Η ΕΚΤ προεξοφλεί το κλείσιμο της αξιολόγησης με έμμεση τροφοδότηση των τραπεζών

Σημαντική «χείρα βοηθείας» προς τις ελληνικές τράπεζες συνιστά η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ για την αγορά τίτλων του EFSF που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Η απόφαση αυτή καταδεικνύει ουσιαστικά την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι η αξιολόγηση της ελληνικής Οικονομίας είναι πρακτικά κλεισμένη.

5710ee141dc524504c8b48c0

Η απόφαση της ΕΚΤ, η οποία δείχνει να θεωρεί δεδομένη την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανατρέπει τα δεδομένα της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, αφού η ΕΚΤ ανανεώνει εμπράκτως την εμπιστοσύνης της προς το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα δεν αποκλείεται να επιφέρει περαιτέρω χαλάρωση έως και άρση των capital controls.

Η απόφαση για αγορά τίτλων του EFSF τους οποίους κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες έως το 50% της αξίας τους, πρακτικά σημαίνει ότι δίνεται έμμεση κεφαλαιακή ενίσχυση στις τράπεζες αφού με την πώληση των ομολόγων του EFSF που κατέχουν θα εγγράψουν κέρδη μειώνοντας παράλληλα τον ισολογισμό τους.

Πρόκειται για ομόλογα που είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο της πρώτης ανακεφαλαιοποίησης που είχε καλυφθεί από τον προσωρινό μηχανισμό σταθερότητας (EFSF) αλλά και ομόλογα που δόθηκαν αργότερα σε τράπεζες που απορρόφησαν προβληματικές τράπεζες.

Το ύψος των ομολόγων έκδοσης EFSF που κατέχουν οι τράπεζες ανέρχεται σε περίπου 37 δισ. ευρώ και επομένως οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα σταδιακά να πουλήσουν έως 18,5 δισ. ευρώ μέσα στο 2016 ρίχνοντας αυτό το ποσό στην ελληνική οικονομία.

Από την απόφαση της ΕΚΤ πάντως εξαιρούνται τα ομόλογα έκδοσης ESM ύψους περίπου 5,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της πρόσφατης ανακεφαλαιοποίησης στο τέλος του 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις κυκλοφόρησε η είδηση το ελληνικό χρηματιστήριο εκτοξεύθηκε, οι τραπεζικές μετοχές σημείωσαν διψήφιο ποσοστό ανόδου (Πειραιώς +27%, Eurobank +22%, Εθνική +15,7% και Alpha Bank +16,8%), ενώ «βουτιά» σημείωσαν και οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, με το 10ετές να βρίσκεται λίγο πάνω από το 9%.

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Screenshot 2024 05 04 211220

Ο Θανάσης Ευθυμιάδης αποχαιρετά την Άννα Παναγιωτοπούλου: «Σ’ ευχαριστώ από καρδιάς»

Ο ηθοποιός, Θανάσης Ευθυμιάδης, αποχαιρέτησε την Άννα Παναγιωτοπούλου δημοσιεύοντας μια φωτογραφία τους από τα γυρίσματα…

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…