Η αίτηση πτώχευσης και ο εφιάλτης των εργαζομένων

Τους τελευταίους μήνες μεγάλες επιχειρήσεις κατέθεσαν αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, με χιλιάδες εργαζομένους να περνούν σε καθεστώς επισφάλειας, απλήρωτοι και με το μέλλον αβέβαιο.

577a41001dc524e3738b4644

Της Βαρβάρας Δημοπούλου

Χαρακτηριστικό το τελευταίο παράδειγμα της Μαρινόπουλος, με τους εργαζόμενους να ξημεροβραδιάζονται στα δικαστήρια της Ευελπίδων, διεκδικώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα, τη στιγμή που οι δικηγόροι, έπειτα από έξι μήνες απεργία, δηλώνουν ότι θα τη συνεχίσουν έως τον Σεπτέμβριο.

Το αποτέλεσμα; Εργαζόμενοι που δεν πληρώνονται, εργαζόμενοι που δεν καταβάλλονται οι ασφαλιστικές τους εισφορές, εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που δούλευαν πτώχευσαν και επί χρόνια προσπαθούν να εισπράξουν τα δεδουλευμένα τους.

Οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν θα τα εισπράξουν ποτέ. Και πως να γίνει αυτό; Οι πτωχευμένες εταιρίες χρωστούν παντού: στις τράπεζες, στο κράτος, στους προμηθευτές.

Το μεγάλο ερώτημα είναι τι κάνει η κυβέρνηση; Η πολιτική δύναμη του κράτους πως εξασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, για τα οποία κόπτεται τόσα χρόνια;

Πως προσπαθεί να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον σταθερότητας, ώστε να μην κλείνουν οι επιχειρήσεις, να μην πολλαπλασιάζονται οι άνεργοι και να μην ζημιώνεται τελικώς και το ελληνικό κράτος; Οι περισσότερες από τις εταιρίες που πτωχεύουν δεν αφήνουν ξεκρέμαστους μόνο τους εργαζόμενους, αλλά ζημιώνουν και το κράτος, καθώς τελικά αν καταφέρουν να πουλήσουν την ακίνητη περιουσία τους, ώστε να ξεχρεώσουν, οι πρώτες – και τις περισσότερες φορές και οι μοναδικές – που θα πληρωθούν, είναι οι τράπεζες.

Η ισχύουσα εργασιακή νομοθεσία προβλέπει μέτρα προστασίας της αξίωσης για πληρωμή του μισθού, τα οποία αποσκοπούν να εξασφαλίσουν για τον εργαζόμενο ότι με οποιεσδήποτε συνθήκες θα πληρωθεί τον μισθό του.

Ο νόμος έχει λάβει μέτρα για την προστασία του, αλλά οι δικηγόροι… απεργούν. Τι σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους και να δώσει ένα τέλος στην αγωνία χιλιάδων ανέργων, που περιμένουν να εκδικαστούν οι υποθέσεις τους;

Πηγή: fmvoice.gr

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

viasmos 6

Βόλος: Συγκλονίζει μαρτυρία 21χρονης κοπέλας – «Με βίαζε σε ξενοδοχείο από τα 11 μου χρόνια» (video)

Απίστευτες αποκαλύψεις έκανε μια κοπέλα απ' τη Λάρισα, καθώς αποκάλυψε ότι βιαζόταν επί σειρά ετών…