Newsroom

Newsroom

Γυναίκες που άλλαξαν την ιστορία της μουσικής!

Γυναίκες που άφησαν το στίγμα τους στη μουσική σκηνή, ξεχώρισαν και κατάφεραν να επηρεάσουν δεκάδες καλλιτέχνες και να αφήσουν το στίγμα τους, ακόμα και μετά το θάνατό τους. Ας απολαύσουμε μερικές από τις καλύτερες...

56f7f9d81dc524dc088b46b6

Billie Holiday


Χωρίς να έχει λάβει επαγγελματική εκπαίδευση, η Lady Day είναι ίσως τραγουδίστρια της τζαζ που επηρέασε όσο καμία άλλη με το τέμπο και την ιδαίτερη χροιά της φωνής της. Ο Frank Sinatra είχε αναφέρει ότι υπήρξε η μεγαλύτερη επιρροή του.

Ella Fitzgerald


Τραγουδίστρια που καταξιώθηκε διεθνώς, κέρδισε 14 βραβεία Grammy κατά τη διάρκεια της καριέρας της και ξεχώρισε για τις μοναδικές φωνητικές της ικανότητες και το ταλέντο της στον αυτοσχεδιασμό.

Janis Martin


Έμεινε γνωστή ως ο θηλυκός Έλβις για τις χορευτικές της ικανότητες πάνω στη σκηνή. Υπήρξε μία πρωτοποριακή σταρ της ροκ, από τις ελάχιστες γυναίκες που κατόρθωσαν να ξεχωρίσουν στην ανδροκρατούμενη δεκαετία του ’50.

Νina Simone


Μία από τις μεγαλύτερες μουσικές ιδιοφυίες που άφησε κλασικά κομμάτια στην ιστορία της μουσικής όπως το “My Baby Just Cares For Me” και το “Feeling Good”. Η Nina Simone αγωνίστηκε για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του ’60 και συμμετείχε στις κινητοποιήσεις που συγκλόνισαν την Αμερική.

Tina Turner


Mε μία καριέρα που διήρκησε για παραπάνω από 50 χρόνια, η Tina Turner, η γιαγιά της ροκ σημείωσε και μία εξαιρετική solo πορεία τη δεκαετία του ’80. Η Τίνα ήταν γνωστή για τις ιδιαίτερα θεαματικές και ενεργητικές εμφανίσεις της στη σκηνή, με τη χαρακτηριστική βραχνάδα της φωνής της να αναγνωρίζεται διεθνώς.

Cher


Έχοντας γνωρίσει για πρώτη φορά επιτυχία σαν ντουέτο με τον Σόνυ Μπόνο στα 60’s, η Σερ συνέχισε να απολαμβάνει τεράστια επιτυχία και στη σόλο καριέρα που ακολούθησε τόσο στη μουσική όσο και στην ηθοποιία. Η ικανότητά της να αναδομεί δημιουργικά το προσωπικό της ίματζ, είχε ως αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα τη μοναδική καλλιτέχνιδα που κατέχει τουλάχιστον μια ερμηνεία που να βρέθηκε στην κορυφή των παγκόσμιων μουσικών charts, κάθε δεκαετία από τα sixties κι έπειτα.

Janis Joplin


Η Janis Joplin ξεκίνησε από το Τέξας, αλλά έγινε γρήγορα σούπερ σταρ στην ελευθεριακή μουσική σκηνή του Σαν Φρανσίσκο. Η μουσική της ήταν ένα εκρηκτικό μείγμα μπλουζ, τζαζ και ροκ. Η γυναίκα με τη βραχνή φωνή ήταν επηρεασμένη από τη γενιά των μπιτ και ερμήνευσε τραγούδια που έμειναν στην ιστορία. Τραγούδια αφιερωμένα στην Τζάνις Τζόπλιν έγραψαν ή ερμήνευσαν ο Λέοναρντ Κοέν («Chelsea Hotel #2»), ο Τζέρι Γκαρσία («Birdsong»), η Τζόαν Μπαέζ («In the Quiet Morning», «Children of the Eighties»), οι The Mamas & the Papas («Pearl») και ο Κάντρι Τζο ΜακΝτόναλντ («Janis»).

Patti Smith


To 1975 η εμφάνιση της Patti Smith στα μουσικά δρώμενα ταρακούνησε για τα καλά τον κόσμο της ροκ. Μία μποέμ καλλιτέχνιδα επηρεασμένη από τους συμβολιστές ποιητές της Νέας Υόρκης, ξεχώρισε για τα τραγούδια της που έμοιαζαν με ποίηση κλείνοντας το μάτι στη γενιά των μπιτ και την ελευθεριακή κουλτούρα. Θεωρείται σημαντική η επίδραση της στη γέννηση του πανκ με το πρώτο της άλμπουμ Horses. Την αποκάλεσαν «νονά του πανκ» καθώς συνδύασε το στυλ της μπητ ποίησης με το garage rock.

Debbie Harry


Eίναι μία από τις πιο διάσημες γυναίκες στην ιστορία του new wave και στα punk κινήματα της δεκαετίας του 70 και του 80, με έναν ακαταμάχητο συνδυασμό γοητείας, ταλέντου και ανεξαρτησίας. Επίσης, συνέχισε να απολαμβάνει μία πετυχημένη καριέρα και τις επόμενες δεκαετίες, μπαίνοντας στον κόσμο της ηλεκτρονικής μουσικής.

Donna Summer


Στην αρχή της καριέρας της, επηρεάζεται από την αντικουλτούρα της δεκαετίας του ’60, γίνεται τραγουδίστρια σε ένα ψυχεδελικό συγκρότημα με τίτλο Crow και μετακομίζει στη Νέα Υόρκη. Απέκτησε σημαντική θέση την εποχή που μεσορανούσε η disco τη δεκαετία του ’70 και κέρδισε πέντε φορές το βραβείο Grammy. Έκανε τέσσερα νούμερο ένα singles στις ΗΠΑ σε ένα διάστημα 12 μηνών. Έχει πουλήσει πάνω από 140 εκατομμύρια δίσκους και είναι μία από τις πιο πετυχημένες ταγουδίστριες όλων των εποχών.

Madonna


H Μαντόνα ήταν η πιο διάσημη γυναίκα τις δεκαετίες του 80′ και του ’90, ένα πραγματικό ποπ είδωλο της εποχής της. Έχει πουλήσει εκατομμύρια δίσκους κατά τη διάρκεια της καριέρας της και παραμένει εξαιρετικά δημοφιλής και σήμερα.

Whitney Houston


Mία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες της μουσικής γνώρισε εξαιρετική επιτυχία κατά τη διάρκεια της καριέρας της, ενώ ήταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που είδε τα βίντεο κλιπ της να παίζουν ασταμάτητα στο Mtv. Έφυγε από τη ζωή το 2012, ωστόσο εξακολουθεί να εμπνέει ακόμα και σήμερα.

Emy Winehouse


Ένα τρομερό ταλέντο στη φωνή έκανε πάταγο με τον προσωπικό της δίσκο Back to Black, κερδίζοντας το ένα βραβείο μετά το άλλο. Δυστυχώς, η εξάρτηση της από το αλκοόλ, η ευαίσθητη ψυχοσύνθεση που τη διέκρινε και η αδυναμία της να συγκρατήσει τις εξαρτήσεις της και τα πάθη της, οδήγησαν στον θάνατό της. Μία από τις πιο ιδιαίτερες φωνές, που μπορεί να συγκριθεί με τις παλιές τραγουδίστριες της τζαζ.











Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…