Newsroom

Newsroom

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει και πάλι στις αγορές εντός Ιανουαρίου

Αργά και σταθερά βήματα προς τις αγορές κάνει το τελευταίο διάστημα η Ελλάδα η οποία προσπαθεί να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των επενδυτών λίγο πριν την λήξη του προγράμματος διάσωσης, τον ερχόμενο Αύγουστο.

5a5df3da1dc5246a4c8b45a4

Εντός Ιανουαρίου το ελληνικό δημόσιο ετοιμάζει έκδοση 7ετούς ομολόγου για άντληση 5 δισ. ευρώ και στόχο για επιτόκιο μεταξύ 3,5%-3,8% ενώ μέχρι τον Αύγουστο αναμένεται να εκδοθούν ακόμη δύο, όπως αναφέρει το Reuters.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων που μίλησαν στο Reuters σήμερα Τρίτη, η Αθήνα θέλει να δημιουργήσει αποθεματικό ύψους μέχρι και 19 δισ. ευρώ για να καλύψει τις αποπληρωμές χρέους μετά από την έξοδό της από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης ενώ παράλληλα σχεδιάζει τρία νέα ομόλογα μέχρι τον Αύγουστο.

«Αυτό θα λειτουργήσει ως μαξιλάρι μετρητών, θα δείξει ότι οι ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους καλύπτονται ήδη για μια σημαντική περίοδο μετά το τέλος της διάσωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος στο Reuters.

«Σχεδιάζουμε να εκδώσουμε ένα νέο ομόλογο τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη διάρκεια, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές», δήλωσε άλλος αξιωματούχος και πρόσθεσε:

«Εάν οι συνθήκες στις αγορές είναι ευνοϊκές, πιθανότητα θα ακολουθήσουν δύο νέα ομόλογα μέχρι τον Αύγουστο».

Δύσκολος μήνας ο Ιανουάριος

Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Ιανουάριος δεν είναι εύκολος μήνας καθώς κυβέρνηση και θεσμικοί έχουν να αντιμετωπίσουν το μαζικό κύμα εξόδου στις αγορές των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών. Παραδοσιακά τον Ιανουάριο στην Ευρώπη, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά, «βγαίνει προς πώληση πολύ χρέος», που σημαίνει ότι θα πρέπει να επιλεγεί η κατάλληλη χρονική στιγμή. Η Ιταλία την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε με την έκδοση 20ετούς ομολόγου, την ερχόμενη εβδομάδα βγαίνει με 10ετές η Ολλανδία, ενώ την αρχή είχε κάνει νωρίτερα η Πορτογαλία.

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και θεσμικοί έχουν στρέψει την προσοχή τους από το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, που έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία ή τουλάχιστον στη συμφωνία Μέρκελ – Σουλτς ότι εργάζονται για τον σκοπό αυτό. Το έτερο θέμα που απασχολεί κυβέρνηση και θεσμούς είναι οι προθέσεις της ΕΚΤ, αν δηλαδή θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης περισσότερο από έναν χρόνο και βεβαίως αν θα ληφθεί απόφαση για αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Όπως και να έχει, η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου θα αξιολογήσει εάν η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση του τρέχοντος προγράμματος δανεισμού των 86 δισ. ευρώ. Μόλις δώσει το «πράσινο φως», η Αθήνα θα λάβει την επόμενη δόση του δανείου ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Πάντως, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων πλησιάζουν στο χαμηλότερο επίπεδο τους εδώ και χρόνια. Η οικονομία της χώρας άρχισε να ανακάμπτει από πέρυσι μετά από επταετή ύφεση και αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,5% φέτος.

Οι αποδόσεις των δεκαετών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν σε χαμηλό 12 ετών, περίπου 3,68% την περασμένη εβδομάδα.

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…