H 5η μέρα πολέμου στην Ουκρανία: Δεκάδες νεκροί από βομβαρδισμούς στο Χάρκοβο

[ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ] Οι βομβαρδισμοί σκότωσαν πολίτες που είχαν βγει από τα καταφύγια για να πάρουν προμήθειες - Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έθεσε σε ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις.

274864618 345759784099443 1979971388020792075 n

Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε μαζικούς βομβαρδισμούς από ρουκέτες που εκτόξευσαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Χάρκοβο το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών  – Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας έθεσε σε ετοιμότητα τις πυρηνικές δυνάμεις – Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 8 μ.μ. μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Τι δήλωσε ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Άντον Χεράσενκο:

«Tο Χάρκοβο υπέστη μόλις μαζικό βομβαρδισμό από Grad (πύραυλοι). Δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν». 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βομβαρδισμοί που έγιναν στο εμπορικό πολυκατάστημα «Equator», σκότωσαν πολίτες που είχαν βγει από τα καταφύγια για να πάρουν προμήθειες. 

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό από την επίθεση στο Χάρκοβο, οι νεκροί ανέρχονται στους 11, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες.

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο από τις 8 μ.μ. μέχρι το πρωί της Τρίτης.

Τον γύρο των social media κάνει βίντεο που δείχνει μπαράζ βομβαρδισμών στο Χάρκοβο και σε κατοικημένες περιοχές, όπως αναφέρουν χρήστες του Twitter.

Δείτε τα βίντεο

Στους στόχους πιστεύεται ότι συγκαταλέγονται και η Μικολάιφ, κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και η Χερσώνα

Η Μπερντιάνσκ καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα και οι μάχες συνεχίζονται έξω από τη Μαριούπολη.

Μέχρι στιγμής, αναφορές κάνουν λόγο για ένα νεκρό στην Μαριούπολη και 15 τραυματίες.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Σε ετοιμότητα οι πυρηνικές δυνάμεις

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι πυρηνικές δυνάμεις του Βορείου Στόλου και του Στόλου του Ειρηνικού έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης μαχητικής ικανότητας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, σύμφωνα με την διαταγή που έδωσε χθες ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Έτσι, σε πολεμική ετοιμότητα (combat alert) βρίσκονται τα ρωσικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων, τα πυρηνικά υποβρύχια στον Ειρηνικό και το Βορρά, καθώς και η στρατηγική αεροπορία.

Εικόνα: Μεγάλος αριθμός Ουκρανών έχει καταφύγει σε γυμναστήριο για να προστατευτεί από τους βομβαρδισμούς

ΟΗΕ: Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία – 200.00 Ουκρανοί έχουν αναζητήσει καταφύγιο στην Πολωνία.

Η Ρωσία κλείνει τον εναέριο χώρο της σε δεκάδες  χώρες

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας, κλειστός είναι πλέον ο εναέριος χώρος για δεκάδες χώρες, μεταξύ αυτών, η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Δεν έχει γίνει γνωστό αν η απόφαση αφορά μόνο τις χώρες της Ε.Ε. Το ρωσικό RT αναφέρει ότι ο αποκλεισμός αφορά 27 χώρες, ωστόσο ο Βρετανικός Guardian κάνει λόγο για 36!

Το Κίεβο ζητά την αποχώρηση όλων των ρωσικών στρατευμάτων

Σύμφωνα με το ρωσικό RT, το Κίεβο φέρεται να έθεσε αίτημα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων την απόσυρση όλων των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται σε Κριμαία και Ντονμπάς!

Χάκαραν το πρακτορείο TASS

Λίγο νωρίτερα, όπως έγινε γνωστό, η ιστοσελίδα του κρατικού πρακτορείου ειδήσεων της Ρωσίας TASS δέχθηκε σήμερα κυβερνοεπίθεση, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση της κανονικής ιστοσελίδας με σελίδα που περιλαμβάνει αντιπολεμικό μήνυμα και έκκληση για τον τερματισμό της εισβολής του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

«Σας καλούμε να σταματήσετε αυτήν την παράνοια, μην στέλνετε τους γιους σας και τους άνδρες σας στον βέβαιο θάνατο…Ο Πούτιν μας αναγκάζει να λέμε ψέματα και μας βάζει σε κίνδυνο… Ο πόλεμος δεν είναι δικός μας, ας τον σταματήσουμε!».

Ξεκίνησε η κρίσιμη διαπραγμάτευση που μπορεί να κρίνει την έκβαση των εχθροπραξιών

Η ουκρανική αντιπροσωπεία έφτασε σήμερα το πρωί στη ζώνη στην οποία θα διεξαχθούν οι συνομιλίες με τη Ρωσία όπου θα αξιώσει “άμεση” εκεχειρία και την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Άλλοι δύο Έλληνες ομογενείς νεκροί

Αναφορές κάνουν λόγο για άλλους δύο Έλληνες ομογενείς νεκρούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, άλλοι δύο Έλληνες ομογενείς βρέθηκαν νεκροί στο χωριό Σαρτανά. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο και για ακόμα τέσσερις τραυματίες. Συνολικά, ο αριθμός των Ελλήνων ομογενών, πρέπει να φτάνει πλέον, τους δώδεκα νεκρούς. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη μεταφορά 26 Ελλήνων πολιτών και των μελών των οικογενειών τους από την ευρύτερη περιοχή της Οδησσού στην Μολδαβία προχώρησε το αρμόδιο Γενικό Προξενείο.

Πάνω από 1.000 Ουκρανοί στην Ελλάδα σε πέντε ημέρες   

Σήμερα το πρωί (28/02) ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα τις προσφυγικές ροές από την Ουκρανία προς την χώρα μας καθώς και για θέματα ασφαλείας.

Τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας έχουν περάσει 1.032 Ουκρανοί πολίτες και εκτιμάται ότι οι ροές είναι αυξανόμενες, γεγονός που επιβάλλει άμεσες δράσεις για τα ζητήματα που αφορούν στην υποδοχή και την τακτοποίηση τους.

Συζητήθηκαν η εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας για τους πρόσφυγες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα με βιομετρικά δεδομένα, το θέμα των ανήλικων προσφύγων και η καταγραφή τους, οι υποδομές φιλοξενίας καθώς και η εφαρμογή μια σειράς μέτρων ασφαλείας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ουκρανό πρέσβη στην Ελλάδα Sergii Shutenko, στον οποίο επανέλαβε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της Ελλάδας στον ουκρανικό λαό που βιώνει τη βίαιη εισβολή των Ρώσων στην χώρα του. 

Σχεδόν 6.000 οι συλλήψεις στη Ρωσία

Συνολικά 5.942 άτομα έχουν συλλάβει οι ρωσικές αρχές για συμμετοχή σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα από την ημέρα που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, ανέφερε ανεξάρτητος ιστότοπος .

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 2.802 άτομα συνελήφθησαν για συμμετοχή σε διαδηλώσεις σε 57 πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή. 

Μόνο στη Μόσχα συνελήφθησαν 1.275 άτομα.

Παράλληλα, ο βούλγαρος πρωθυπουργός Κίριλ Πετκόφ δήλωσε σήμερα ότι θα αποπέμψει τον υπουργό Άμυνας Στέφαν Γιάνεφ μετά τη διστακτικότητά του να χαρακτηρίσει πόλεμο την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, γεγονός που προκάλεσε εκκλήσεις για την απομάκρυνσή του.

Ο Πετκόφ δήλωσε ότι η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα για να ψηφίσει για την καθαίρεση του Γιάνεφ και τότε θα προταθεί νέος υπουργός Άμυνας.

Σύμφωνα με τον Πετκόφ, όλοι οι εταίροι της συμμαχίας συμφώνησαν στην απομάκρυνση του Γιάνεφ.

«Ο υπουργός μου Άμυνας δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τη λέξη επιχείρηση αντί της λέξης πόλεμος. Δεν μπορεί να την αποκαλείς επιχείρηση όταν χιλιάδες στρατιώτες από τη μια και από την άλλη πλευρά έχουν ήδη σκοτωθεί», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

«Το συμφέρον της Βουλγαρίας δεν βρίσκεται στο να σκύβουμε τα κεφάλια μας…Οταν βλέπουμε κάτι με το οποίο δεν συμφωνούμε, κάτι τόσο κραυγαλέο, δεν μπορούμε να σιωπούμε», είπε ο Πετκόφ.

LIVE κάμερες καταγράφουν εικόνες από τα μέτωπα

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

ap briths

Αποκάλυψη Daily Mail: Παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία σε πτήση της British Airways από την Αθήνα

Το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόσταση μόλις 1,5 μέτρου από... αδέσποτο drone που πετούσε σε υπερβολικά…

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…