Newsroom

Newsroom

"GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη" – Έκθεση για την Ελλάδα της δεκαετίας του '80

Τι συνδέει την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ το '87, τις μεταπτώσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την εκπομπή του πρώτου ιδιωτικού καναλιού της ελληνικής τηλεόρασης το '89 με τη "νέα δημοσιογραφία" που εισήγαγε το περιοδικό ΚΛΙΚ, το μύθο που δημιούργησε ο Μπίλλυ Μπο στο χώρο της μόδας και τη φετιχοποίηση του τζιν;

57d2d70e1dc524164e8b4bda

Η δεκαετία του ’80, η οποία γίνεται έκθεση στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2017.

Συγκεκριμένα, την ιστορική και πολιτισμική έκθεση «GR80s. Η Ελλάδα του Ογδόντα στην Τεχνόπολη», διοργανώνει η Τεχνόπολη, σε σύμπραξη με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και με τη συνεργασία σημαντικών ελληνικών και διεθνών επιστημονικών και πολιτισμικών ιδρυμάτων και φορέων. Στόχος της έκθεσης, που θα αξιοποιήσει όλους του χώρους της Τεχνόπολης, είναι η ανασύσταση της δημόσιας και ιδιωτικής ζωής αυτής της επίμαχης δεκαετίας μέσα από 4.000 εκθέματα, 13 περίπτερα, σπάνιες φωτογραφίες, πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό, καθώς και πάνω από 30 παράλληλες εκδηλώσεις (masterclass, worshops, διαλέξεις, ημερίδες, προβολές, ειδικές εκθέσεις κ.α.).

Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να θυμηθεί ή να γνωρίσει για πρώτη φορά όλες τις πτυχές της ελληνικής κοινωνίας τη δεκαετία του Ογδόντα, με την έκθεση να επιχειρεί να παρουσιάσει μέσα από μια ποικιλία εκθεσιακών μεθόδων όλα τα γεγονότα που σημάδεψαν την επίμαχη δεκαετία και διαμόρφωσαν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επόμενες.

Στην ιστοσελίδα της έκθεσης www.gr80s.gr, μπορεί κανείς να πληροφορηθεί σχετικά με το περιεχόμενο, τον σχεδιασμό, τον συλλογισμό, τους συντελεστές και συνεργάτες, καθώς και τους τρόπους συμμετοχής και συνεισφοράς καθώς πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συμμετοχική έκθεση που οργανώνεται στη χώρα μας.

Επιπλέον, στην ίδια ιστοσελίδα μπορεί να κατεβάσει κανείς ελεύθερα το βιβλίο που αποτελεί τη μελέτη και τον «οδικό χάρτη» της διαδικασίας συγκρότησης της έκθεσης, το οποίο εκδόθηκε με την ευγενική χορηγία του Εκδοτικού Οίκου Μέλισσα και την υποστήριξη της εταιρίας Στατιστικής και Πληροφορικής, Agilis.

Η ιστοσελίδα θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στα αγγλικά, καθώς η έκθεση θα είναι δίγλωσση. Όλα αυτά θα γίνουν εφικτά μέσα από τον δανεισμό από Ιδρύματα, Μουσεία και Αρχεία, καθώς και μέσα από τη συνεισφορά του ίδιου του κοινού που καλείται να συμπράξει με τους επιμελητές και να δανείσει προσωπικά του αντικείμενα και φωτογραφίες μέσω της ηλεκτρονικής σελίδας της έκθεσης.

Επιμελητές-Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έκθεσης είναι οι Βασίλης Βαμβακάς, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας της Επικοινωνίας στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ και Παναγής Παναγιωτόπουλος, επίκουρος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, ΕΚΠΑ. Την ομάδα συμπληρώνουν 30 και πλέον ειδικοί συνεργάτες καθώς και επιμελητές από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών, της κριτικής, της τέχνης και της δημοσιογραφίας.

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό