Newsroom

Newsroom

H Αναστασία Γιάμαλη για το αν έχει δεχθεί σεξιστικά σχόλια ή mansplaining στην εκπομπή της

Τι δήλωσε για τη στάση των ΜΜΕ απέναντι στη «γυναικοκτονία»

Screenshot 1 0

«Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πρόοδος. Ακόμη και στα κυρίαρχα ΜΜΕ πλέον ακούμε τον όρο « γυναικοκτονία» και αυτή η μετατόπιση στην ορολογία δεν επήλθε τυχαία», τονίζει η Αναστασία Γιάμαλη σχολιάζοντας τη στάση των κυρίαρχων ΜΜΕ απέναντι στον όρο « γυναικοκτονία».

Η δημοσιογράφος του Kontra και Real FM, Αναστασία Γιάμαλη, μίλησε στην «Εφ.Συν.» και στον Γιώργο Μπόσκο για τη δουλειά της στην τηλεόραση, τον «ανδροκεντρισμό» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την κοινωνία, τις γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο, αλλά και για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις.

Διανύετε την τρίτη χρονιά στην τηλεόραση του Kontra με μεγάλη επιτυχία. Ποιες στιγμές θα ξεχωρίζατε;

Με πάνω από 200 εκπομπές τη σεζόν είναι δύσκολο να διαλέξω. Σίγουρα όμως πέρα από τις ομολογουμένως έντονες συγκρούσεις που έχουμε ζήσει στον αέρα του kontra24, το γεγονός πως αναδείξαμε θέματα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το μπροστά μέρος μιας κάμερας, μας κάνει περήφανες/ους, είτε πρόκειται για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας είτε για κυβερνητικές ατασθαλίες είτε ακόμη και για περιπτώσεις υπονοσηλείας εν μέσω πανδημίας. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να μην επισημάνω ότι συχνά στον αέρα μας συζητούν και διασταυρώνουν ξίφη και επιχειρήματα πανεπιστημιακοί καθηγητές που δεν συχνάζουν στα κανάλια, προσφέροντας μια πολύ υψηλού επιπέδου, σχεδόν σεμιναριακή, συζήτηση.

Έχετε δεχθεί σεξιστικά σχόλια ή mansplaining από συνάδελφο ή καλεσμένο στην εκπομπή σας;

Και από συναδέλφους και από καλεσμένους. Το «Δεν ξέρετε, να σας εξηγήσω» σε όλες του τις εκφάνσεις και αποχρώσεις που ακολουθείται από ένα άρρητο αλλά υποβόσκον «επειδή είστε νέα γυναίκα» είναι πάντα εκεί, όσο κι αν έχω αποδείξει ότι ξέρω και το επιχείρημα και το αντεπιχείρημα και την λαθροχειρία αυτών. Οι γυναίκες δημοσιογράφοι καλούμαστε να αποδεικνύουμε καθημερινά την επάρκειά μας σε αντίθεση με τους άνδρες συναδέλφους μας καθώς, ιδίως το πολιτικό ρεπορτάζ, θεωρείται «αντρικό σπορ». Οι γυναίκες είμαστε πολλές – ίσως περισσότερες από τους άνδρες σε απόλυτους αριθμούς – σε εφημερίδες, σάιτ και κανάλια, αλλά στις διευθυντικές θέσεις κάθονται ως επί το πλείστον στρέητ άντρες. Το δικό τους βλέμμα, αντίληψη, κοσμοθεωρία είναι αυτό το οποίο μας αξιολογεί και αυτό με το οποίο ερχόμαστε αντιμέτωπες.

Έντεκα γυναικοκτονίες συγκλόνισαν τη χώρα μας το 2021. Ωστόσο, στα δελτία ειδήσεων δεν ακούσαμε ούτε μία φορά την λέξη «πατριαρχία». Γιατί φοβόμαστε να πούμε τη λέξη που σκοτώνει;

Η αλήθεια είναι ότι έχει γίνει πρόοδος. Ακόμη και στα κυρίαρχα ΜΜΕ πλέον ακούμε τον όρο « γυναικοκτονία» και αυτή η μετατόπιση στην ορολογία δεν επήλθε τυχαία. Πολλές συναδέλφισσες δίνουμε μάχη εδώ και χρόνια για την εξάλειψη του όρου «έγκλημα πάθους», μια μάχη την οποία επιτέλους κερδίζουμε ενώ άλλες τις θεωρούμε πλέον – κακώς – χαμένη υπόθεση. Γι’ αυτό και μετά από τις εκλογές δεδομένα θα υπάρξει θέμα «άρωμα γυναίκας στη βουλή» (πώς μυρίζει αυτό το άρωμα γυναίκας;) και σε κάθε παρέλαση θέμα «καυτές παρουσίες». Ο λόγος που σπάνια θα ακούσετε τον όρο «πατριαρχία» είναι ότι, όπως και στην κοινωνία έτσι και στην ενημέρωση, παλεύουμε με τον ανδροκεντρισμό και στην ανακάλυψη, και στην ανάδειξη, και στην προβολή της είδησης. Για την ιστορία βέβαια, ο όρος γυναικοκτονία είναι καταγεγραμμένος από την δεκαετία του 70, καθόλου νέος δηλαδή, εμείς αργήσαμε…

Πώς κρίνετε το επίπεδο της ενημέρωσης στα συστημικά κανάλια; Αν δεν είχατε τηλεοπτική εκπoμπή στο Kontra, θα βλέπατε τον εαυτό σας σε κάποιο από αυτά;

Βλέπω τον εαυτό μου σε οποιοδήποτε κανάλι μου επιτρέπει να κάνω την δουλειά μου όπως την αντιλαμβάνομαι, και το Kontra αυτό μου το προσφέρει στον απόλυτο βαθμό. Είναι πολύ σημαντικό ο εργοδότης του μέσου να μην παρεμβαίνει στον πυρήνα της δημοσιογραφικής δουλειάς. Προσωπικά αντιλαμβάνομαι την δημοσιογραφία, όχι ως αφ’ υψηλού μετάδοση γεγονότων με βάση την κυρίαρχη αντίληψη, αλλά ως μετάδοση των γεγονότων με τρόπο που να δίνει φωνή και χώρο σε αυτούς/ αυτές/ αυτά που δεν την έχουν.

Πηγή: efsyn.gr

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε για απειλή ο 41χρονος που παρέσυρε την πρώην σύζυγό του με το αυτοκίνητο

ενδοικογενειακή βία

Θεσσαλονίκη: Καταδικάστηκε για απειλή ο 41χρονος που παρέσυρε την πρώην σύζυγό του με το αυτοκίνητο

Ο 41χρονος εμβόλισε με το αυτοκίνητό του το μηχανάκι της εν διαστάσει συζύγου του και…

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Είναι θλιβερό ότι ΝΔ – VMRO προσπαθούν να τορπιλίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

συμφωνια πρεσπες

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Είναι θλιβερό ότι ΝΔ – VMRO προσπαθούν να τορπιλίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ καλεί την κυβέρνηση Μητσοτάκη να διεθνοποιήσει άμεσα το ζήτημα φέρνοντας την…