"Η εργαζόμενη στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ Ηρακλείου Κρήτης δεν είναι ανασφάλιστη"

Στη διάψευση της είδησης ότι εργαζόμενη στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο της Κρήτης είναι ανασφάλιστη προχώρησε η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού Μαρία Καραμεσίνη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης» 93,4 FM. Παράλληλα, διέψευσε ότι η εν λόγω εργαζόμενη διεκδικεί άδεια μητρότητας από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), «όπως γράφτηκε ψευδώς σε πολλά δημοσιεύματα», ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολιτικές στοχεύσεις από τη διάδοση ψευδών ειδήσεων.

NewsRoom 07/09/2018 | 14:03

Όπως είπε, η συγκεκριμένη εργαζόμενη, η οποία προσλήφθηκε από τον ΟΑΕΔ με κανονική σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου τον περασμένο Μάρτιο, διεκδικεί επίδομα τοκετού. Διευκρίνισε δε ότι ήταν η πρώτη φορά που έγινε προκήρυξη για πρόσληψη εργαζομένων- ανδρών και γυναικών -στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς τη διαμεσολάβηση εργολάβων. «Μάλιστα, η συγκεκριμένη γυναίκα από τις 21 Αυγούστου είναι σε άδεια μητρότητας και, όσα άλλα λέγονται, δεν ευσταθούν» δήλωσε η κ. Καραμεσίνη, επισημαίνοντας ότι και, πριν από την άδεια μητρότητας, ο ΟΑΕΔ της χορήγησε έναν μήνα άδεια για επαπειλούμενη κύηση.

Η διοικήτρια του ΟΑΕΔ εξήγησε ότι οι εργαζόμενοι από τον ΕΦΚΑ απάντησαν στην εργαζόμενη ότι δεν της έχει καταβληθεί το επίδομα τοκετού, καθώς δεν έχουν καταβληθεί τα ένσημα και «αυτό συμβαίνει, επειδή δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα αρκετών μηνών τριών έως τεσσάρων μηνών στο σύνολο των εργαζομένων καθαριότητας, σε 478 άτομα, τα οποία προσλάβαμε με βάση το συγκεκριμένο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για τον απλούστατο λόγο ότι, αυτήν τη στιγμή, δεν έχει εγκριθεί και, από τον Ιούλιο, αρνήθηκε η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου να πληρωθούν, να εγκρίνει το ένταλμα πληρωμής. Άρα, δεν έχουν καταβληθεί τα δεδουλευμένα και δεν έχουν καταβληθεί οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε αυτά τα δεδουλευμένα. Επομένως, δεν έχουν ενεργοποιηθεί αυτά τα δικαιώματα, όχι ότι δεν υπάρχουν» συμπλήρωσε. Ωστόσο, τόνισε δε ότι όλοι θα πάρουν αναδρομικά μισθούς και επιδόματα.

Για το κώλυμα στην καταβολή μισθών, απάντησε ότι ευθύνεται η πλευρά των εργολαβικών εταιρειών που προσπάθησε να μπλοκάρει την εξέλιξη του διαγωνισμού, μέσω της δικαστικής οδού και η δεύτερη επίθεση που δέχτηκε ο ΟΑΕΔ, σύμφωνα με την κ. Καραμεσίνη, ήταν «από την πλευρά της επιτρόπου η οποία επικαλέστηκε μη νομιμότητα της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, όταν το ίδιο το ΑΣΕΠ δεν είχε καμία αντίρρηση με τη διαδικασία και, μάλιστα, προχώρησε στην εκδίκαση των ενστάσεων με βάση τη διαδικασία την κανονική και την προβλεπόμενη».

«Αυτήν τη στιγμή, έχει μπλοκαριστεί η διαδικασία πληρωμής. Εγώ από τη δική μου πλευρά έκανα διαπιστωτική πράξη για όλες τις οφειλές των εργαζομένων όχι μόνο μέχρι τον Ιούνιο που ήταν το ένταλμα, που αντιστοιχούσε στην περίοδο του εντάλματος, αλλά, μέχρι τις 31 Αυγούστου, ώστε να υποβοηθηθεί η διαδικασία και να επιταχυνθεί, ώστε σε έναν μήνα από τώρα να έχουν πληρωθεί όλοι οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον καθαρισμό» υπογράμμισε η κ. Καραμεσίνη.

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.