Γοργόνες και μάγκες συγκρούονται στη ΝΔ για την αξιολόγηση

Γοργόνες και μάγκες έχουν κάνει την εμφάνισή τους τον τελευταίο καιρό στη ΝΔ με αφορμή την ακραία θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θέλει να επιβάλει στο κόμμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή μια στάση «όχι σε όλα» στο θέμα της αξιολόγησης.

58bff5ee1dc5242d278b48a0

Του Άρη Επιτροπάκη

Μια αξιολόγηση που ο ίδιος ο Κυριάκος είχε προεξοφλήσει ότι δεν πρόκειται να κλείσει, έκανε ό,τι μπορούσε για να μην κλείσει και τώρα που η δύσκολη διαπραγμάτευση πλησιάζει να ολοκληρωθεί έσπευσε να αποφασίσει και να διατάξει τη ΝΔ να καταψηφίσει το σύνολο της συμφωνίας –που ακόμη δεν την έχει δει– στη Βουλή. Ακόμη και επιμέρους μέτρα που θα ευνοούν κοινωνικές ομάδες και την οικονομία, εξισορροπώντας τις δυσμενείς ρυθμίσεις. Η θέση αυτή:

Πρώτον, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τον διαφημισμένο ευρωπαϊσμό του κόμματος. Το οποίο τώρα, παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη θα στηρίζει τη συμφωνία και την αξιολόγηση, θα στραφεί εναντίον της και εναντίον του ευρωπαϊκού εαυτού του.

Δεύτερον, επιβάλλει για άλλη μια φορά στη ΝΔ στάση ακαμψίας, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην υποτιθέμενη ανανεωτική και μεταρρυθμιστική εικόνα του κόμματος όσο και στο «πέρασμα» της πολιτικής του ακόμη και στους συντηρητικούς πολίτες.

Τρίτον, καταψηφίζοντας ακόμη και τα θετικά μέτρα της συμφωνίας αποξενώνεται από τα στρώματα του πληθυσμού που αυτά αφορούν. Πράγμα που συνεπάγεται βαρύ κόστος, προστιθέμενο μάλιστα στο κόστος του «όχι» στην εφάπαξ δέκατη τρίτη σύνταξη την οποία έδωσε η κυβέρνηση στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Και τέταρτον, αν η αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί ή, ακόμη χειρότερα, αν δεν περάσει με καθαρή πλειοψηφία στη Βουλή, αυτό θα αποτελεί για πολλούς ακόμη και μέσα στη ΝΔ απόδειξη πολιτικής επιπολαιότητας και κομματικής αδιαφορίας μπροστά στους κινδύνους που απειλούν τη χώρα.

Ο μάγκας Μεϊμαράκης

Η δήλωση του μάγκα – χωρίς εισαγωγικά – Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος διαφοροποιήθηκε από αυτήν τη στείρα πολιτική, ζήτησε συναίνεση τουλάχιστον σε κείνα τα μέτρα που και η ΝΔ θα έπαιρνε αν ήταν κυβέρνηση και χαρακτήρισε «τζάμπα μάγκες» όσους αντιπολιτεύονται τον Αλέξη Τσίπρα με τρόπο άκαμπτο, παγιδευμένοι στο αίτημα των πρόωρων εκλογών, αποτελεί σύμφωνα με πληροφορίες μόνο την κορυφή του παγόβουνου. «Οποιος πιστεύει ότι ο Βαγγέλης είναι μόνος του δεν ξέρει τι εστί ΝΔ» λέει χαρακτηριστικά στέλεχος της παράταξης και φίλος του Μεϊμαράκη. Η ίδια η αντιμετώπιση μάλιστα του πρώην προέδρου του κόμματος από το περιβάλλον του Κυριάκου δείχνει νευρικότητα και προσπάθεια να προλάβουν άλλες δημόσιες συναινετικές τοποθετήσεις.

Διαβάστε τη συνέχεια στο documentonews.gr

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…