H Δέσποινα Βανδή έδωσε συγχαρητήρια στον Ιάσονα Αποστολόπουλο μετά την προβολή της ταινίας «Mediterraneo» (Video)

«Η Δεσποινα Βανδή συγχαίρει τον διασώστη Ιάσονα Αποστολοπούλο -που η κυβέρνηση Μητσοτακη στοχοποίησε συστηματικά ως προδότη και πράκτορα- για το έργο του και του λέει πως θέλει κι η ίδια όπως μπορεί, να συμβάλλει».

353089486 773729097465786 6925078283434797590 n 1

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, προβλήθηκε στον θερινό κινηματογράφο ΒΟΞ η ταινία «MEDITERRANEO – Ο νόμος της Θάλασσας». Πρόκειται για την πολυβραβευμένη ισπανοελληνική ταινία του Marcel Barrena.

Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση με τους ηθοποιούς της ταινίας Βασίλη Μπισμπίκη και Γιώτα Φέστα, καθώς και με τον ακτιβιστή και διασώστη, Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Η Δέσποινα Βανδή παρευρέθηκε εκεί και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Vandicted, έσπευσε να συγχαρεί τον διασώστη προσφύγων και ρώτησε πώς μπορεί να συμβάλει και εκείνη σε αυτό το έργο.

«Η Δεσποινα Βανδή συγχαίρει τον διασώστη Ιάσονα Αποστολοπούλο -που η κυβέρνηση Μητσοτακη στοχοποίησε συστηματικά ως προδότη και πράκτορα- για το έργο του και του λέει πως θέλει κι η ίδια οπως μπορει να συμβάλλει κι εκείνος της απάντησε πως ειναι σημαντικό το οτι η ίδια στηρίζει τη διάσωση προσφύγων. Ενα «τι μπορώ να κάνω;» Να ακούγαμε απο την καθεμία και τον καθενα θα ήταν αρκετό σκέφτηκα. Όλα αυτά στην εξαιρετικη εκδήλωση του ιδρύματος Ροζα Λούξεμπουργκ. Λιγο νωρίτερα παρακολουθήσαμε την ταινια Mediterraneo βασισμένη στον αγώνα των Ισπανών διασωστών στη Λεσβο το 2015. Ακολούθησε συζήτηση με τον Ιασονα και τους Μπισμπίκη και Φέστα. Ο Ιασονας περιέγραψε πως θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί οι προσφυγες της Πυλου, πως αφήνονται συστηματικά να πνίγουν πως στοχοποιούνται οι αλληλεγγυοι όπως καποτε απειλούνταν και όσοι βοηθούσαν τους εβραίους. Ο Μπισμπίκης είπε πως μετα απο αυτή την ταινια ένιωσε ξανά πως εχει νόημα να εισαι ηθοποιος. Μιλησαν για την εγκληματική σιωπή όσων κοιτάνε τη δουλίτσα τους την ώρα που συντελείται το έγκλημα δίπλα μας. Ενα έγκλημα κρατικό.
Τη συζήτηση συντόνισε ο Thodoris Chondrogiannos».

Λίγα λόγια για την πολυβραβευμένη ταινία

Μέσα από την ιστορία του Oscar Camps (Eduard Fernandez) και της ομάδας του, ιδρυτές της ΜΚΟ Proactiva «Open Arms», η ταινία «Mediterraneo – Ο νόμος της Θάλασσας» παρουσιάζει μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας. Χρησιμοποιώντας πραγματικά γεγονότα αλλά και προσωπικές ιστορίες εμπνευσμένες από τις ζωές των προσφύγων, ο Ισπανός σκηνοθέτης Marcel Barrena δείχνει παράλληλα τη στάση της τοπικής κοινωνίας της Λέσβου αλλά και το ρόλο της ελληνικών και διεθνών αρχών στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Η ιστορία εκτυλίσσεται το φθινόπωρο του 2015 με κεντρικό άξονα όσα συμβαίνουν σε μια παραλία της Λέσβου μερικά χιλιόμετρα από την Τουρκία. Με αφορμή τη φωτογραφία του 3χρονου Σύριου Aylan Kurdi που βρέθηκε πνιγμένος στα τουρκικά παράλια, ο Ισπανός ιδιοκτήτης μια εταιρείας ναυαγοσωστικών υπηρεσιών Oscar Camps αποφασίζει να πάει στη Λέσβο για να βοηθήσει στη διάσωση προσφύγων. Μαζί του θα πάει και ο φίλος και συνάδελφος του Gerard. Μόνο για δύο ημέρες λένε. Σχεδόν μισό χρόνο αργότερα, θα πάνε να τους βρουν η κόρη του Camps, Esther (Anna Castillo), και ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Nico (Sergi Lopez). Αυτή θα είναι η αρχή της ΜΚΟ Proactiva «Open Arms», η οποία από το 2015 μέχρι το 2020 (έτος παραγωγής της ταινίας) έσωσε πάνω από 60,000 πρόσφυγες και μέχρι και σήμερα συνεχίζει τη δράση της στη Μεσόγειο.

Διαβάστε περισσότερα: Προβολή της ταινίας «Mediterraneo, Ο νόμος της Θάλασσας» – Για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη

AP24120324819137

Τραγωδία στην Κένυα: Τουλάχιστον 45 οι νεκροί από κατάρρευση φράγματος – Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη

«Υπάρχουν άλλοι παγιδευμένοι στη λάσπη που εργαζόμαστε για να ανασύρουμε» - Η χώρα πλήττεται από…

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

profile player 960x540 25

Σοκάρει η Δήμητρα Λιάνη για τον Νίκο Παπανδρέου: «Έλυσε τη ζώνη και έκανε ότι θα με χτυπήσει» (video)

«Του Ανδρέα Παπανδρέου του έλειπε η τρυφερότητα, του έλειπε η αγάπη» ανέφερε η Δήμητρα Λιάνη

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

6084787 2

Οργισμένη επιστολή των Αγγειοχειρουργών Ελλάδας κατά του Καλλιάνου – Ζητούν παρέμβαση Μητσοτάκη

«Με ανησυχία και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες ημέρες να εξελίσσεται μία απίστευτη κατάσταση ανεπίτρεπτης επίθεσης…

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

6207733

Μάτι: Οργισμένες αντιδράσεις από συγγενείς των θυμάτων – Πέταξαν καρέκλα… «Τσίπα δεν έχετε;» (video)

Συγγενείς άρχισαν να πετούν καρέκλες και να απευθύνονται προς τους κατηγορούμενους