Newsroom

Newsroom

Η ΕΚΤ επαναφέρει από τις 29 Ιουνίου το waiver

Το «πράσινο φως» έδωσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι, για την επαναφορά του waiver, δηλαδή της δυνατότητας να γίνονται αποδεκτά από το ευρωσύστημα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρα.

576ad58c1dc524b25e8b4755

Εκτιμάται ότι ρευστότητα της τάξης των 10 δισ. ευρώ θα «μεταφερθεί» από τον ELA, ο οποίος σήμερα φθάνει τα 68 δισ. ευρώ, μειώνοντας το κόστος χρηματοδότησης κατά τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ, τα ελληνικά ομόλογα θα ξεκινήσουν να γίνονται δεκτά ξανά, από τις 29 Ιουνίου.

Η ΕΚΤ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν και τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) όμως αυτό θα εξεταστεί σε μεταγενέστερο στάδιο. Θα προηγηθεί όπως αναφέρει η εξέταση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σε μεταγενέστερο στάδιο θα εξεταστούν και οι πιθανές αγορές των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς δημόσιο τομέα (PSPP).

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναγνώρισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει το τρέχον πρόγραμμα και αναμένει συνεχή συμμόρφωση με τους όρους του.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνότερα κεφάλαια προκειμένου να καλύψουν το χρηματοδοτικό τους κενό.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο μέσω του μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας ELA κυμαίνεται στο 1,55%. Από την άλλη πλευρά, η χρηματοδότηση απευθείας από την ΕΚΤ παρέχεται με επιτόκιο μόλις 0,05%.

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…