ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Γραμματείς και Φαρισαίοι

Παρά το γεγονός της πρωτοφανούς έκρηξης των δεικτών της Covid-19, η κυβέρνηση έχει υποστείλει τη σημαία της προσπάθειας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού

5418169

Άλλες εποχές, με τέτοια έκρηξη της πανδημίας, με τόσα κρούσματα και με τόσους θανάτους, η κυβέρνηση έπαιρνε αυστηρά, πλην αναγκαία καθολικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη διασπορά του ιού στον πληθυσμό.

Σήμερα, παρά το γεγονός της πρωτοφανούς έκρηξης των δεικτών της νόσου, με περισσότερα από 6.000 κρούσματα ημερησίως εδώ και δύο μέρες, με 50-60 θανάτους ημερήσια, με 1.100 απώλειες συμπολιτών μας μέσα στον Οκτώβριο και με περισσότερους από 16.000 θανάτους συνολικά μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει υποστείλει τη σημαία της προσπάθειας να περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Έχουν αποφασίσει από μόνοι τους, χωρίς την εισήγηση ειδικών και επιστημόνων, ότι σήμερα η πανδημία οφείλεται αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους. Και παίρνουν μέτρα που υποτίθεται ότι απευθύνονται μονομερώς στο να κάνουν τη ζωή όσων επέλεξαν να μην εμβολιαστούν δύσκολη. Ζητώντας αποδεικτικά αρνητικού τεστ, πληρωμένα από τους ίδιους τους ανεμβολίαστους πολίτες, ακόμη και για να πάνε να κουρευτούν ή για να ψωνίσουν από τα εμπορικά καταστήματα, να πιουν ένα καφέ σε εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα ή να φάνε κάτι σε υπαίθριο χώρο εστίασης.

Τα μέτρα αυτά όμως, εκτός που είναι αναποτελεσματικά γιατί δεν κτυπούν την αιτία της μεγάλης μετάδοσης της πανδημίας, στην ουσία τα «πληρώνουν» επιλεκτικά οι τομείς του λιανικού εμπορίου και της εστίασης, που πλήττονται σαν να βρίσκονταν σε lockdown.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι αναποτελεσματικά γιατί είναι γνωστό, μετρημένο και αποδεδειγμένο διεθνώς, ότι η μεγάλη διασπορά του ιού συμβαίνει κατά κύριο λόγο στους κλειστούς  χώρους με μεγάλους συνωστισμούς.

Όπως στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου δεν έχει ληφθεί κανένα σοβαρό μέτρο πύκνωσης των δρομολογίων ή τήρησης αποστάσεων και υποχρεωτικής αραίωσης των επιβατών.

Κι ακόμη στα σχολεία, όπου αντί να ληφθούν μέτρα αραίωσης των μαθητών στις αίθουσες, προχωρούν εν μέσω έξαρσης της πανδημίας στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση σε συγχωνεύσεις, με συνέπεια την αύξηση του πλήθους των μαθητών στις τάξεις. Η μεγάλη διασπορά του ιού επίσης συμβαίνει στα πανεπιστήμια, όπου συγκεντρώνονται δεκάδες χιλιάδες φοιτητές και καθηγητές και όπου τα μαθήματα γίνονται σε ακατάλληλες και ανεπαρκείς να στεγάσουν το σύνολο των φοιτητών αίθουσες και αμφιθέατρα, με μια ακατανόητη ΚΥΑ που επιβάλλει τη μέγιστη δυνατή τους πληρότητα.

Κι ακόμη, η μεγάλη διασπορά συμβαίνει στις εκκλησίες, οι οποίες, κατά ένα περίεργο λόγο, εξαιρούνται από τους ελέγχους για τους ανεμβολίαστους.

Πέραν των αστείων που κυκλοφορούν για την επιλεκτική προτίμηση του ιού να κολλάει σε καφέ, μπαρ και καταστήματα, αλλά όχι στα λεωφορεία, στις εκκλησίες και στα σχολεία, πίσω από τα θρησκευτικά στερεότυπα και τις προκαταλήψεις μιας υπερσυντηρητικής κυβέρνησης, αποκαλύπτεται ένα σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.

Ο πρωθυπουργός στην… προστατευμένη συνέντευξη που έδωσε σε φιλόξενο φιλοκυβερνητικό κανάλι, βρήκε για άλλη μια φορά την ευκαιρία της πανδημίας για να εκφραστεί απαξιωτικά για τον Αλέξη Τσίπρα. Ερμηνεύοντας την επιμονή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη λήψη μέτρων και στις εκκλησίες, σαν δήθεν προϊόν απουσίας θρησκευτικού αισθήματος.

«Ο Αλέξης Τσίπρας δεν αισθάνθηκε ποτέ την ανάγκη να μπει σε μια εκκλησία και να ανάψει ένα κερί» είπε.

Δεν σκέφτηκε όμως ο πρωθυπουργός πριν εκστομίσει το φτηνό του επιχείρημα ότι η δουλειά ενός πρωθυπουργού δεν είναι να ανάβει και να σβήνει κεριά, αλλά να προστατεύει τη δημόσια υγεία των πολιτών. Πιστών και μη.

Και εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέτυχε παταγωδώς.

Διότι τη δημόσια υγεία δεν την προστατεύει αυτός που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πιστών, εξαιρώντας τις εκκλησίες από τα μέτρα και τους ελέγχους.

Αλλά εκείνος που σκέφτεται ισότιμα όλους και παίρνει μέτρα προστασίας από την αρρώστια για όλους τους πολίτες.

Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του προσφέρουν κάκιστη υπηρεσία στους πιστούς εξαιρώντας από τους ελέγχους τις εκκλησίες. Και οι συνέπειες αυτής της επιλεκτικής εξαίρεσης θα φανούν σε λίγον καιρό. Όπως φάνηκαν και πέρσι με την απώλεια των ιερέων και των πιστών που χωρίς μέτρα συνωστίζονταν στις εκδηλώσεις λατρείας για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη.
Όσο για το αν έχουμε μια πανδημία ανεμβολίαστων, όπως χαρακτηριστικά είπε στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, θέλοντας να επικεντρώσει την ευθύνη για την έξαρση της νόσου αποκλειστικά σε όσους δεν εμβολιάζονται, αυτό διαψεύδεται από τα ίδια τα στοιχεία. Πρώτα τα διεθνή και τα ευρωπαϊκά.

Καθώς αν είχαμε πράγματι πανδημία ανεμβολίαστων, τότε στη Γερμανία με ποσοστό μόλις 66% εμβολιασμένων στον πληθυσμό, έναντι 60% στην Ελλάδα, θα έπρεπε να είχαμε περίπου την ίδια με εδώ κάκιστη εικόνα όσον αφορά στα κρούσματα, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους. Όμως στη Γερμανία η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, με τα μισά, σχεδόν, κρούσματα και ακόμη λιγότερους θανάτους ανά πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί εκεί η κυβέρνηση παίρνει σοβαρά μέτρα αντιμετώπισης των συνωστισμών. Τηρούν αποστάσεις ασφαλείας σε δημόσιους και μαζικούς χώρους και κάνουν σχολαστική ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση παντού, όπου κι αν πας.

Ο ισχυρισμός όμως ότι η έκρηξη της πανδημίας οφείλεται αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους, διαψεύδεται και σύμφωνα με τα δικά μας στοιχεία.

Πρώτα γιατί πέρσι, που κανείς δεν ήταν ακόμη εμβολιασμένος, η κατάσταση ήταν απείρως καλύτερη με φέτος, ακριβώς επειδή πέρσι λαμβάνονταν μέτρα.

Κι ύστερα, οι στατιστικές στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ αποκαλύπτουν σήμερα ότι το ποσοστό των εμβολιασμένων που νοσούν και διασωληνώνονται, ενώ ξεκίνησε από πολύ χαμηλά, από νούμερα μικρότερα του 5%, έφτασε σήμερα να ξεπερνά το 15% όσων νοσούν. Που σημαίνει ότι και οι εμβολιασμένοι έχουν το δικό τους, μικρότερο οπωσδήποτε, αλλά πάντως υπαρκτό μερίδιο στη διασπορά της πανδημίας και στη νόσηση.

Η κυβέρνηση με υποκρισία και μικροπολιτικό φαρισαϊσμό κλείνει ουσιαστικά το μάτι στο ακραία συντηρητικό τμήμα του θρησκόληπτου πληθυσμού. Με την επιλογή της όμως αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία και τη ζωή αυτών που υποτίθεται ότι ξεχωρίζει και ευνοεί.

Ούτε η θρησκευτική πίστη μπορεί να εμποδίσει την εξάπλωση της πανδημίας, ούτε η έξαρσή της οφείλεται αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους. Το μεγάλο ποσοστό των οποίων οφείλεται κυρίως στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης και των ΜΜΕ να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν. Οφείλεται όμως και στα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα σε πολλές εκκλησίες.

Τις οποίες εκκλησίες επιβραβεύοντας η κυβέρνηση σε μια ένδειξη φαρισαϊσμού, θέτει ουσιαστικά σε σοβαρό κίνδυνο τη δημόσια υγεία αυτών που υποτίθεται ότι προστατεύει και οι οποίοι θα συνεχίσουν χωρίς μέτρα προστασίας να εκκλησιάζονται.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr