Guardian: Η νίκη της Carole Cadwalladr εναντίον του Arron Banks είναι νίκη για την ερευνητική δημοσιογραφία

Ο πολυεκατομμυριούχος υποστηρικτής του Brexit έχασε την υπόθεση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της δημοσιογράφου του Observer και της Guardian καθώς κρίνεται ως δημοσίου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, μια σημαντική απόφαση για την ερευνητική δημοσιογραφία.

2540972

Ο Arron Banks, που χρηματοδότησε μια από τις βασικές εκστρατείες υπέρ του Brexit και είχε παραπεμθεί στην υπηρεσία κατά του Οικονομικού Εγκλήματος είχε κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση κατά της δημοσιογράφου του Observer και Guardian Carole Cadwalladr.

Αφορμή στάθηκαν δύο δημόσιες τοποθετήσεις της δημοσιογράφου σχετικά με τις σχέσεις του κ. Banks με τη Ρωσία. Ειδικότερα, η δημοσιογράφος είχε ισχυριστεί πως ο κ. Banks ψευδόταν για το ποια ήταν ακρβώς η φύση της σχέσης μεταξύ εκείνου και της Ρωσικής κυβέρνησης, δηλώσεις που είχε κάνει μέσα από ανάρτηση στο twitter αλλά και κατά τη διάρκεια ενός Ted Talk. 

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από την βρετανική εφημερίδα Guardian, ο Arron Banks έχασε την υπόθεση καθώς σύμφωνα με απόφαση του δικαστηρίου, η υπόθεση κρίνεται ως δημοσίου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση για την ερευνητική δημοσιογραφία, αναφέρει η Guardian.

Σε γραπτή απόφαση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, το δικαστήριο αθώωσε τη δημοσιογράφο αφού έκρινε ότι το κατώτατο όριο για σοβαρή βλάβη είχε τηρηθεί μόνο σε ότι αφορά στο Ted Talk, συμπληρώνοντας πως η Cadwalladr είχε αρχικά καθιερώσει επιτυχώς υπεράσπιση δημοσίου συμφέροντος βάσει του άρθρου 4 του νόμου περί δυσφήμισης, σύμφωνα με την Guardian.

Σημειώνεται πως αν ο Banks είχε κερδίσει την υπόθεση, η Cadwalladr θα έπρεπε να καταβάλει συνολικό ποσό ύψους μεταξύ £ 750.000 και ενός εκατομμυρίου δολαρίου, μαζί με τυχόν προκύπτουσες ζημίες.

Σε ένα tweet, ο Μπανκς ανέφερε ότι είναι πιθανό να ασκήσει έφεση. Οι δικηγόροι του κλήθηκαν να σχολιάσουν.

Ο συντάκτης του Observer, Paul Webster, και η αρχισυντάκτρια της Guardian News Media, Katharine Viner, χαιρέτισαν την ετυμηγορία ως «σημαντική νίκη για την ελευθερία του λόγου και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος», υπογραμμίζοντας το διαδικτυακό trolling, κακοποίηση και παρενόχληση που αντιμετώπισε ο Cadwalladr. «Πιστεύουμε ότι αυτή η υπόθεση ήταν ένα παράδειγμα ενός ισχυρού πλούσιου ατόμου που στόχευε έναν μεμονωμένο δημοσιογράφο για τη δουλειά του».

«Η νίκη της Carole Cadwalladr σε αυτή την περίπτωση είναι ένα σημαντικό βήμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων – ερευνητών», συμπλήρωσαν υπογραμμίζοντας πως η
ήττα του Arron Banks αποδεικνύει ότι οι αγωγές SLAPP μπορούν να ανατραπούν.

Ποιος είναι ο Arron Banks

Ο Arron Banks είναι μια σκοτεινή προσωπικότητα. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της καμπάνιας υπέρ του Brexit και είχε παραπεμθεί στην υπηρεσία κατά του Οικονομικού Εγκλήματος. Απασχόλησε τα βρετανικά Μέσα Ενημέρωσης, πριν μερικά χρόνια με τις εισφορές εκατομμυρίων στο Κόμμα Ανεξαρτησίας του Nigel Farage.

Με την έναρξη της Καμπάνιας για το Δημοψήφισμα, ο κ. Βanks υποστήριξε οικονομικά μια σειρά οργανώσεων υπέρ του Brexit. Συνολικά δαπάνησε 8 εκατομμύρια στερλίνες με την μερίδα του λέοντος, 3 εκατομμύρια να πηγαίνουν στην καμπάνια Leave.EU. Τα χρήματα προήλθαν από εξωχώριο λογαριασμό με ύποπτες καταθέσεις από ανώνυμη πηγή.

Έντονες φήμες φέρουν τα χρήματα να προέρχονται από ρωσικές πηγές.

Τον Νοέμβρη του 2018, η βρετανική υπηρεσία δίωξης εγκλήματος NCA ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάρος του Βρετανού επιχειρηματία.

Ο Banks που φωτογραφήθηκε μαζί με τον Donald Trump και τον βασικό υπέρμαχο του Brexit, Nigel Farage, έξω από έναν επίχρυσο ανελκυστήρα λίγο μετά την εκλογική νίκη του Trump το 2016, είχε δηλώσει ότι καλωσορίζει την έρευνα.

«Είναι μια ευκαιρία για εμάς να ξεκαθαρίσουμε το ζήτημα», είχε πει ο Banks στο Reuters. «Η Εκλογική Επιτροπή έχει πει ότι ίσως διαπράχθηκαν αδικήματα, αλλά δεν έδωσε αποδεικτικά στοιχεία».

Ο Banks μάλιστα είχε δηλώσει ότι είχε αποστείλει επιστολή στην (τότε) πρωθυπουργό Τερέζα Μέι ζητώντας να διενεργηθεί έρευνα.

Η NCA, που ερευνά το οργανωμένο έγκλημα και τα σοβαρά εγκλήματα, είχε στη συνέχεια ανακοινώσει ότι η έρευνα έρχεται μετά από παραπομπή της υπόθεσης από την Εκλογική Επιτροπή, αλλά ότι θα επεκταθεί σε αδικήματα πέραν της παραβίασης του εκλογικού νόμου.

Ο Banks, ο οποίος εν όψει του δημοψηφίσματος του 2016 για το Brexit χρηματοδότησε το Leave.EU, μια εκστρατεία της οποίας ηγείτο ο Farage που ήταν τότε αρχηγός του κόμματος UKIP, έχει κληθεί να απαντήσει σε ερωτήματα βουλευτών στο κοινοβούλιο για την πηγή των περιουσιακών του στοιχείων.

«Η Rock Holdings είναι μια εταιρία η οποία μου ανήκει και την οποία ελέγχω και είμαι Βρετανός φορολογούμενος, ποτέ δεν ήρθαν σε αυτή ρωσικά ή ξένα χρήματα», είχε δηλώσει ο Banks.

Οι στενές σχέσεις με τη Ρωσία

Είναι γνωστή η σχέση του εκατομμυριούχου με την Ρωσία, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Η σύζυγος του είναι Ρωσίδα που ήλθε στη Βρετανία, με σπουδαστική βίζα, στα τέλη της δεκαετίας του 90 και ενεπλάκη σε σεξουαλικό σκάνδαλο με βουλευτή των Φιλελευθέρων, ο οποίος συμμετείχε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Εθνική Ασφάλεια. Έντονες φήμες έφεραν την κυρία να έχει σχέση με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Ο βουλευτής παραιτήθηκε και η ίδια απασχόλησε τις αστυνομικές αρχές. Λόγω ελλείψεως αποδεικτικών στοιχείων δεν παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη ωστόσο οι υποψίες παραμένουν. Ο κατηγορούμενος είναι φίλος με τους Πούτιν και Τραμπ και φανατικός εχθρός της Ευρώπης. Ισχυρίζεται ότι ασχολείται με ασφάλειες αλλά κανείς δεν γνωρίζει πως απέκτησε τόσα χρήματα.

Η παραπομπή του στην υπηρεσία κατά του Οικονομικού Εγκλήματος ήταν το έναυσμα για έναν αριθμό βουλευτών της αντιπολίτευσης να ζητήσουν την παύση των συνομιλιών με τις Βρυξέλλες έως ότου ξεκαθαρίσει η υπόθεση.

Με πληροφορίες από documentonews.grtheguardian.com και Deutsche Welle

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…