Η επιστροφή της Μόρφου στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού

Σήμερα, Δευτέρα, επανεκκινούν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό μεταξύ Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, με σκοπό την περαιτέρω πρόοδο για τα εκκρεμή ζητήματα έως τις 9 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν στη Γενεύη.

5845620f1dc524185d8b45b8

Ο Μουσταφά Ακιντζί θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για επαφές με ευρωπαίους αξιωματούχους, ενώ ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Αϊντε θα έχει σήμερα συνομιλίες στην Αγκυρα με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου πριν επιστρέψει στη Λευκωσία.

Ο Νίκος Αναστασιάδης αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα εντός των επόμενων 24ωρων, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στο επίκεντρο η επιστροφή της Μορφού

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, φόρμουλα που διαμορφώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορά τη Μόρφου, επιχειρεί να απαντήσει στις τουρκοκυπριακές «ανησυχίες» για τη μη μετακίνηση πληθυσμών. Να μην μετακινηθεί, δηλαδή, ο σημερινός πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα να επιστρέψουν και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση προβλέπει ότι εάν οι ιδιοκτήτες δεν θα θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες. Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα μπουν προφανώς στην κατηγορία όσων θα αποζημιωθούν.

Εάν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να επιστρέψουν και δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην το πράξουν από τη στιγμή που θα είναι η περιοχή υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, στους σημερινούς χρήστες θα κτιστούν σπίτια στην ίδια περιοχή.

Όσοι από αυτούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στη Μόρφου και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, θα έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα. Το θέμα της Μόρφου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Το κεφάλαιο Μόρφου, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα, θα συζητηθεί με τη μορφή «πάρε-δώσε» με την εκ περιτροπής προεδρία να είναι το αντάλλαγμα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

κασε Θεοχαροπουλος

Κασσελάκης για Θεοχαρόπουλο: «Δεν έφυγε από επιστημονικός συνεργάτης επειδή πρότεινε δημοψήφισμα»

Απάντηση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στα όσα υποστήριξε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη διακοπή…

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Lytras

Νίκος Συρίγος-Ιωάννα Παλιοσπύρου ξεσπούν για τον Απόστολο Λύτρα: «Μην μας ξεφτιλίζετε άλλο ως άντρες!»

Ο Νίκος Συρίγος δημοσίευσε σε μια ανάρτησή του στον λογαρισμό του στο Instagram την οργισμένη…