H ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη

Ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει την «ανωμοτί» κλήση του εκδότη του Documento, Κώστα Βαξεβάνη και του δημοσιογράφου Βαγγέλη Τριάντη, εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ

βαξ τριαντης

Ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε υπό εχεμύθεια, επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ, με αφορμή την πρόσφατη κλήση από Πταισματοδίκη του συναδέλφου Βαγγέλη Τριάντη και του εκδότη του «Documento» Κώστα Βαξεβάνη να καταθέσουν ανωμοτί για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».

Αφορμή στάθηκε η  πρωτοφανή κλήση σε βάρος δημοσιογράφων της εφημερίδας επειδή είχε δημοσιοποιήσει πόρισμα του ΣΔΟΕ, στο οποίο διαπιστωνόταν ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου από τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου επί πανδημίας.

Διαβάστε επίσης-Η δικαιοσύνη δεν είναι μόνο τυφλή είναι και επιλεκτική: Καλούν Βαξεβάνη και Τριάντη για το «αδίκημα της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου»

Να σημειωθεί ότι σε καταδίκη της κλήσης των δύο δημοσιογράφων από τη Δικαιοσύνη έχουν προβεί με ανακοινώσεις τους τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης στην ειδική πλατφόρμα για την προστασία των δημοσιογράφων Journalists Safety Platform όσο και το παρατηρητήριο Mapping Media Freedom του Ιnternational Press Institute.

Η ΕΣΗΕΑ αφού επισημαίνει ότι το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο σημειώνει ότι «όπως έχει αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών είναι απαραβίαστο».

Ταυτόχρονα υπογραμμίζει με νόημα πως «ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ενδεχόμενης κατηγορίας για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακών εγγράφων».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή την πρόσφατη κλήση από Πταισματοδίκη του συναδέλφου Βαγγέλη Τριάντη και του εκδότη του “DOCUMENTO” Κώστα Βαξεβάνη να καταθέσουν ανωμοτί για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου» και επειδή το περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, όπως έχει υποχρέωση από τον Κώδικα Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος, επισημαίνει για μία ακόμη φορά ότι ο δημοσιογράφος δικαιούται και οφείλει να τηρεί το επαγγελματικό απόρρητο ως προς την πηγή των πληροφοριών που εξασφάλισε υπό εχεμύθεια.

Όπως έχει αποφανθεί η Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και το Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το απόρρητο των δημοσιογραφικών πηγών είναι απαραβίαστο. Ο δημοσιογράφος δεν μπορεί να λειτουργεί υπό τη δαμόκλειο σπάθη μιας ενδεχόμενης κατηγορίας για το αδίκημα της χρήσης υπηρεσιακών εγγράφων.

Ο δημοσιογράφος οφείλει να δημοσιεύει τις πληροφορίες που κατέχει τηρώντας βεβαίως τα προβλεπόμενα από τη δημοσιογραφική δεοντολογία καθώς έχει υποχρέωση να θεωρεί πρώτιστο καθήκον του προς την κοινωνία και τον εαυτό του τη δημοσιοποίηση της αλήθειας και να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

Χωρίς δημοσίευση πληροφοριών και τεκμηρίων δεν υπάρχει δημοσιογραφία.

Άθλιο σόου Φλωρίδη: Διέσυρε δημόσια 4 γυναίκες που έχουν βιαστεί – Είπε τα ονόματά τους στη Βουλή

floridis e1750339146636

Άθλιο σόου Φλωρίδη: Διέσυρε δημόσια 4 γυναίκες που έχουν βιαστεί – Είπε τα ονόματά τους στη Βουλή

Ο Υπουργός από το βήμα της Βουλής, κατονόμασε τέσσερις γυναίκες που υπήρξαν θύματα βιασμού. Ονοματεπώνυμα.…

Χαμός με 42χρονο στην Κρήτη που καλούσε σε βία κατά αστυνομικών: «Θα τους πυροβολήσω» – Τι βρέθηκε σπίτι του

kriti 3

Χαμός με 42χρονο στην Κρήτη που καλούσε σε βία κατά αστυνομικών: «Θα τους πυροβολήσω» – Τι βρέθηκε σπίτι του

Στην κατοχή του βρέθηκαν από βαλλίστρες μέχρι τσεκούρια και όπλα. Η επίσημη ενημέρωση της ΕΛΑΣ

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικογραφία στη Βουλή για Βορίδη και Αυγενάκη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

opekepe

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Δικογραφία στη Βουλή για Βορίδη και Αυγενάκη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία

«Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά σχετικά με ένα φερόμενο οργανωμένο σύστημα απάτης που αφορά γεωργικά κονδύλια…