"Χάρι Πότερ: Μια ιστορία μαγείας" - Η βρετανική βιβλιοθήκη γιορτάζει τα 20α γενέθλια του

Έχουν περάσει είκοσι χρόνια από τότε που κυκλοφόρησε το πρώτο βιβλίο με πρωταγωνιστή τον διάσημο μικρό μάγο Χάρι Πότερ. Η Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου, ανοίγει τις πόρτες της στην έκθεση «Χάρι Πότερ: Μια ιστορία μαγείας», για να τιμήσει τα εικοστά του γενέθλια, αλλά και για να προσφέρει τη δυνατότητα στους λάτρεις της μαγείας να δουν από κοντά σπάνια αναμνηστικά κι ενθύμια του Χάρι Πότερ σε συνδυασμό με ιστορικά αντικείμενα.

NewsRoom 20/10/2017 | 23:32

Ο Τζούλιαν Χάρισον, κορυφαίος επιμελητής μεσαιωνικών ιστορικών χειρογράφων στη Βρετανική Βιβλιοθήκη, υπόσχεται μια έκθεση εμπνευσμένη, συναρπαστική και διασκεδαστική και όλα δείχνουν ότι θα απευθύνεται σε επισκέπτες όλων των ηλικιών. Οι ίδιοι οι επιμελητές διασκέδασαν πολύ διαλέγοντας τα αντικείμενα και έχουν να αποκαλύψουν πολλές ιστορίες που βρίσκονται πίσω από τις σύγχρονες μαγικές παραδόσεις.

Για παράδειγμα, η τέχνη της αλχημείας, κεντρικό θέμα της ιστορίας «ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος», χρονολογείται τουλάχιστον μέχρι την εποχή των αρχαίων Αιγυπτίων. Η αλχημεία είναι η επιστήμη της μετατροπής των λεγόμενων «βασικών μετάλλων» σε «ευγενών», ιδίως του χρυσού, και της δημιουργίας ενός ελιξίριου που οδηγεί σε αθάνατη ζωή.

Στους χώρους της έκθεσης οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά αναμνηστικά, όπως το πρώτο σκίτσο που σχεδίασε η συγγραφέας Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και απεικονίζει τη σχολή Χόγκοουαρτς, αλλά και την ιδιόχειρη λίστα της που περιλαμβάνει τους δασκάλους και τα γνωστικά αντικείμενα που θα διδάσκονται. Μαζί με τα αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα με τη συγγραφέα και τα βιβλία της, η έκθεση παρουσιάζει αντικείμενα από τη συλλογή της βιβλιοθήκης, όπως παπύρους αλχημιστών από το 1500 και κινέζικα οστά μαντείας που χρονολογούνται από τον 12ο αιώνα.

«Η έκθεση εξερευνά την ιστορία, τη μυθολογία και τη λαογραφία πίσω από τις ιστορίες του Χάρι Πότερ», τόνισε ο Τζούλιαν Χάρισον. «Ερευνήσαμε τα σκουπόξυλα και τα καζάνια, τους μονόκερους και τους δράκους. Οργανώσαμε την έκθεση με επίκεντρο τα αντικείμενα που οι σπουδαστές θα μελετούσαν στη σχολή μαγείας, από τα μαγικά φίλτρα στα ξόρκια έως την αστρονομία και τη μαντεία».

Τα επτά βιβλία του Χάρι Πότερ έχουν μεταφραστεί σε 68 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από 400 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως.

Η έκθεση «Χάρι Πότερ: Μια ιστορία μαγείας» θα διαρκέσει από τις 20 Οκτωβρίου 2017 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2018, στη Βρετανική Βιβλιοθήκη του Λονδίνου.