H Άντζελα δεν γουστάρει τον Αλέξη Τσίπρα

Η φίλη μου η Άντζελα  δεν γουστάρει καθόλου τον Τσίπρα. «Δεν μιλάει καλά Αγγλικά. Είναι δυνατόν πρωθυπουργός και να μην μιλά καλά  Αγγλικά;» Είναι ένα απ’ τα επιχειρήματα της εναντίον της κυβέρνησης. «Γιατί δεν ιδρύονται ιδιωτικά πανεπιστήμια; Όλες οι πολιτισμένες χώρες έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια.» Απορεί. Με ρωτά για την σχέση της κυβέρνησης με τον Μαδούρο. Για τον Κουφοντίνα και τον Ρουβίκωνα.

EK Tsipras 4

Η Άντζελα είναι πολιτικός μηχανικός. Ο άνδρας της ανώτερο στέλεχος επιχειρήσεων.  Ανήκουν στην ανώτερη μεσαία τάξη. Πάντα η Άντζελα ήταν προοδευτική. Ψήφιζε προοδευτικά.  Όμως τώρα η Άντζελα κολλά. Έχει μπερδευτεί.

«Γιατί μοιράζει επιδόματα» ρωτά.«Να ελαφρύνει τους φόρους που πληρώνει η μεσαία τάξη. Να ελαφρύνει τους φόρους των επιχειρήσεων. Κι όταν υπάρξει ανάπτυξη, θα διαχυθεί σε όλους». Μέσα απ’ την Άντζελα, μιλά ο τεχνοκράτης άνδρα της.

Άκου λοιπόν Άντζελα:

Σε ενοχλούν τα Αγγλικά του Τσίπρα. Και τσιμπάς στις βλακείες για την σχέση της κυβέρνησης με τον Μαδούρο. Και  μιλάς για τις άδειες του Κουφοντίνα. Και για τον Ρουβίκωνα. Σαν να είσαι ο Βορίδης!

Όμως πες μου  Άντζελα, που ανήκεις στην upper middle class. Τι γνώμη έχεις για το κύμα του εθνικισμού, του ρατσισμού, του απίστευτου λαϊκισμού και γι αυτούς που φιλοδοξούν να γίνουν η επόμενη κυβέρνηση και το υποθάλπουν, αγκαλιάζοντας το; Δεν σε ενοχλεί που η Νέα Δημοκρατία, έχει παραδοθεί στην ακροδεξιά λαϊκιστική πτέρυγα της;

Δεν σε ενοχλεί που σήμερα  ζούμε σ’ ένα πολιτικό, ακραία επιθετικό, θέατρο παραλόγου; Υπάρχει μια χυδαία, επιθετική, παραπλανητική, επικοινωνιακή πολιτική, που συντονισμένα, προσπαθεί να διαστρεβλώσει  και να συσκοτίσει την πραγματικότητα, για να εξυπηρετήσει επιδιώξεις ιδιοτελείς. Είναι οι μεγάλοι επικοινωνιακοί όμιλοι, που  πίσω τους στοιχίζονται πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα. Προφανώς τόσα χρόνια η δουλειά τους γινόταν μια χαρά. Αυτό υποθέτω, βλέποντας  το πάθος, την εμπάθεια, το μίσος και τον ανέντιμο  τρόπο που αντιπολιτεύονται αυτή την κυβέρνηση. Τους χάλασε την μανέστρα. Έχασαν  την δυνατότητα να διαμορφώνουν τις πολιτικές  της  χώρας, σύμφωνα με την προσωπική τους  βούληση και συμφέρον.

Όλα αυτά τα καταπίνεις  Άντζελα. Όμως σε ενοχλούν τα Αγγλικά του Τσίπρα.

Κατακρίνεις τα επιδόματα που δίνονται στους φτωχούς ανθρώπους. Από την χρεοκοπία και μετά, (που βέβαια δεν την προκάλεσε ο Τσίπρας, αλλά συνέτειναν καθοριστικά σ’αυτήν, οι απόφοιτοι των τεραστίων πανεπιστημίων του εξωτερικού με τα άψογα Αγγλικά), ο κόσμος τα φέρνει βόλτα, πάρα – πάρα πολύ δύσκολα. Είναι ανάγκη να πάρει κάποια επιδόματα για να επιβιώσει. Μια αναπνοή. Μια ανάσα ζωής. Η κοινωνία της συνοχής το επιτάσσει.Όταν περιορίζεται η δυστυχία,νοιώθουμε κι οι υπόλοιποι, καλύτερα.

Άντζελα σε βαρέθηκα! Με ρωτάς αν αυτό είναι αριστερά. Τι να σου απαντήσω; Αν δεν γουστάρεις τον Τσίπρα, δικαίωμα σου. Όμως ένας πρωθυπουργός δεν κρίνεται απ’το αν τα Αγγλικά του είναι Οξφορδιανά. Ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι να μας αντιπροσωπεύει επάξια, να μας σέβεται και να διαχειρίζεται χρηστά το δημόσιο χρήμα. Έτσι  λίγα από τα χρήματα που περισσεύουν, να ενισχύουν τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες κι όχι να καταλήγουν στα ταμεία της Ζήμενς, της Νοβάρτις και των πολυεθνικών των όπλων. Άραγε αυτό είναι αριστερή πολιτική;

Κι αυτά που γράφω  Άντζελα δεν είναι λαϊκισμός όπως  ετοιμάζεσαι να με κατηγορήσεις. Είναι αυτό που αρνιέσαι να δεις. Εθελοτυφλείς. Οχυρώνεσαι πίσω απ’τους καθωσπρεπισμούς σου για τον Πολάκη και απ’τα σκίτσα του ΑΡΚΑ, που αποφάσισε να «ξυπνήσει», μετά από σαράντα χρόνια χειμερίας νάρκης…

Βολεμένη μέσα στον κόσμο σου, θεωρώντας ότι η «αστική ευγένεια», οι  «καλοί τρόποι», και το   «savoir vivre», είναι σημαντικότερα, από τις ανοιχτές πληγές της κοινωνίας, που άμεσα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν, γιατί πίσω από αυτές υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

5700685

Κολωνός: Η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος παίρνει θέση για την ντροπιαστική εισαγγελική πρόταση

"Απορριπτέα και επιστημονικά αβάσιμη οποιαδήποτε πρόταση που βασίζεται στο ότι ένα παιδί 12 ετών θα…

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος πρόεδρος