Γυναίκες ξανά στο γήπεδο στο Ιράν μετά από 40 χρόνια

Μετά από δεκαετές απαγόρευσης, το Ιράν επιτρέπει και πάλι σε γυναίκες να δουν από κοντά αγώνα ποδοσφαίρου. Αιτία η αυτοκτονία μιας γυναίκας οπαδού 

Για πρώτη φορά στο Ιράν εδώ και 40 χρόνια περίπου 3.500 γυναίκες θα παρακολουθήσουν σήμερα στην Τεχεράνη τον αγώνα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της χώρας απέναντι στην εθνική ομάδα της Καμπότζης για την πρόκρισή τους στο Μουντιάλ του 2022.

Η απόφαση να επιτραπεί στις γυναίκες να παρακολουθήσουν τον αγώνα ποδοσφαίρου ελήφθη μετά τον τραγικό θάνατο μιας οπαδού, της Σαχάρ Χονταϊγαρί, η οποία αυτοπυρπολήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου αφού συνελήφθη επειδή προσπάθησε να εισέλθει σε γήπεδο. Τότε η Fifa άσκησε πιέσεις στο Ιράν, απειλώντας το με κυρώσεις, αν δεν επιτρέψει την είσοδο στους αγώνες ανδρικού ποδοσφαίρου στις γυναίκες.

Αμέσως μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 οι αρχές απαγόρευσαν στις Ιρανές να εισέρχονται στα στάδια, επισήμως για να τις προστατεύσουν από την άξεστη συμπεριφορά των ανδρών εκεί.

Η Fifa πιέζει εδώ και χρόνια το Ιράν να ανοίξει τα γήπεδα στις γυναίκες, όμως η Τεχεράνη επέτρεπε μέχρι πρότινος μόνο σπάνια και σε περιορισμένο αριθμό γυναικών να παρακολουθούν αγώνες ποδοσφαίρου.

Ο θάνατος «του κοριτσιού με τα μπλε» (το χρώμα της ποδοσφαιρικής ομάδας Εστεγκλάλ της Τεχεράνης την οποία υποστήριζε) προκάλεσε σοκ στη διεθνή κοινότητα με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εκκλήσεις μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης προς τη Fifa να αποκλείσει το Ιράν από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Η πρώτη παρτίδα εισιτηρίων εξαντλήθηκε σε λιγότερο από μία ώρα. Ένας αξιωματούχος του υπουργείου αθλητισμού είπε ότι το γήπεδο 100.000 θέσεων ήταν έτοιμο να φιλοξενήσει ακόμα περισσότερες γυναίκες και αρκετά ακόμη εισιτήρια κυκλοφόρησαν και έγιναν ανάρπαστα. Μία από τις 3.500 γυναίκες που εξασφάλιζαν εισιτήριο είναι αθλητικογράφος. «Δεν μπορώ ακόμα να πιστέψω ότι αυτό θα συμβεί γιατί μετά από όλα αυτά τα χρόνια δουλεύοντας σε αυτόν τον τομέα, έβλεπα τα πάντα στην τηλεόραση, τώρα μπορώ να βιώσω τα πάντα από κοντά», δήλωσε στο AFP.

Σημειώνεται ωστόσο πως οι γυναίκες θα παρακολουθήσουν τον αγώνα σε συνθήκες φυλακής. Θα τοποθετηθούν σε ξεχωριστές κερκίδες από τους άνδρες, ανάμεσα στις ίδιες και στον ανδρικό πληθυσμό έχουν ήδη τοποθετηθεί κάγκελα ώστε να μην υπάρξει «καμία επαφή» και 150 αστυνομικοί θα είναι στο γήπεδο, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars. 

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Εργαζόμενοι στον χώρο των τεχνών: Λήγουν την κατάληψη στο ΡΕΞ – Συνεχίζουν τον αγώνα

Η ακριβής ώρα, ημέρα εξόδου θα ανακοινωθεί σύντομα, ενώ καλούν σε συμμετοχή στις δράσεις των…