H ανάρτηση του Κώστα Βαξεβάνη για τη δικαίωση του Documento μετά τη σύλληψη Λιγνάδη

Τη σύλληψη του Δημήτρη Λιγνάδη σχολιάζει ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης καθώς αποτελεί μια τεράστια δικαίωση για την εφημερίδα οι αποκαλύψεις της οποίας έφεραν στο φως στοιχεία που οδήγησαν στη σύλληψή του.

NewsRoom 20/02/2021 | 19:55

Ο Κώστας Βαξεβάνης μάλιστα, επισημαίνει πως η εφημερίδα επέλεξε να μη μιλά γενικώς και αορίστως για κάποιον «ηθοποιό - σκηνοθέτη» αλλά μετά τον σάλο των καταγγελιών για περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης προχώρησε σε ενδελεχή έρευνα δημοσιοποιώντας στοιχεία και το όνομα του Δημήτρη Λιγνάδη.

Μάλιστα ο εκδότης του Documento, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στην παλαιότερη συγκλονιστική αποκάλυψη του περιοδικού Hot Doc, για τον Νίκο Γεωργιάδη, σε μια εποχή πολύ πριν ξεσπάσουν οι μαζικές καταγγελίες του «ελληνικού  #metoo».

Συγκεκριμένα ο γράφει ο δημοσιογράφος: «Συνελήφθη. Όταν όλοι μιλούσαν αορίστως για τον "ηθοποιό-σκηνοθέτη", το #Documento, μετά από έρευνα δημοσιοποίησε ότι ο βιαστής λέγεται Λιγνάδης. Μετά το Νίκο Γεωργιάδη, βγάζουμε στο φως το Λιγναδη. Είμαστε περήφανοι ως εφημερίδα». 

Η σοκαριστική  μήνυση που θα διαβάσατε ολόκληρη στο Documento

Απάνθρωπος. Χειριστικός. Βιαστής. Το Documento φέρνει την Κυριακή στο φως της δημοσιότητας τη μήνυση που κατέθεσε ένας 25χρονος πλέον άντρας εις βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη. Τον κατηγορεί ότι τον βίασε όταν ήταν έφηβος. Στις ανατριχιαστικές περιγραφές που περιέχονται στη μήνυση, ο 25χρονος άντρας περιγράφει πως ο Λιγνάδης τον προσέγγισε, τον χειραγώγησε και εν τέλει τον βίασε το 2010, όταν ήταν τότε 14 χρονών. Για να τα καταφέρει, ο Λιγνάδης εκμεταλλεύτηκε τις βλέψεις του εφήβου ώστε να σταδιοδρομήσει ως τραγουδιστής ή ηθοποιός. Ο Λιγνάδης μάλιστα, δεν δίστασε –όπως καταγγέλλει ο μηνυτής-, προκειμένου να πραγματοποιήσει την άρρωστη πράξη του, να τον ναρκώσει.

Στιγμές αργότερα, -καταγγέλλει ο μηνυτής-, τον βίασε : «Το τελευταίο πράγμα που αντιλήφθηκα και μού είχε έκτοτε εντυπωθεί ανεξίτηλα στην μνήμη μου, είναι τον μηνυόμενο να έχει γονατίσει μπροστά στο πρόσωπό μου». Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Λιγνάδης φαίνεται πως είχε επιχειρήσει να συνευρεθεί ερωτικά με τον 14χρονο και δύο έφηβους φίλους του, τους οποίους είχε καλέσει σπίτι του. Εκεί τους πρότεινε να ξαπλώσουν όλοι μαζί στο κρεβάτι, προκειμένου να «χαλαρώσουμε και να νοιώσουμε ωραία».

Η μήνυση δεν στηρίζεται μόνο σε όσα λέει το θύμα,αλλά σε αυτήν υπάρχουν και στοιχεία, όπως συγκεκριμένες μαρτυρίες, που πιστοποιούν τα λεγόμενα του και αναδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας, εάν συνδυαστούν και με τις καταγγελίες καθώς και μια μηνυτήρια αναφορά και άλλων θυμάτων του Δημήτρη Λιγνάδη, το μοτίβο δράσης του «θεατράνθρωπου», αυτόν που μέχρι προσφάτως η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη επαινούσε για «τις ικανότητες και το ήθος του».

Μετά την κατάθεση γυναίκας που έλαβε χθες το απόγευμα, ο Εισαγγελέας εξέτασε τη νύχτα μάρτυρα που προτάθηκε από τον 25χρονο ο οποίος κατέθεσε χθες μήνυση για βιασμό που υπέστη από τον καταγγελλόμενο το 2010 ενόσω ήταν 14 ετών. Ο μάρτυρας φέρεται να δήλωσε στον Εισαγγελέα πως δεν έχει καμία αμφιβολία για όσα ισχυρίζεται στην μήνυση του ο 25χρονος,γεγονός που στηρίζει μεταξύ άλλων, όπως είπε, και στην συμπεριφορά του σκηνοθέτη.

Φέρεται επίσης να επιβεβαίωσε ενώπιον του εισαγγελικού λειτουργού πολλά από όσα περιλαμβάνονται στην μήνυση του 25χρονου, υποστηρίζοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, πως και ο ίδιος είχε βρεθεί στο σπίτι του καλλιτέχνη.

Πλέον και υπό το βάρος των καταγγελιών, της κοινωνικής οργής και την πίεση από την συντριπτική πλειοψηφία του πολιτιστικού χώρου, τον χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνο άνθρωπο». Η υπόθεση είναι πλέον στα χέρια του εισαγγελέα, που από την Παρασκευή το πρωί έχει στην κατοχή τη μήνυση , για μη παραγραμμένο κακούργημα, που έντεκα χρόνια μετά βρήκε το θάρρος να υποβάλλει ο 25χρονος σε βάρος του βιαστή του.

Ολόκληρη η μήνυση που περιγράφει τις σοκαριστικές περιγραφές στο Documento της Κυριακής.