Η Εκκλησία αντιδρά έντονα στον διαχωρισμό της από το κράτος – τι αναφέρει σε βιβλίο που έστειλε σε βουλευτές ο Ιερώνυμος

Φάκελο σε αρκετούς βουλευτές έστειλε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, στον οποίο υπήρχε ένα βιβλίο με τίτλο «Η απάντηση της Εκκλησίας στα μυθεύματα του αντικληρικαλιστικού λαϊκισμού» και ένα φυλλάδιο που παραθέτει αναλυτικά το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

NewsRoom 07/07/2016 | 13:09

Το βιβλίο έρχεται σε απάντηση βιβλίου του συνταγματολόγου και υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αλιβιζάτου και εκθέτει τις απόψεις της Εκκλησίας στο θέμα των σχέσεών της με την Πολιτεία.

«Επιχειρείται», σημειώνει στον πρόλογο του 86σέλιδου βιβλίου, «ο λεγόμενος χωρισμός ‘Κράτους και Εκκλησίας’, όταν στην πραγματικότητα αυτό λειτουργεί ως διαχωρισμός ‘Έθνους και Εκκλησίας’ που προσβάλλει την ίδια την αυτοσυνειδησία του Έθνους και της Πατρίδος μας».

Και παραθέτει στη συνέχεια τις 16 «απώτερες επιδιώξεις», όπως τις αναφέρει, των αντιπάλων της Εκκλησίας. Αυτές είναι:

-Η μη ανάρτηση θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιες υπηρεσίες.

-Η κατάργηση της υποχρεωτικής προσευχής.

-Η δημιουργία ενός ‘θρησκευτικού νομικού προσώπου ως μοναδικού φορέα της συλλογικής θρησκευτικής δράσης’.

-Η κατάργηση της φορολογικής απαλλαγής των θρησκευτικών κοινοτήτων.

-Η μετατροπή της Εκκλησίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και των εξαρτώμενων από αυτήν νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, η εξομοίωσή τους δηλαδή, γράφει ο κ. Ιερώνυμος «με τις ποδοσφαιρικές ομάδες, τους συλλόγους κ.λ.π.».

-Η κατάργηση του Γραφείου της Ναοδομίας.

-Η σταδιακή μετατροπή του μαθήματος των Θρησκευτικών από ομολογιακό σε θρησκειολογικό.

-Η ιδιωτικοποίηση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης.

-Η κατάργηση του Θρησκευτικού Όρκου.

-Η μη συμμετοχή θρησκευτικών λειτουργών σε ορκωμοσίες, που πραγματοποιούνται σε δημόσιες αρχές και υπηρεσίες.

-Η καθιέρωση του πολιτικού γάμου ως υποχρεωτικού.

-Η κατάργηση της αναγραφής του θρησκεύματος σε δημόσια έγγραφα, τίτλους σπουδών ή βεβαιώσεις δημόσιας αρχής.

-Η δημιουργία διακεκριμένου χώρου πένθους και αποχαιρετισμού για την καύση των νεκρών.

-Η μετονομασία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων σε Υπουργείο Παιδείας με την ταυτόχρονη κατάργηση της Γενικής Γραμματείας και της Γενικής Διεύθυνησης Θρησκευμάτων.

-Η κατάργηση των οργανικών θέσεων ιερέων, και των αντίστοιχων υπηρεσιακών μονάδων στις ένοπλες δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας και τα σωφρονιστήρια.

-Η κατάργηση ή τροποποίηση διατάξεων που ισχύουν σήμερα, π.χ. του νόμου 590/1977 (που είναι ο Καταστατικός Χάρτης της Εκκλησίας της Ελλάδος) και άλλων νόμων. 

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.