξη “εκτεθειμένη” αρνητικά.Για μένα στο θέατρο έχει μόνο θετικό πρόσημο. Είναι ζητούμενο να νιώσω εκτεθειμένη. Εκ+τιθημι. Να τοποθετήσω το εγώ μου κάπου έξω από μένα. Σε σένα. Όσο πιο εκτεθειμένη, τόσο καλύτερα! Ο στόχος; Να γίνω διάφανη. Για αυτό, μόνο προσμονή νιώθω για την Κυριακή και τη Δευτέρα.

Ποια είναι τα σχέδια σας για τη σεζόν που ξεκίνησε;

Συνεχίζουμε για δεύτερη χρονιά στον Ελληνικό Κόσμο, τη ΝΙΚΗ του Χωμενίδη, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Info: 

Τρία χρόνια συμπληρώνει το Greek Play Project στο διαδίκτυο και γιορτάζει!

Γιορτάζει την παρουσία του, το όνειρο που έγινε πραγματικότητα και που διατηρείται με κόπους και προσπάθειες αλλά κυρίως γιορτάζει το Σύγχρονο Ελληνικό Έργο.

56 συγγραφείς, 400 έργα, θεωρητικά κείμενα, συνεντεύξεις, κριτικές, επικαιρότητα και νέα, καταγραφή των ελληνικών έργων που ανεβαίνουν στις σκηνές, άνθρωποι που συναντήθηκαν μέσα από την προσπάθειά μας και παραστάσεις που ανέβηκαν χάρη στη γέφυρα που φτιάξαμε. Και συνεχίζουμε …

Η γιορτή αυτή θα κορυφωθεί την 1η και 2η Οκτωβρίου στο θέατρο Σταθμός με την παρουσίαση των έργων που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό του GPP με θέμα «Γράψε τον Μύθο σου». Πρόκειται για το έργο της Δέσποινας ΚαλαϊτζίδουΕλένη ή Σούλα που σκηνοθετεί ο αξιόλογος Γιώργος Λύρας ο οποίος εντρυφά στο ελληνικό έργο, ενώ την ηρωίδα θα ερμηνεύσει η ηθοποιός Ευαγγελία Μουμούρη. Σε σκηνικό αναλόγιο θα παρουσιαστεί το έργο που απέσπασε τον έπαινο της Επιτροπής Διαγώνια της Παναγιώτας Δημοπούλου σε σκηνοθετική επιμέλεια του νέου σκηνοθέτη Ανδρέα Ανδρέου με τον Κωστή Καλλιβρετάκη και την Φρειδερίκη Φίλη.

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου στις 18.00 θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα “Θεατρικοί Διαγωνισμοί και σύγχρονο ελληνικό θέατρο”.

Save the date!!! 1 και 2 Οκτωβρίου σας περιμένουμε στο θέατρο Σταθμός να γιορτάσουμε το ελληνικό έργο μαζί και να ξεκινήσουμε μια νέα θεατρική περίοδο με νέες ιδέες, αισιοδοξία και το βλέμμα στα όμορφα που έρχονται.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…