Η Άγκυρα βάζει "φρένο" στην Κύπρο για τους υδρογονάνθρακες: Δεν θα επιτρέψουμε "μονομερείς" ενέργειες

Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στην κυβέρνηση της Κύπρου να πραγματοποιήσει «μονομερή» έρευνα στον θαλάσσιο χώρο στο ανατολικό τμήμα του νησιού, προειδοποιεί ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Μπράακ Αλμπαϊράκ.

5a8eeb801dc52497038b4639

Μιλώντας σε φόρουμ για την ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Αλμπαϊράκ ξεκαθάρισε ότι η Άγκυρα θα μπλοκάρει την αναζήτηση υπεράκτιων υδρογονανθράκων, από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

«Όσο δεν παράγεται μια συγκεκριμένη και ορθολογική λύση, πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί», ανέφερε ο Αλμπαϊράκ και πρόσθεσε: «αν διεξαχθεί μονομερής εξερεύνηση, η Τουρκία δεν θα το επιτρέψει».

Για δύο εβδομάδες, τα τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας ENI στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ, με αποτέλεσμα αυτό να παραμένει ακινητοποιημένο. Η Τουρκία υποστηρίζει ότι η διάτρηση αγνοεί τα δικαιώματα των απομονωμένων Τουρκοκυπρίων στους φυσικούς πόρους του νησιού.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε την Πέμπτη ότι η διάτρηση στη συγκεκριμένη περιοχή θα μπορούσε να εγκαταλειφθεί εάν τα τουρκικά ναυτικά σκάφη συνεχίσουν να παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο.

Ωστόσο, ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προγραμματισμένες διερευνητικές γεωτρήσεις σε άλλες περιοχές.

Την ίδια ώρα, ο CEO της ENI Κλάουντιο Ντεσκάλτσι, επισημαίνει ότι δεν εγκαταλείπει την γεώτρηση στην Κύπρο

«Έπρεπε να αρχίσουμε την γεώτρηση αυτή και περιμένουμε», δήλωσε ο επικεφαλής της ENI. «Είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή», είπε ο ίδιος και προσέθεσε: «Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας να βρεθεί μια λύση από την διεθνή διπλωματία».

Σε ερώτηση εάν πρόκειται να εγκαταλείψουν οριστικά τη γεώτρηση στην περιοχή Καλυψώ, ο Κλάουντιο Ντεσκάλτσι τόνισε: «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η νέα αναζήτηση φυσικού αερίου, δήλωσε τέλος ο κ. Ντεσκάλτσι, «μπορεί να πραγματοποιηθεί στο Μαρόκο».

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

παπανωτας

«Κόλαφος» ο Δημήτρης Παπανώτας για την Αχτσιόγλου: «Δεν θα με κακοποιούν πολιτικά κατά αυτόν τον τρόπο» (video)

Ο δημοσιογράφος, Δημήτρης Παπανώτας, μίλησε το Σάββατο (20/04) για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο…

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

eleni vitali 23 940x549 1

Ελένη Βιτάλη: Το αντίο στον αδελφό της- «Πέρναγες τα πάθη του Χριστού, ματάκια μου λατρεμένα»

Δύσκολες ώρες βιώνει η Ελένη Βιτάλη καθώς έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος της αδελφός