Newsroom

Newsroom

Η ακτινογραφία της ανόδου του ισλαμοφοβικού κόμματος "Εναλλακτική για την Γερμανία"

Ποιοι είναι οι υποστηρικτές του κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» ή AfD; Και γιατί στηρίζουν ένα κόμμα που λέγεται ότι είναι εναντίον των μεταναστών και του Ισλάμ;

57e4edb21dc524cd458b468f

Το euronews μίλησε με μερικούς από αυτούς σε ένα φεστιβάλ στο Ανατολικό Βερολίνο. Αυτό συνέβη λίγο πριν τις τοπικές εκλογές που έφεραν το AfD στο τοπικό κοινοβούλιο του Βερολίνου για πρώτη φορά. Σε κάποιες περιοχές πάνω από το 50% ψήφισε AfD.

Πλέον η «Εναλλακτική για την Γερμανία» έχει παρουσία σε κοινοβούλια κρατιδίων, από τα 16 της χώρας.

«Υποστηρίζω το AfD επειδή αισθάνομαι ότι οι πολιτικές των παραδοσιακών κομμάτων είναι δήθεν χωρίς εναλλακτικές. Η διάσωση του ευρώ, η διάσωση της Ελλάδας, η μεταναστευτική, όλα αυτά χωρίς εναλλακτικές. Όμως για όλα πρέπει να υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις», λέει ένας δάσκαλος που μέχρι σήμερα δεν ανήκε σε κανένα κόμμα.

Μια εναλλακτική στην κυρίαρχη πολιτική. Αλλά επίσης μια εναλλακτική λύση σε μια χώρα που αλλάζει πάρα πολύ γρήγορα, ειδικά όταν πρόκειται για πρόσφυγες και μετανάστες.

«Το Βερολίνο έγινε ξανά καθαρό. Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα στα οποία είχαμε βάλει λάθος προτεραιότητες. Τόσο σε επίπεδο κοινωνίας όσο και σε τοπικό επίπεδο. Η κατανομή των προσφύγων εκτός όλων αυτών των κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας που χτίζονται, ιδίως στο Ανατολικό Βερολίνο, χωρίς την διαβούλευση με τους πολίτες», είπε μια κοπέλα.

«Δεν θα έλεγα ότι φοβόμαστε το Ισλάμ αλλά ότι ασκούμε κριτική. Κάθε μουσουλμάνος που μένει στην Γερμανία και εξασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, είναι απόλυτα αποδεκτός. Αλλά λέμε ότι το Ισλάμ σαν θρησκεία δεν έχει ρίζες ή βάσεις στην γερμανική κουλτούρα. Στην Γερμανία υπάρχει η έννοια του δυτικού χριστιανισμού και έτσι θέλουμε να παραμείνουμε», λέει ένας άλλος.

Είναι αυτός ένας ευγενικός τρόπος για να πεις ότι το Ισλάμ δεν είναι συμβατό με τη γερμανική κουλτούρα; Δεν συμφωνούν όλοι σε αυτό.

Γίνεται σαφές αυτό αν εξετάσει κανείς την περίπτωση αυτής της ομάδας ακροαριστερών διαδηλωτών. Γι’ αυτούς, το AfD δεν είναι εναλλακτική λύση. Είναι προκλητική, διχαστική και ακραία. Κάτι που αυτός ο υποστηρικτής του ΑfD αρνείται.

«Μας φώναζαν, μας αποκαλούσαν Ναζί και Ρατσιστές. Όλα αυτά τα ψέματα, εγώ, όλοι εμείς, τα αρνούμαστε. Δεν είμαστε. Αλλά μας δίνουν αυτή την ετικέτα», λέει ένας υποστηρικτής του AfD.

Κανείς δεν αρνείται ότι το AfD αποσπά ολοένα και μεγαλύτερη υποστήριξη από τους Γερμανούς που έχουν βαρεθεί τα κεντροδεξιά και κεντροαριστερά πολιτικά κόμματα.

Αλλά έχει επίσης κερδίσει την ολοένα και αυξανόμενη υποστήριξη μιας πολιτικής πλατφόρμας που κατηγορεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες για την αποστράγγιση του προϋπολογισμού της Γερμανίας για την κοινωνική πρόνοια.

Η Φράουκε Πέτρι ηγείται του AfD από πέρυσι. Συγκρίνεται με άλλους ευρωπαίους λαϊκιστές ηγέτες που χρησιμοποιούν ακροδεξιά, αντιμεταναστευτική ρητορική για να κερδίσουν ψήφους. Πως απαντά η ίδια στην ερώτηση αν είναι ακροδεξιό κόμμα;

«Όχι. Μας ρωτάνε συχνά τι είδους πολιτικό κόμμα είμαστε. Κοιτάξτε τους ανθρώπους που μας ψηφίζουν. Δείτε ποιοι είναι μαζί μας. Έχουμε μαζί μας πολλούς συντηρητικούς και φιλελεύθερους. Λαμβάνουμε στήριξη από από όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος. Το ότι μας βάζουν σε μια συγκεκριμένη άκρα δεξιά γωνία είναι κάτι που είναι αρκετά γνωστό στη Γερμανία, διότι βάζοντας κάποιον εκεί θα βοηθήσει να τον δαιμονοποιήσουν. Και το προσπάθησαν αυτό και με εμένα, το δοκίμασαν με το κόμμα πολλές φορές, αλλά νομίζω ότι οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξυπνήσουν και να καταλάβουν τι συμβαίνει».

Τι πραγματικά συμβαίνει; Η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» γεννήθηκε ως ένα κίνημα κατά του ευρώ το 2014, στην κορύφωση της ελληνικής κρίσης χρέους. Αλλά ήταν προσφυγική κρίση του περασμένου έτους που βοήθησε το AfD να εισέλθει για τα καλά στο πολιτικό προσκήνιο.

Ενώ άλλα κράτη της ΕΕ έκλειναν τα σύνορά τους, η Γερμανία άνοιξε τις πόρτες σε πάνω από περίπου ένα εκατ. πρόσφυγες, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

Η καγκελάριος Μέρκελ επέμεινε στην απόφασή της λέγοντας ότι «δεν υπήρχε εναλλακτική λύση». Είχε πει χαρακτηριστικά: «Αυτό που βιώνουμε τώρα είναι κάτι που θα καταλάβει και θα αλλάξει τη χώρα μας τα επόμενα χρόνια. Θέλουμε αυτή η αλλαγή να είναι θετική, και μπορούμε να το πετύχουμε αυτό».

Η Κρίστα Σένμπεργκ εργάζεται εθελοντικά σε ένα κέντρο μεταναστών δίπλα από το σπίτι της στο Βραδεμβούργο. Είναι μια περιοχή όπου ο αριθμός των προσφύγων είναι μικρός αλλά ο φόβος για αυτούς μεγάλος. «To AfD χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες για να πείσει τα κοινωνικά μειονεκτούντα άτομα ότι η κατάστασή τους θα ήταν πολύ καλύτερα χωρίς τους πρόσφυγες. Για μένα δεν είναι έκπληξη. Εμείς πάντα προειδοποιούσαμε ότι στον κοινωνικό τομέα της Γερμανίας έπρεπε κάτι να αλλάξει. Αν όχι, κάποιος θα ερχόταν να αρπάξει όλους αυτούς τους ανθρώπους. Και αυτό είναι ό,τι συνέβη. Είναι το λάθος άτομο που ήρθε και πήρε όλους αυτούς τους ανικανοποίητους ανθρώπους».

Ο Μοχάμεντ Ταχα Σαμπρί είναι ιμάμης στο Βερολίνο. Ήρθε εδώ πριν 27 χρόνια από την Τυνησία για να γλιτώσει από την δικτατορία του Μπεν Αλι.

Ενώ η κοινότητά του έχει ενσωματωθεί καλά στην κοινωνία του Βερολίνου, μας λέει ότι ανησυχεί ότι η θέση του AfD για το Ισλάμ και τους αποκαλούμενους εχθρούς της Γερμανικής κουλτούρας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε χειρότερες εντάσεις.

Και όταν προσκάλεσε στα πολιτικά κόμματα για μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, υπήρχε μόνο μια απουσία: από το AfD. «Την τελευταία στιγμή υπαναχώρησαν, ισχυριζόμενοι ότι το τζαμί μας δεν ήταν ένα ουδέτερο μέρος για αυτόν τον διάλογο και ότι θα ήταν έτοιμη να συζητήσουν με μουσουλμάνους, αλλά σε ένα ουδέτερο μέρος».

Με την συνεχή αύξηση της παρουσίας του AfD στα κρατιδιακά κοινοβούλια, αναμένεται να καταφέρει να εισέλθει και στην Ομοσπονδιακή Βουλή, την Bundestag, στις γενικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Αλλά μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τον φόβο, τον φόβο της αλλαγής, τον φόβο της απώλειας κυριαρχίας, μεταξύ άλλων, σαν ένα κύριο πολιτικό εργαλείο;

Μέρος των αιτίων για αυτήν την αυξημένη δημοφιλία έχει να κάνει με το γεγονός ότι λαμβάνεται υποστήριξη μέσω του παράγοντα φόβου.

Η Φράουκε Πέτρι απαντά: «Κοιτάξτε. Πρώτα από όλα, δείτε τις κινητήριες δυνάμεις της ανθρωπότητας. Ποιες είναι οι κινητήριες δυνάμεις; Μία από αυτές είναι ο φόβος.

Και το να προσποιούμαστε ότι η πολιτική υπάρχει χωρίς τον φόβο, ότι προχωρά χωρίς την αίσθηση που υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν είναι κάτι πολύ ειλικρινές. Επομένως, , αυτό είναι ένα γεγονός.

Από την άλλη πλευρά, σε όλους τους ανθρώπους που μας κατηγορούν ότι φοβίζουμε τους ανθρώπους, εγώ συνήθως τους απαντώ να δουν τα προβλήματα που υπάρχουν. να δουν την κρίση του ευρώ, να δουν την μεταναστευτική κρίση. Ποιοι είναι οι λόγοι; Ποιες είναι οι αιτίες για αυτές τις κρίσεις; Μήπως και εμείς συμβάλαμε για να δημιουργηθούν αυτά τα προβλήματα; Ή μήπως απλά εμείς αρχίσαμε να μιλάμε για αυτά τα προβλήματα; Θα εξαφανιστούν αυτά τα προβλήματα αν σταματήσουμε να μιλάμε για αυτά; Η απάντηση είναι όχι, δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν…».

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…