H Βουλή των ΗΠΑ στέλνει τον Τραμπ για να δικαστεί στη Γερουσία

Έγινε ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος στην ιστορία που παραπέμπεται για δεύτερη φορά 

ap senate

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε την παραπομπή του απερχόμενου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την κατηγορία της υποκίνησης στάσης.

Ενώ συνεχίζεται η ψηφοφορία στο Σώμα, έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι 217 ψήφοι που απαιτούνταν ώστε να παραπεμφθεί ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος σε δίκη στη Γερουσία.

Με αυτό τον τρόπο, ο Ντόναλντ Τραμπ έγινε ο δεύτερος πρόεδρος των ΗΠΑ που παραπέμπεται σε δίκη στη Γερουσία για την καθαίρεσή του. Την πρώτη φορά που παραπέμφθηκε το κατηγορητήριο περιελάμβανε την κατάχρηση εξουσίας, λόγω των πιέσεών του προς τον πρόεδρο της Ουκρανίας να κάνει έρευνα για τον Τζο Μπάιντεν και τον γιο του. Τότε είχε αθωωθεί.

 Τώρα, ο Τραμπ μεταξύ άλλων κατηγορείται για υποκίνηση βίας κατά της κυβέρνησης, λόγω των ταραχών στο Καπιτώλιο.   Πάντως, νωρίτερα, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς ΜακΚόνελ, ξεκαθάρισε ότι το Σώμα δεν πρόκειται να συγκληθεί εκτάκτως.  

 Ο εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δεν θα κάνει χρήση των διατάξεων για έκτακτη σύγκληση του σώματος. Κάτι που σημαίνει ότι η Γερουσία δεν θα συγκληθεί αυτή την εβδομάδα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι αυτό δεν θα γίνει πριν από τις 19 Ιανουαρίου.   Από την άλλη, ο ΜακΚόνελ είπε ότι ακόμη δεν έχει αποφασίσει για το πώς θα ψηφίσει στη Γερουσία αν (η δήλωση έγινε πριν από την ψηφοφορία στη Βουλή) παραπεμφθεί ο Τραμπ. «Δεν έχω λάβει μια οριστική απόφαση για το πώς θα ψηφίσω», ανέφερε σε υπόμνημα προς τους Ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές, στο οποίο σημειώνει ότι πρώτα θα ακούσει τα νομικά επιχειρήματα που θα παρουσιαστούν στη Γερουσία.