Newsroom

Newsroom

Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη – Έκθεση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου ζωγράφου

Στις 9 Σεπτεμβρίου ανοίγει τις πύλες της η έκθεση με έργα του Γιάννη Μόραλη, η οποία πραγματοποιείται στην Αίγινα, στο πλαίσιο του αφιερώματος «Η Αίγινα του Γιάννη Μόραλη», που διοργανώνει ο Δήμος Αίγινας, με την απλότητα και την σεμνότητα που θα επιθυμούσε και ο ίδιος, με την ευκαιρία της ανακήρυξης της φετινής χρονιάς ως «Έτους Γιάννη Μόραλη».

57d403bb1dc52430218b4567

Η έκθεση περιλαμβάνει 40 περίπου έργα του ζωγράφου που προέρχονται από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου Γκίκα του Μουσείου Μπενάκη , την Συλλογή Σωτήρη Φέλιου, την Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, την συλλογή της Πέγκυς Ζουμπουλάκη και άλλες ιδιωτικές συλλογές, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται στην Αίγινα. Περιλαμβάνει επίσης 10 φωτογραφίες του διακεκριμένου Γάλλου φωτογράφου Jean-Francois Bonhomme από τα εργαστήρια του καλλιτέχνη στην Αθήνα και την Αίγινα. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει τριμελής ομάδα που αποτελείται από τον Γιώργο Καλόφωνο, την Δάφνη Ζουμπουλάκη και την Βάσω Καλουδιώτη.

Τα εκθέματα θα στεγαστούν σε δύο χώρους. Στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του νησιού, όπου θα εκτεθεί μικρός αριθμός έργων μεγάλων διαστάσεων, όπως η εμβληματική «Πανσέληνος Μ´» (1977–79) ή η «Χαραυγή» (1988) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αίγινας, όπου μικρότερα έργα, προσχέδια, σπουδές, σχέδια και σπάνια χαρακτικά του Γιάννη Μόραλη, θα βρίσκονται σε διάλογο με τα εκθέματα του Μουσείου.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στο Λαογραφικό Μουσείο και στη συνέχεια στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας. Δεδομένου ότι το αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννησή του είναι ενταγμένο στο πλαίσιο της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας (15–18 Σεπτεμβρίου), η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 19/9. Έτσι θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά τα έργα του σπουδαίου ζωγράφου οι δεκάδες χιλιάδες επισκεπτών που συρρέουν κάθε χρόνο στην Αίγινα για την κορυφαία εμπορική και πολιτιστική εκδήλωση του νησιού.

Σημειώνεται ότι το αφιέρωμα του Δήμου Αίγινας στον Γιάννη Μόραλη – η πρώτη τιμητική εκδήλωση που πραγματοποιείται εφέτος στον ελληνικό χώρο στο πλαίσιο του «Έτους Γιάννη Μόραλη» – έχει ιδιαίτερη σημασία για την Αίγινα, καθώς, όπως είναι γνωστό, έξι μήνες τον χρόνο ο σπουδαίος ζωγράφος ζούσε στο νησί, όπου εμπνεύστηκε και δημιούργησε ένα σημαντικό μέρος του έργου του.

Το αφιέρωμα, που δίνει το στίγμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων της 8ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας, περιλαμβάνει επίσης έκθεση στον ιστορικό Πύργο του Μαρκέλλου, στο κέντρο της πόλης, με σχέδια, πολλαπλά, εκδόσεις, καθώς και μία έκθεση-αφιέρωμα στον Γιάννη Μόραλη σε επιμέλεια Βάσως Καλουδιώτη και Ίριδος Κρητικού, με έργα μαθητών και φίλων του, όπως ο Παύλος Σάμιος , η Κατερίνα Γιάννακα, ο Σταύρος Ιωάννου, ο Νεκτάριος Κοντοβράκης, η Μαρία Κοπανίτσα, ο Αλέκος Σπανούδης κ.ά., που θα στεγαστεί επίσης στον Πύργο του Μαρκέλλου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος έχει προγραμματισθεί και σειρά άλλων εκδηλώσεων, όπως η διάλεξη της δρος ιστορίας της τέχνης Φανής Μαρίας Τσιγκάκου, με θέμα «Ο δικός μας Γιάννης Μόραλης», το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, καθώς επίσης προβολές, ξεναγήσεις κ.ά.

Οι φετινές εκδηλώσεις τιμής στον Γιάννη Μόραλη σηματοδοτήθηκαν με την τοποθέτηση στις 29 Ιουλίου, στο παλαιό λιμάνι της Αίγινας του μεγάλου γλυπτού του Μόραλη «Χωρίς Τίτλο» (2004), έργου εμπνευσμένου από τα πλοία της Αίγινας, που δώρισε στον Δήμο Αίγινας η Πέγκυ Ζουμπουλάκη.

Εγκαίνια: Στο Λαογραφικό Μουσείο Αίγινας

Και στη συνέχεια Αρχαιολογικό Μουσείο της Αίγινας

Ημερομηνία: Εγκαίνια: Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00

Διάρκεια έως 19 Σεπτεβρίου 2016

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

syriza grafeia 0

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Η απάντηση στα ΜΜΕ που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τη δήλωση Κασσελάκη

«Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απέκλεισε ποτέ το ενδεχόμενο συνεργασίας των κεντροαριστερών δυνάμεων. Έθεσε για μια…

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

Σπίρτζης Τσίπρας

«Βόμβα» Σπίρτζη: Ο Κασσελάκης δεν μπορεί να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση – Θα επέλεγα Τσίπρα για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς (video)

«Απέτυχε η επικοινωνιακή τακτική του προέδρου μας στις ευρωεκλογές»