Γυναικοκτονία στα Χανιά: Ποινή-πρόκληση μόλις 8 χρόνια στον συζυγοκτόνο της 47χρονης

Παράλληλα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης, του αναγνώρισε περιέργως – καθώς ο 55χρονος δεν είχε καν ομολογήσει το έγκλημα αλλά αναπαρήγαγε το σενάριο της αυτοκτονίας – το ελαφρυντικό περί μεταγενέστερης του συμβάντος καλής συμπεριφοράς.

NewsRoom 24/05/2022 | 18:54

Σε μόλις 8 χρόνια – από τα οποία αφαιρούνται οι 17 μήνες της προφυλάκισης πριν την πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης- καταδικάστηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση ο 55χρονος σύζυγο της Έφης Τσιχλάκη που τον Μάρτιο του 2016 τη δολοφόνησε με μία σφαίρα στο κεφάλι.

Παράλληλα το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Δυτικής Κρήτης, του αναγνώρισε περιέργως – καθώς ο 55χρονος δεν είχε καν ομολογήσει το έγκλημα αλλά αναπαρήγαγε το σενάριο της αυτοκτονίας – το ελαφρυντικό περί μεταγενέστερης του συμβάντος καλής συμπεριφοράς.

Ο 55χρονος κρίθηκε ένοχος με ψήφους 5 υπέρ και 2 κατά, ενώ την ενοχή του είχε ζητήσει νωρίτερα και η εισαγγελέας της έδρας.

Η εισαγγελέας ζήτησε να μην αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, δεδομένων τόσο των υποθέσεων ναρκωτικών όπλων κ.ά στα οποία είχε εμπλακεί, όσο και του ότι, πριν την εκδίκαση της υπόθεσης σε Α’ βαθμό, είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους.

Στον αντίποδα, η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε ο κατηγορούμενος να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία -όχι από πρόθεση-, επικαλούμενη όλα τα στοιχεία που προέκυψαν και από τις τρεις ιατροδικαστικές εκθέσεις, από την έκθεση του οπλουργού – τεχνικού συμβούλου, από την αυτοψία της αστυνομίας, αλλά και από τις μαρτυρικές καταθέσεις. Πρότεινε επίσης την ενοχή του για παράνομη οπλοφορία και οπλοκατοχή.

«Η Έφη Τσιχλάκη ήταν μια μορφωμένη, ευγενική, κοινωνική γυναίκα», τόνισε η εισαγγελέας, για να επισημάνει απευθυνόμενη στους ενόρκους, ότι η ίδια αποκλείει την εκδοχή της αυτοκτονίας.

«Θεωρώ ότι αποδείχτηκε ότι υπήρξε θάνατος σε δύο χρόνους, δηλαδή ότι κάποιος την έσφιξε από τον λαιμό, της δημιούργησε υποξία, έχασε τις αισθήσεις της και στη συνέχεια όσο ήταν ξαπλωμένη την πυροβόλησε», ανέφερε η εισαγγελέας και χαρακτήρισε σκανδαλωδώς τη γυναικοκτονία ως… «κακιά στιγμή»:

«Για μένα έχουν μεγάλη αξία τα ευρήματα των ιατροδικαστών. Η άποψη ότι οι κακώσεις ήταν προθανάτιες. Ήταν μια κακιά στιγμή. Θεωρώ ότι δεν υπήρξε προμελέτη» σημείωσε, τονίζοντας ότι πρόκειται για έγκλημα χωρίς προμελέτη.

Η εισαγγελέας πρότεινε ο 55χρονος κατηγορούμενος να απαλλαχθεί από την κατηγορία περί ενδοοικογενειακής βίας. «Ανθρώπινα θα πω και απευθυνόμενη και προς τους συγγενείς της κοπέλας πως πρώτη εγώ αν υπήρχαν αποδείξεις αυτοκτονίας θα το υποστήριζα» σημείωσε.

Είχε προηγηθεί η απολογία του 55χρονου κατηγορούμενου, ο οποίος δεν κατάφερε να εξηγήσει πως βρέθηκε το όπλο πάνω από τον ώμο της θανούσης και όχι στο ύψος των ποδιών ή έστω της μέσης της.Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι μπαίνοντας στο σπίτι, βρήκε το θύμα στην κουζίνα και της έδωσε το όπλο του να το φυλάξει και ότι τη στιγμή του μοιραίου ήταν στο μπάνιο του υπνοδωματίου.