Η Άγκυρα θέλει βάση στην Κύπρο ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία για το Κυπριακό

Η Άγκυρα προωθεί μια φόρμουλα στο θέμα της ασφάλειας, η οποία θα κλειδώνει την εσαεί παρουσία της στο νησί. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», η τουρκική πλευρά έχει συζητήσει με μέλη των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας την ιδέα για παραμονή στρατευμάτων στην Κύπρο μετά από μια συμφωνία στο Κυπριακό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικανοί είναι γνώστες των προθέσεων της Άγκυρας. Πιο συγκεκριμένα, η τουρκική ιδέα/φόρμουλα αναφέρεται σε μείωση των στρατευμάτων και τη δημιουργία, ενδεχομένως, μιας στρατιωτικής βάση στο νησί, όπως διαθέτουν οι Βρετανοί. Αν και η παρουσία δεν έχει σχηματοποιηθεί από τα όσα αναφέρουν τούρκοι αξιωματούχοι, σαφώς και εννοούν τη συγκέντρωση των στρατιωτικών τους δυνάμεων σε μια βάση (ή και σε περισσότερες). Τούρκοι αξιωματούχοι θεωρούν πως δεν μπορεί να συζητείται πλήρης αποχώρηση των στρατευμάτων από την Κύπρο, υποστηρίζοντας πως «αυτό θέλουν και οι Τουρκοκύπριοι».

Η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων, ανεξαρτήτως του αριθμού, συνιστά κόκκινη γραμμή για τη Λευκωσία, η οποία δεν πρόκειται να μπει στη λογική να συζητήσει ένα τέτοιο σενάριο, όταν τεθεί στην ατζέντα. Για τη Λευκωσία σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα περιέχει τουρκική παρουσία στο νησί δεν πρόκειται να γίνει δεκτό, ανέφερε ενημερωμένη πηγή, παραπέμποντας και στις επίσημες διαχρονικές θέσεις.

Πηγή: Φιλελεύθερος 

Οργή Ολυμπιακού προς ΕΠΟ: «Δεν θέλετε κανόνες στο ποδόσφαιρο, είστε ένα με τους εγκληματίες»

Οργή Ολυμπιακού προς ΕΠΟ: «Δεν θέλετε κανόνες στο ποδόσφαιρο, είστε ένα με τους εγκληματίες»

Επιστολή διαμαρτυρίας με αφορμή όλα όσα συμβαίνουν τελευταία στο ελληνικό ποδόσφαιρο, έστειλε στην ΕΠΟ η…

Λας Βέγκας: Πυροβολισμοί με πολλά θύματα στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα – Νεκρός ο δράστης

Λας Βέγκας: Πυροβολισμοί με πολλά θύματα στο πανεπιστήμιο της Νεβάδα – Νεκρός ο δράστης

Οι αρχές του Πανεπιστημίου εξέδωσαν ανακοίνωση, προειδοποιώντας τους φοιτητές και το προσωπικό για αναφορές πυροβολισμών,…