Η διεφθαρμένη FIFA απειλεί ευθέως με ποδοσφαιρικό Grexit

Πιο ορατός από ποτέ είναι ο κίνδυνος του Grexit για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού στη συνάντηση κορυφής που έλαβε χώρα στο υπουργείο Αθλητισμού ανάμεσα στον Σταύρο Κοντονή, κλιμάκια της UEFA, της FIFA και της ΕΠΟ, προέκυψε αδιέξοδο και όλα οδηγούν προς απομόνωση.

56fbde121dc524286c8b46d0

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εθνική ομάδα και οι σύλλογοι αποκλείονται από τις διεθνείς διοργανώσεις, αφού θα αποβληθεί η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία από τους κόλπους της FIFA.

Στην πραγματικότητα κι ενώ ο υφυπουργός Αθλητισμού κάνει μια εμφανή προσπάθεια –μοναδική στα αθλητικά χρονικά της χώρας μας που εδώ και δεκαετίες είναι έρμαιο παραγόντων και υποκινούμενων θερμοκέφαλων οπαδών- εξάλειψης των κακώς κειμένων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, η παρέμβαση της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας προς την αντίθετη κατεύθυνση, λειτουργεί ξεκάθαρα υπέρ όσων έχουν συμφέροντα απ’ όσα συμβαίνουν στον χώρο.

Η FIFA και η UEFA, γνωστές πια στο ευρύ κοινό για τις παράνομες δραστηριότητές τους και για τη διαφθορά στους κόλπους τους, επισκέφθηκαν τον υφυπουργό Αθλητισμού σαν άλλοι εκπρόσωποι των επικεφαλής μεγάλων και ισχυρών ΠΑΕ, αλλά και της ίδια της ΕΠΟ η οποία με σκανδαλώδη τρόπο χαϊδεύει τ’ αφτιά μεγάλης μερίδας παραγόντων (ακόμη και υπόδικων), για να απειλήσουν ότι αν δεν ανακληθεί η απόφαση για ματαίωση του θεσμού του Κυπέλλου Ελλάδος, η εθνική ομάδα και όλοι οι σύλλογοι θα αποκλειστούν από κάθε διεθνή διοργάνωση.

Συγκεκριμένα, ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας, ο οποίος εκπροσώπησε την Παγκόσμια Ομοσπονδία, ανέφερε μετά το πέρας της συνάντησης ότι «οι όροι εντολής που πήραμε από την FIFA, ήταν να συζητήσουμε με τον υπουργό για το Κύπελλο, αλλά και θέματα που αφορούν το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ. Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος, ο υπουργός θα δει κάποια θέματα, καθώς είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει, υποδεικνύοντας στη FIFA αυτά που απαιτούνται. Αναφορικά με το πρώτο, δεν έχουμε την σύμφωνη γνώμη του υπουργού για επανεκκίνηση του Κυπέλλου, αφού θέτει ζητήματα εξυγίανσης για να ξεκινήσει πάλι την διοργάνωση».

Ο εκπρόσωπος της FIFA μάλιστα ξεκαθάρισε ότι αν μέχρι την 1η Απριλίου δεν ξεκινήσει και πάλι το Κύπελλο τα νέα πιθανότατα δεν θα είναι καλά για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο κ. Κουτσοκούμνης πάντως ανέφερε πως «θα μπορούσαμε να δούμε θέματα του υπουργού για να σταματήσει όλες τις διοργανώσεις, αλλά στοχευμένα το Κύπελλο δεν το δεχόμαστε. Αν τα έκλεινε όλα ο υπουργός, δηλαδή και το πρωτάθλημα, θα το βλέπαμε διαφορετικά για λόγους κοινωνικής αναταραχής». «Μακάρι να δοθεί μια εβδομάδα διορία για να αναθεωρήσει ο υπουργός, αλλιώς τα νέα δεν θα είναι καλά. Η FIFA θα διώξει την ΕΠΟ από τους κόλπους της» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν γνωρίζουμε ποια ειδικά πρόσωπα συμμετέχουν στην επιτροπής Δεοντολογίας και θα το εξετάσουμε. Θα πρέπει να ξεκινήσει το Κύπελλο, υπάρχουν μέτρα όπως το κεκλεισμένων των θυρών, ακόμα και η ουδέτερη έδρα. Θα μπορούσαμε να έχουμε κεκλεισμένων των θυρών και με ξένο διαιτητή. Εμείς μπορούμε να κατεβάσουμε ξένο διαιτητή, αν το θέλουν οι ομάδες. Κατά την άποψή μας, θα μπορούσαν να δικαιολογήσουν την άρση της απόφασης. Ο υπουργός τα συζητάει, αλλά περιμένει να δει πράγματα από την ΕΠΟ. Αν δεν ξεκινήσει το Κύπελλο και αποκλειστεί η ΕΠΟ, δεν θα έχουμε ούτε την Εθνική στις ξένες διοργανώσεις, ούτε τους συλλόγους, ούτε οι αξιωματούχοι της ΕΠΟ θα μπορούν να μετέχουν σε ξένους θεσμούς και συναντήσεις. Επίσης, η Ελλάδα θα χάσει μια ομάδα στο Europa League. Όσο για τους Έλληνες παίκτες που παίξουν στο εξωτερικό και έχουν συμβόλαιο με ομάδες, συνεχίζουν κανονικά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της FIFA.

Αντίδραση Κοντονή

Ο Σταύρος Κοντονής από την πλευρά του πέταξε το μπαλάκι στην ΕΠΟ εξηγώντας ότι πρέπει να προβεί σε αυτοκάθαρση. Ο υφυπουργός Αθλητισμού μετά τη συνάντηση με FIFA και UEFA επέμεινε πως δεν τίθεται θέμα παραβίασης του αυτοδιοίκητου όταν θίγονται ζητήματα ασφάλειας και επεσήμανε πως οι διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές παραδέχτηκαν πως υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

«Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους FIFA και UEFA παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Η συνάντηση ήταν εποικοδομητική, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για ματαίωση του Κυπέλλου και μας είπαν ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Δηλώσαμε με κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται, αλλά αντιθέτως επιθυμεί την έκδοση απόφασης. Αν η ΕΠΟ επιθυμεί τη ματαίωση της προσφυγής, δεν έχουμε τη δυνατότητα να το εμποδίσουμε. Μας ζητήθηκε να επανεκκινήσει ο θεσμός και μας δηλώθηκε ότι σε αυτή την περίπτωση η FIFA είναι στη διάθεση της κυβέρνησης να διεξαχθεί ένας διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν κατά τη συζήτηση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Όσο υπάρχει εκκρεμότητα, δεν είναι δυνατό να υπάρξει απόφαση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας. Αν υπάρξει απόσυρση της προσφυγής, η κυβέρνηση θέτει προϋπόθεση προς οποιαδήποτε συζήτηση να πάρει η ίδια η ΕΠΟ τα μέτρα για την κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με πρώτο όλους όσους ασκούν εξουσία σε όλα τα επίπεδα του ποδοσφαίρου», ανέφερε αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης με εκπροσώπους της FIFA, της UEFA και της ΕΠΟ.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, κατήγγειλε παράλληλα τη διοίκηση της ΕΠΟ ότι θέτει στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλων, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι «θα πρέπει να υπάρξει απόλυτος εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με όσα ισχύουν διεθνώς και όχι να υπάρχουν διατάξεις που να θέτουν στο απυρόβλητο μια μεγάλη μερίδα παραγόντων, διαιτητών και άλλοι, που έχουν διώξεις και τους έχουν τεθεί περιοριστικοί όροι».

«Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα» πρόσθεσε ο κ. Κοντονής.

Εξήγησε παράλληλα ότι η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. «Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα», πρόσθεσε.

«Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει» κατέληξε ο υφυπουργός.

/
8

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ