Η αποκαλυπτική κατάθεση της εισαγγελέα Τζίβα για Γιαννουσάκη, Μαρινάκη και "Noor 1"

Στο φως έρχονται νέα στοιχεία για την πολύκροτη υπόθεση του Noor 1, τις καταγγελίες του ισοβίτη Μάκη Γιαννουσάκη και την εμπλοκή Μαρινάκη καθώς για πρώτη φορά η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα τοποθετείται επίσημα για την υπόθεση του ναρκόπλοιου.

599bfce91dc524cb4d8b46be

Μέσα από τις επίσημες έγγραφες εξηγήσεις που έδωσε στο πλαίσιο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί στον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, ο οποίος διενεργεί την ποινική προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση, εξιστορεί μεταξύ άλλων όσα διαδραματίστηκαν στις φυλακές Αυλώνα το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου 2017 κατά τη συνάντησή της με τον ισοβίτη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κατερίνας Κατή στο Documento, από τα στοιχεία που έχει η εφημερίδα για τη δικογραφία, η οποία έχει σχηματιστεί με αφορμή τη μηνυτήρια αναφορά του Γιαννουσάκη σε βάρος του λιμενικού Παν. Χριστοφορίδη, που είχε διενεργήσει έρευνες για την υπόθεση του «Noor 1» αλλά και κατά της κ. Τζίβα, η οποία διενεργεί παράλληλες έρευνες για υποθέσεις λαθρεμπορίας, ξεπλύματος μαύρου χρήματος και την τυχόν σύνδεσή τους με την υπόθεση του «Noor 1» και τις «σκοτεινές» διαδρομές του, φαίνεται ότι:

Ο Ευθ. Γιαννουσάκης πιάνεται τελικά ο ίδιος στα δίχτυα των αντιφάσεων και των αλληλοσυγκρουόμενων ισχυρισμών του και προκαλεί εύλογες αμφιβολίες για το αληθές των καταγγελιών του ότι στήθηκε ολόκληρη συνωμοσία, με την εμπλοκή και κυβερνητικών στελεχών, προκειμένου να χτυπηθεί ο Βαγγ. Μαρινάκης. Κάτι που ο ίδιος είχε φροντίσει να κάνει με όσα είχε πει ή υπαινιχθεί στις περιβόητες και καθόλου πια μυστικές καταθέσεις του.

Όπως γράφει το Documento, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας αναφέρεται αναλυτικά σε όλες τις κινήσεις της, για τις οποίες ήταν ενήμερη η προϊσταμένη της, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, και –βέβαια– στη συνομιλία που είχε με τον ισοβίτη, το περιεχόμενο της οποίας –κατά την κ. Τζίβα– δεν έχει καμία σχέση με τους δικούς του ισχυρισμούς, οι οποίοι έγιναν αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ακόμη με δεύτερο, συμπληρωματικό της υπόμνημα, το οποίο υπέβαλε εξαιτίας νεότερων «στοιχείων» που… θυμήθηκε να εκθέσει σε βάρος της ο κ. Γιαννουσάκης, η κ. Τζίβα του δίνει και μια πληρωμένη απάντηση στον ισχυρισμό του ότι του είχε δώσει και το τηλέφωνο του γραφείου της προκειμένου, μεταξύ άλλων, να τον… ενημερώνει για την εξέλιξη της έρευνας της οικονομικής αστυνομίας σε βάρος του Βαγγ. Μαρινάκη.

«Για ποιον λόγο άραγε –αναρωτιέται στο συμπληρωματικό της υπόμνημα η κ. Τζίβα– αφού κατά τους ισχυρισμούς του ουδέποτε υπαινίχτηκε καν ότι ο κ. Μαρινάκης εμπλέκεται στην υπόθεση;».

«Θα βάλει να με σκοτώσουν»

Η σχετική έρευνα που διατάχθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η εισαγγελέας αλλά και ο ανακριτικός υπάλληλος του Λιμενικού διέπραξαν, όπως κατήγγειλε ο Γιαννουσάκης, το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας (σε βαθμό πλημμελήματος) κατά την ενάσκηση των καθηκόντων τους, ολοκληρώθηκε στα τέλη του Ιουλίου, με την υποβολή των εξηγήσεων της κ. Τζίβα, οι οποίες έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Καταρχάς η εισαγγελέας απαντά σε ισχυρισμούς περί αναρμοδιότητάς της να λάβει κατάθεση από κρατούμενο στις φυλακές Αυλώνα ότι τα Εφετεία Αθήνας και Πειραιά ανήκουν σε μια εφετειακή περιφέρεια (άρθρο 243&3 ΚΠΔ).

Επισημαίνει ότι ο λιμενικός Παν. Χριστοφορίδης την είχε εγγράφως ενημερώσει από τον Αύγουστο του 2015 ότι ο Ευθ. Γιαννουσάκης του ζητούσε να τον επισκεφτεί στις φυλακές Αυλώνα για να δώσει περισσότερα στοιχεία για άγνωστους δράστες.

Για το βράδυ που η ίδια πήγε στις φυλακές Αυλώνα, φέρεται να τονίζει ότι ο ίδιος ο Ευθ. Γιαννουσάκης ζήτησε να δώσει επειγόντως κατάθεση, παρακαλώντας μάλιστα να μη γίνει αντιληπτή η παρουσία της γιατί φοβόταν για τη ζωή του και τη ζωή της οικογένειάς του. Για το θέμα μάλιστα είχε ενημερωθεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ευθ. Γιαννουσάκης ζήτησε να της μιλήσει κατ’ ιδίαν και της είπε ότι στην υπόθεση της μεταφοράς του φορτίου της ηρωίνης εμπλέκεται άμεσα ο Βαγγ. Μαρινάκης, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον λογαριασμό που ο ίδιος τηρούσε σε τράπεζα στο Ντουμπάι για να καταθέτει χρήματα που αφορούσαν τη μεταφορά της ηρωίνης.

Της επέδειξε δε και αντίγραφο λογαριασμού, με ποσά τα οποία ο ισοβίτης ισχυρίστηκε ότι ήταν κατατεθειμένα από τον εφοπλιστή για τα έξοδα μεταφοράς του πλοίου και ότι μάλιστα σε αυτόν τον λογαριασμό έχουν καταθέσει κάποιοι από τους καταδικασθέντες για την υπόθεση. Αλλά ότι δεν μπορεί να καταθέσει γι’ αυτές τις χρηματικές καταθέσεις, που δεν αφορούν εμπορικές συναλλαγές, γιατί φοβάται ότι ο Βαγγ. Μαρινάκης θα βάλει ανθρώπους να τον σκοτώσουν.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η εισαγγελέας εξήγησε στον κρατούμενο ότι δεν γίνεται να τον αφήσουν να φύγει, όπως ζητούσε, στο εξωτερικό ύστερα από αναστολή εκτέλεση της ποινής του, αλλά να εξεταστεί η δυνατότητα να μπει σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων, ο ισοβίτης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να δώσει καμία κατάθεση γι’ αυτά που της είχε πει προφορικά καθώς φοβάται για τη ζωή του κι αν ποτέ μαθευτεί αυτή η συζήτηση αυτός θα τη διαψεύσει.

Η κ. Τζίβα αποχώρησε τελικά από τις φυλακές, αφού πήρε μόνο μια φωτοτυπία του τραπεζικού λογαριασμού που της είχε αναφέρει ο Ευθ. Γιαννουσάκης, ενημερώνοντας τηλεφωνικά για όσα διημείφθησαν την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Λίγες ημέρες αργότερα ο Ευθ. Γιαννουσάκης έδωσε κατάθεση στον Παν. Χριστοφορίδη εγχειρίζοντάς του αντίγραφο του τραπεζικού λογαριασμού.

Αργότερα ο ίδιος ο Γιαννουσάκης καταθέτοντας στο δικαστήριο που συζήτησε την αίτηση αναστολής του και την απέρριψε επικαλέστηκε το γεγονός ότι έχει καταθέσει το εν λόγω τραπεζικό εξτρέ από τα οποία θα προκύψουν στοιχεία.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ της εφημερίδας εδώ

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

6168031

Πρώτη δήλωση 12χρονης για Κολωνό: «Θέλω να γίνω εισαγγελέας, να κλείνω στη φυλακή ανθρώπους όπως αυτούς που με βίασαν» (Video)

«Σήμερα είναι η πιο ευτυχισμένη μέρα της ζωής μου», ήταν η φράση που είπε στη…

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

Χατζηπαναγιώτης

Χρήστος Χατζηπαναγιώτης: Οι πρώτες δηλώσεις μετά την περιπέτεια υγείας – «Αν καθυστερούσαμε πέντε λεπτά, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά» (video)

«Αν ήμουν μόνος μου, ίσως το άφηνα να δω αν θα περάσει», ανέφερε στις δηλώσεις…

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

in.gr

«Για κοίτα με στα μάτια»… μήπως το κεντρικό άρθρο του in.gr είναι μια απάντηση Μαρινάκη στον Μητσοτάκη;

«Πάντως τα "συμφέροντα" που δεν κατονομάζει ο πρωθυπουργός δεν κρύβονται, ούτε χρειάζονται κανέναν πληρεξούσιο», αναφέρεται…

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Ektakti Epikairotita 0

Σοκαριστικές λεπτομέρειες για το ακέφαλο πτώμα στην Καρδίτσα: Άγριο ζώο μπήκε στο σπίτι της

Σοκάρει η ιατροδικαστική εξέταση της 85χρονης που βρέθηκε χωρίς κεφάλι στην Καρδίτσα

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

6028608

Καραμανλής: Θλιμμένη παράσταση στον αέρα του ΣΚΑΪ – «Δεν ήταν εύκολο το να κατέβω ξανά υποψήφιος» (video)

«Στην πολιτική δεν μπήκα στα 20, μπήκα στα 40 μου. Δεν είναι σκοπός για μένα…

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

6167994

Δικηγόρος μητέρας 12χρονης: «Κατήγγειλε τον βιαστή του παιδιού της και πήγε φυλακή. Μόνο εδώ συμβαίνουν αυτά» (Video)

Αθώα κρίθηκε η μητέρα της 12χρονης από τον Κολωνό από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών.…