Γραφεία ΠΑΣΟΚ: Στόχος τρομοκρατικών επιθέσεων από το 1991

Τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 50 στα Εξάρχεια, είναι ο αγαπημένος στόχος όχι μόνο των αντιεξουσιαστών, με τις μολότοφ αλλά και των κάθε είδους τρομοκρατικών ομάδων όπως η 17 Νοέμβρη από το μακρινό 1991.

Κώστας Καρτάλης 06/11/2017 | 22:27

. Η πρώτη επίθεση έγινε στις 2 Νοεμβρίου 1991, όταν μέλη της 17 Νοέμβρη έριξαν ρουκέτα στο λεωφορείο των ΜΑΤ που ήταν παρκαρισμένο έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Από την έκρηξη σκοτώθηκε ο αστυφύλακας Γιάννης Βάρης και τραυματίστηκαν άλλοι εφτά συνάδελφοι του.

. Η ίδια οργάνωση επανήλθε και πάλι με ρουκέτα, 8,5 χρόνια αργότερα. Η επίθεση έγινε στις 31 Μαρτίου 1999, από μαντρότοιχο της οδού Μαυρομιχάλη στην πίσω πλευρά του κτιρίου του ΠΑΣΟΚ. Η ρουκέτα χτύπησε στον πρώτο όροφο των γραφείων και εξοστρακίστηκε χωρίς να σφηνωθεί σε σταθερό αντικείμενο και να εκραγεί.

Μετά από έρευνες οι αστυνομικοί την βρήκαν σε μπαλκόνι πολυκατοικίας στην οδό Μαυρομιχάλη.

. Η πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα» ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση που έγινε στις 25 Μαΐου 2014. Τότε άγνωστος με καλάσνικοφ πυροβόλησε δύο φορές προς τα γραφεία την ώρα που άλλαζε βάρδια η φρουρά. Η πρώτη βολίδα έσπασε τη τζαμαρία του δευτέρου ορόφου και δεύτερη βολίδα σφηνώθηκε στην πάνω δεξιά πλευρά ψευδοροφής στον τρίτο όροφο.

. Η τελευταία τρομοκρατική επίθεση έγινε στις 10 του περασμένου Ιανουαρίου και πάλι με καλάσνικοφ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας αστυνομικός -ευτυχώς ελαφρά- στην κοιλιακή χώρα και το μηρό.

Και στη Νέα Δημοκρατία

Τα γραφεία της ΝΔ στη λεωφόρο Συγγρού έγιναν στόχος τρομοκρατικής επίθεσης στις 27 Ιουνίου του 2013. Αγνωστος έριξε με καλάσνικοφ και μία από τις σφαίρες βρέθηκε σε γραφείο του τότε πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.Οι δράστες δεν βρέθηκαν ποτέ.