#NBABoycott: H κραυγή του αθλητισμού πιο δυνατή από ποτέ

Οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο ανέλαβαν δράση για τις φυλετικές αδικίες στις ΗΠΑ, προχωρώντας σε μια πρωτόγνωρη κίνηση για τα δεδομένα του ΝΒΑ, η οποία προκάλεσε ντόμινο σε όλο τον αθλητικό κόσμο.

AP 20239760536630

Το Μιλγουόκι βρίσκεται περίπου 40 μίλια βόρεια της Κενόσα, της πόλης του Γουισκόνσιν στην οποία ο Τζέικομπ Μπλέικ δέχθηκε επτά σφαίρες από αστυνομικούς. Επιχειρούσε να μπει στο αυτοκίνητό του, με τα τρία παιδιά του να βρίσκονται ήδη μέσα. Στην εποχή των Social Media, το περιστατικό δεν μπορούσε να μείνει κρυφό. Κυκλοφόρησε από πλατφόρμα σε πλατφόρμα, προκαλώντας ένα νέο κύμα οργής, ελάχιστο καιρό μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη από πυρά αστυνομικού. Αμφότερα τα θύματα είχαν ένα στοιχείο που έχει φτάσει από μόνο του να θεωρείται ενοχοποιητικό. Το μαύρο χρώμα του δέρματός τους. O Μπλέικ έμεινε ζωντανός, αλλά θα χρειαστεί ένα θαύμα για να περπατήσει ξανά.

Η σπίθα που έγινε φλόγα

Από τις αρχές Ιουλίου, με το αίμα του Τζορτζ Φλόιντ να μην έχει ακόμα στεγνώσει, αρκετοί παίκτες εξέφραζαν τις αμφιβολίες τους για την επανέναρξη του ΝΒΑ στη «φούσκα» του Ορλάντο, λόγω των συγκυριών. Όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και της μάχης ενάντια στην κοινωνική αδικία, η οποία είχε φουντώσει για τα καλά. . Το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου είχε διακοπεί και αποφασίστηκε να συνεχιστεί σε… αποστειρωμένο περιβάλλον. Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να φιμώσει τους αθλητές.

 Αρκετοί παίκτες είχαν βγει μπροστά υποστηρίζοντας το κίνημα Black Lives Matter, ο καθένας με τον τρόπο του. Άλλοι με τοποθετήσεις στα Social Media ή σε συνεντεύξεις, άλλοι με σχετικά μπλουζάκια που έστελναν το μήνυμα, άλλοι κατεβαίνοντας σε πορείες. «Πρέπει να συνεχίσουμε να μιλάμε, να βρίσκουμε τρόπους για να φέρουμε την αλλαγή συλλογικά. Θα ανταγωνιζόμαστε ο ένας ενάντια στον άλλον και θα επικεντρωνόμαστε στη νίκη, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να εστιάζουμε στην μεγάλη εικόνα», έλεγε χαρακτηριστικά ο Ντάνι Γκριν, εκπρόσωπος των παικτών των Λος Άντζελες Λέικερς, πριν την επανέναρξη.

Ήδη από τη Δευτέρα (24/08), μετά τη νίκη των Μιλγουόκι Μπακς επί των Ορλάντο Μάτζικ για το Game 4, οι διαδηλώσεις για το νέο περιστατικό αστυνομικής ωμότητας είχαν ξεκινήσει και οι παίκτες ήταν οργισμένοι. Οι δηλώσεις τους μετά το τέλος του αγώνα ήταν σχεδόν αποκλειστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

«Χρειαζόμαστε δικαιοσύνη», είχε πει ο Τζορτζ Χιλ των Μπακς. Την επόμενη, οι Τορόντο Ράπτορς πραγματοποίησαν σύσκεψη πριν την προπόνηση για να συζητήσουν τους τρόπους αντίδρασης για το περιστατικό της Κενόσα, έχοντας στο μυαλό τους το ενδεχόμενο να μην «κατέβουν» στο γήπεδο για την αναμέτρηση με τους Μπόστον Σέλτικς στον δεύτερο γύρο των πλέι οφ την Πέμπτη. «Ξέραμε ότι είτε έρθουμε εδώ είτε δεν έρθουμε δεν θα άλλαζε κάτι, αλλά πιστεύω ότι τελικά το να παίξουμε ή να μην παίξουμε προκαλεί πίεση σε κάποιους», είπε ο Φρεντ ΒανΦλιτ των Ράπτορς.

Οι Μπακς πρόλαβαν τους πάντες

Την επόμενη, οι παίκτες των Ράπτορς και των Λέικερς συναντήθηκαν μεταξύ τους για να δουν πώς θα πορευτούν, με τον Νικ Νερς, προπονητή των πρώτων, να προαναγγέλλει αντιδράσεις: «Οι παίκτες είναι βαθιά απογοητευμένοι που το ίδιο γεγονός συνέβη ξανά και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Θέλουν να γίνουν μέρος της λύσης. Θέλουν να βοηθήσουν. Θέλουν δικαιοσύνη. Το μποϊκοτάζ της αναμέτρησης είναι γι’ αυτούς ένας τρόπος για να απαιτήσουν παραπάνω δράση. Αυτό θέλουν πραγματικά».

Πριν έρθει η ώρα να αποφασίσουν οριστικά αν θα μπουν στο παρκέ οι δύο ομάδες, οι Μιλγουόκι Μπακς ήταν εκείνοι που σήκωσαν πρώτοι το λάβαρο. Η «κραυγή» τους ακούστηκε παντού. Σε όλη τη χώρα, σε όλα τα αθλήματα. Οι παίκτες της ομάδας του Γιάννη Αντετοκούνμπο δεν βγήκαν στο παρκέ για τον αγώνα με τους Μάτζικ, αψηφώντας πιθανές συνέπειες. Και περίπου τρεις ώρες μετά την προγραμματισμένη ώρα του αγώνα με τους Μάτζικ, στάθηκαν όλοι μαζί έξω από τα αποδυτήρια. Ο Στέρλινγκ Μπράουν με τον Τζορτζ Χιλ διάβασαν την κοινή ανακοίνωσή τους: «Οι τελευταίοι τρεις μήνες έριξαν φως στις συνεχιζόμενες φυλετικές αδικίες που αντιμετωπίζουν οι αφροαμερικανικές μας κοινότητες. Οι πολίτες της χώρες έχουν χρησιμοποιήσει τις φωνές και τις πλατφόρμες τους για να μιλήσουν για όσα πηγαίνουν λάθος.

Τις τελευταίες μέρες, στο σπίτι μας, στην περιφέρεια του Γουισκόνσιν, είδαμε το τρομακτικό βίντεο με τον Τζέικομπ Μπλέικ να εκτελείται επτά φορές πισώπλατα από έναν αστυνομικό στην Κενόσα και τους αντίστοιχους πυροβολισμούς των διαδηλωτών. Παρά τα συνεχή αιτήματα για αλλαγή, δεν υπάρχει δράση. Επομένως, σήμερα δεν μπορούμε να επικεντρωθούμε στο μπάσκετ. Όταν βγαίνουμε στο γήπεδο και εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι και το Γουισκόνσιν, όλοι αναμένουν από εμάς να παίξουμε σε υψηλό επίπεδο, να τα δώσουμε όλα και να λογοδοτούμε ο ένας στον άλλον.

Μένουμε πιστοί σε αυτό και αυτή τη στιγμή απαιτούμε το ίδιο από τους νομοθέτες και από την επιβολή του νόμου. Καλούμε σε δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ και απαιτούμε να λογοδοτήσουν οι αστυνομικοί. Για να συμβεί αυτό, είναι απαραίτητο η Πολιτεία, μετά από μήνες αδράνειας, να αναλάβει δράση και μέτρα που έχουν σημασία για να διευθετήσει ζητήματα αστυνομικής αυθαιρεσίας, βίας και αλλαγών στην ποινική δικαιοσύνη. Ενθαρρύνουμε τους πολίτες να εκπαιδευτούν, να λάβουν ειρηνικές και υπεύθυνες δράσεις και να θυμηθούν να ψηφίσουν στης 3 Νοεμβρίου».

Αλυσιδωτές αντιδράσεις

Η… επανάσταση των Μπακς «ακούμπησε» κι άλλα αθλήματα, καθώς τρία παιχνίδια του μπέιζμπολ οδηγήθηκαν σε αναβολή, με τους πρωταγωνιστές να μιλούν επίσης για το φλέγον κοινωνικό ζήτημα, ενώ λόγω των διαδηλώσεων για τον Μπλέικ αναβλήθηκαν και πέντε παιχνίδια του MLS, καθώς και οι αναμετρήσεις για το γυναικείο ΝΒΑ και το αμερικανικό ποδόσφαιρο. H Nαόμι Οσάκα αποσύρθηκε από το Western & Southern Open. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι συναντήσεις ανάμεσα στα «κεφάλια» του ΝΒΑ και τους παίκτες θα κρίνουν το μέλλον των πλέι οφ του ΝΒΑ που διεξάγονται στο Ορλάντο. Άλλοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να διακοπούν οριστικά για να σταλεί ένα ακόμα πιο δυνατό μήνυμα, άλλοι ότι πρέπει να συνεχιστούν προκειμένου οι αντιδράσεις να φτάνουν στους τηλεθεατές.

Μολονότι αρχικά υπήρξαν αντιδράσεις για το γεγονός ότι οι Μπακς προχώρησαν στο μποϊκοτάζ χωρίς πρώτα να συζητήσουν με τις άλλες ομάδες (οι Μάτζικ είχαν βγει στο παρκέ και περίμεναν), γρήγορα η κίνησή τους ξεσήκωσε μεγάλο κύμα αλληλεγγύης. Τόσο από τον κόσμο του ΝΒΑ και του αθλητισμού, όσο και γενικότερα. Πάρα πολλοί θρύλοι του αθλήματος στάθηκαν στο πλευρό τους, με τις τοποθετήσεις τους να πολλαπλασιάζονται. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μπαράκ Ομπάμα με tweet στάθηκε στο πλευρό τους, ενώ υπήρξε και θεσμική στήριξη από τους διοικούντες της ομάδας.

Ο αντιπρόεδρος τον Μπακς, Άλεξ Λάσρι, δήλωσε υπερήφανος για τους παίκτες και υποστήριξε ότι ο οργανισμός του Μιλγουόκι τους στηρίζει απόλυτα. Είναι προφανές ότι διακυβεύονται πολλά χρήματα στους αγώνες που δεν γίνονται κι αυτό δείχνει το πόσο αποφασισμένοι είναι οι παίκτες να τραβήξουν το σκοινί. Τούτη τη φορά δεν έμειναν σε ένα μπλουζάκι ή σε ένα tweet.

Φυσικά, δεν είναι τυχαίο ότι όλα ξεκίνησαν από την ομάδα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ενός παιδιού που έχει βιώσει στο πετσί του τον ρατσισμό και την κοινωνική αδικία. Ο Αμερικάνος ρεπόρτερ Μαρκ Σπίαρς, φρόντισε να απονείμει τα εύσημα στον Έλληνα σταρ. «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Γιάννη που ήμουν αυστηρός μαζί του Γιάννη τις τελευταίες μέρες. Δεν είχε πει τίποτα, ακόμα δεν έχει μιλήσει. Όμως πάει για MVP.

Παίζει στους Μπακς και συμφωνεί με το μποϊκοτάζ. Eίναι ο σταρ των Μπακς, της ομάδας που το ξεκίνησε πρώτη αυτό με το μποϊκοτάζ. Με όλο τον σεβασμό στον Λεμπρόν και τους Λέικερς, οι Μπακς ξεκίνησαν αυτή την επανάσταση. Θα πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον Γιάννη που συμφώνησε να το κάνει αυτό. Αν δεν ήταν υπέρ της κίνησης των Μπακς, θα προσπαθούσε να αλλάξει τα πράγματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Τα «ελάφια» έκαναν την αρχή και οι υπόλοιποι ακολούθησαν. Κι αυτό θα μείνει στην ιστορία. Όλα αυτά, τρεισήμισι μήνες πριν τις Αμερικανικές εκλογές.

Το μήνυμα από την Ελλάδα και τον ΠΣΑΚ, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αμειβομένων Καλαθοσφαιριστών αποδεικνύει πως ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθεί την αντίδραση του ΝΒΑ και είναι πιθανόν να ακολουθήσει Πλέον, το σκηνικό αλλάζει. «Όταν… μεγαλώσουμε, θέλουμε να γίνουμε σαν το ΝΒΑ. Ενωμένοι κερδίζουμε πάντα. Παίκτες, προπονητές, παράγοντες, διαιτητές, γενικώς όλοι οι φορείς, πρέπει να είμαστε “ένα”.

Υπάρχουν πιο σημαντικά πράγματα από τον αθλητισμό…», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή τους. Η αναβολή όλων των αγώνων της βραδιάς ήταν φυσικό επακόλουθο και είναι πιθανόν να υπάρξει συνέχεια. Η κίνηση της παρέας του Γιάννη Αντετοκούνμπο κατάφερε κάτι ίσως μοναδικό στον παγκόσμιο αθλητισμό, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Οι αθλητές, πλέον, μιλούν και εκτός γηπέδου. Χρησιμοποιούν τη δύναμη που τους προσφέρει η πλατφόρμα για να απαιτήσουν την αλλαγή. Κι οι υπόλοιποι οφείλουν να ακολουθήσουν…

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

image 1 1

Σάμος: Τρόμος στο νησί καθώς έσπασε ρήγμα που δεν είχε σπάσει το 2020 – Σύσταση να αποφεύγονται κτίρια με βλάβες (Video)

Σύμφωνα με την ΕΡΤ δεν έχει αναφερθεί καμία ζημιά σε κτίρια του νησιού, ενώ, όπως…

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Καταγραφή 26

Κωνσταντίνος Τζολάκης: Η συγκινητική αγκαλιά με τον πατέρα του μετά τα πέναλτι με τη Φενέρ (video)

Μια αρκετά φορτισμένη στιγμή για τον πρωταγωνιστή της πρόκρισης του Ολυμπιακού

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

InCollage 20240419 145031854

Λαζόπουλος: “Τα έχωσε” σε Αυτιά – «Πόσα χιλιόμετρα γλείψιμο έχει κάνει η γλώσσα του» (video)

«Σηκωνόταν χαράματα για να στηρίξει την κυβέρνηση. Δεν προχώρησε καθόλου σαν άνθρωπος», ανέφερε ο Λάκης…