Newsroom

Newsroom

Guardian: Η εμπιστοσύνη επανέρχεται στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα για την χαλάρωση των capital controls, περιορισμών που συνδέονται με τις χειρότερες ημέρες της οικονομικής κρίσης, καθώς ετοιμάζεται να βγει από το παρόν πρόγραμμα διάσωσης, αναφέρεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας "Guardian".

5b1504881dc524025e8b4687

Στέλνοντας το μήνυμα ότι η εμπιστοσύνη σταδιακά επανέρχεται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, η αριστερή κυβέρνηση έχει διπλασιάσει το ποσόν που οι καταθέτες θα μπορούν να αποσύρουν από τους λογαριασμούς τους από τη Δευτέρα.

«Όπως συνήθως ισχύει με την οικονομία, όλα εξαρτώνται από την ψυχολογία», δήλωσε στέλεχος της Τράπεζας την Ελλάδος. «Η χαλάρωση αποβλέπει τόσο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ των επενδυτών και καταθετών όσο και στο να δείξει ότι οι τράπεζες μπορούν να λειτουργήσουν υπό κανονικές συνθήκες».

Λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τη λήξη του τρίτου διεθνούς προγράμματος διάσωσης, η χώρα που βρέθηκε κάποτε στο επίκεντρο της κρίσης της ευρωζώνης θέλει να αποδείξει ότι η οικονομική αναταραχή έχει τελειώσει.

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, το όριο των αναλήψεων από τις ελληνικές τράπεζες θα αυξηθεί από 2.300 σε 5.000 ευρώ μηνιαίως.

Η επιχειρηματικές συναλλαγές θα διευκολυνθούν επίσης με τον διπλασιασμό των εμβασμάτων στο εξωτερικό στα 40.000 ευρώ μηνιαίως. Το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι έχει αντιστοίχως αποφασίσει την αύξηση του ποσού που οι καταθέτες μπορούν να βγάλουν στο εξωτερικό σε ξένο συνάλλαγμα από 2.300 στα 3.000 ευρώ ανά ταξίδι. Από την 1η Ιουλίου, οι τράπεζες θα μπορούν να δέχονται τα αιτήματα των πελατών τους για μεταβιβάσεις στο εξωτερικό μέχρι τις 40.000 ευρώ σε διμηνιαία βάση.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών δηλώνει ότι στόχος είναι η πλήρης άρση των περιορισμών «το συντομότερο δυνατόν», μόλις διασφαλισθεί η μακροοικονομική και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Το μέτρο ακολουθεί την αποτυχία για την λύση της σπαζοκεφαλιάς της χαλάρωσης του ελληνικού χρέους ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας των 7 στον Καναδά. Η Αθήνα ελπίζει για μία λύση για αυτό που θεωρείται ευρέως ως το τελευταίο εμπόδιο στην οικονομική ανάκαμψη πριν από την επιστροφή στην «μετά το πρόγραμμα κανονικότητα» στις 20 Αυγούστου.

«Η χαλάρωση των ελέγχων είναι ενδεικτική της εξομάλυνσης της οικονομίας και της χώρας», δήλωσε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου στον Guardian. 

«Το μόνο που μένει, είναι η Γερμανία να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της και να συμφωνήσει στην ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει εξαιτίας εσωτερικών πολιτικών αιτιών».

Οι έλεγχοι επιβλήθηκαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο 2015 αφού η Ελλάδα έφθασε επικίνδυνα κοντά στην έξοδο από την ευρωζώνη, καθώς οι φόβοι για bank run αυξήθηκαν εν μέσω παγκόσμιας αναταραχής στις αγορές.

Η αναταραχή οδήγησε στην λήψη από την Ελλάδα 86 δισεκατομμυρίων επείγουσας χρηματοδότησης -το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης από τον Μάιο 2010- τον Αύγουστο 2015 με στόχο να αντιμετωπισθούν οικονομικές ανισορροπίες, κοινωνικά προβλήματα και να ανοίξει ο δρόμος για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη επιβαρυμένες από υψηλά επίπεδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και έχει καταγραφεί μείωση κατά 4,8%, στην υψηλότερη μείωση τριμήνου από την έναρξη της κρίσης, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θέλησε να αμβλύνει τις ανησυχίες ότι η οικονομική αναταραχή λόγω της Ιταλίας θα επηρεάσει αρνητικά την επιστροφή της Ελλάδας τις αγορές και την από πολλού επιθυμητή κανονικότητα. 

«Οι αγορές γνωρίζουν ότι η ελληνική οικονομία πάει καλά και οι προοπτικές της είναι εξαιρετικές», δήλωσε την περασμένη εβδομάδα.

Αντί να είναι αιτία για ανησυχίες, οι εξελίξεις στην Ρώμη επιβεβαίωσαν το επιχείρημα της Αθήνας ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι κρίσιμης σημασίας αν είναι η Ελλάδα θα αποκτήσει και πάλι επιτυχή πρόσβαση στις αγορές, επέμεινε ο κ. Τσακαλώτος.

Ιταλία: Δημοσιογράφος καλείται να αποζημιώσει με 5.000 ευρώ τη Μελόνι για «body shaming» – «Υπάρχει κλίμα δίωξης» δηλώνει η Κορτέζε

AP22265665311376

Ιταλία: Δημοσιογράφος καλείται να αποζημιώσει με 5.000 ευρώ τη Μελόνι για «body shaming» – «Υπάρχει κλίμα δίωξης» δηλώνει η Κορτέζε

Η Κορτέζε δήλωσε στον Guardian ότι η καταδίκη της για μια «αστεία φράση» ήταν «σκανδαλώδης».…

Ηράκλειο: Συνελήφθη μητέρα 17χρονου για παραμέληση ανηλίκου – Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα

όπλο

Ηράκλειο: Συνελήφθη μητέρα 17χρονου για παραμέληση ανηλίκου – Στο σπίτι του βρέθηκαν όπλα

Άμεσα συνελήφθη η 49χρονη μητέρα του 17χρονου για παραμέληση ανηλίκου, ενώ ο νεαρός κλήθηκε για…

Βόμβα Κατρίνη: «Mην τολμήσει η ΝΔ να στείλει οπαδούς της να ψηφίσουν υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας» (ηχητικό)

κατρο

Βόμβα Κατρίνη: «Mην τολμήσει η ΝΔ να στείλει οπαδούς της να ψηφίσουν υπέρ συγκεκριμένης υποψηφιότητας» (ηχητικό)

«Πρέπει να προστατευτεί η διαδικασία, αλλά και η πολιτική», ήταν το σχόλιο του Μιχάλη Κατρίνη

Καιρός: Το βίντεο Κολυδά που εξηγεί πώς θα κινηθούν οι θερμές αέριες μάζες και οι «δροσιές» τα επόμενα 24ωρα

6271760

Καιρός: Το βίντεο Κολυδά που εξηγεί πώς θα κινηθούν οι θερμές αέριες μάζες και οι «δροσιές» τα επόμενα 24ωρα

Μέχρι τη Δυτέρα λίγες θα είναι οι ενέσεις δροσιάς, με τα 40αρια να είναι συνεχόμενα