Γόρδιος δεσμός το Brexit, αλλά πού είναι ο Μέγας Αλέξανδρος;

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες για την Τερέζα Μέι

“Γόρδιο δεσμό” χαρακτήρισε το πρόβλημα των συνόρων της Βόρειας Ιρλανδίας με την Ιρλανδία μετά το Brexit ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σχολιάζοντας ότι “δε βλέπω καμία νέα εκδοχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου”, σε μία σαφή αιχμή κατά της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι. “Δεν είναι και τόσο εύκολο να βρεις αυτού του είδους τον εφευρετικό ηγέτη”, πρόσθεσε.

Οι δηλώσεις αυτές είναι ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί εν όψει της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, με θέμα τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τερέζα Μέι έχει ήδη κατά το προηγούμενο διάστημα επικοινωνήσει με πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες για να τους εξηγήσει τις θέσεις της, σε μία προσπάθεια να βρει συμμάχους, όμως όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, με τους ηγέτες της ΕΕ να είναι έτοιμοι να αποφασίσουν την επιτάχυνση των προετοιμασιών για ένα “σκληρό” Brexit, μία αποχώρηση δηλαδή της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία για τους όρους της στις 29 Μαρτίου του 2019.

Ο Τουσκ ξεκαθάρισε άλλωστε τη Δευτέρα πως πλέον οι πιθανότητες για ένα άτακτο Brexit είναι μεγαλύτερες από ποτέ, στέλνοντας ουσιαστικά ένα μήνυμα προς τη Βρετανία, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε δεινή διαπραγματευτική θέση, με δεδομένο ότι η 29η Μαρτίου πλησιάζει και οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν εγκλωβιστεί σε μία στασιμότητα.

Το ερώτημα τώρα είναι αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα δώσουν μία πίστωση χρόνου στη Βρετανία για να σκεφτεί ένα εναλλακτικό σχέδιο με το οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να συμφωνήσει, ή αν θα κρατήσουν μία πιο σκληρή στάση, περιμένοντας άμεσα μία κίνηση “καλής θέλησης” από την πλευρά της Μέι.

Ωστόσο, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επικρατεί η άποψη ότι η Μέι είναι παγιδευμένη στις εσωτερικές έριδες του κόμματός της, με βουλευτές και υπουργούς της να αμφισβητούν τους χειρισμούς της, και άρα έχει περιορισμένα περιθώρια κινήσεων. Μάλιστα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σχολιάζουν ότι η Βρετανία πρέπει πρώτα να διαπραγματευτεί με τον εαυτό της, προτού διαπραγματευτεί με την ΕΕ για τους όρους της αποχώρησής της.

Σύμφωνα με αναλυτές και Ευρωπαίους αξιωματούχους, αυτό που θα πρέπει να περιμένουμε από τη σύνοδο των Βρυξελλών είναι ένα σαφές μήνυμα από τους Ευρωπαίους ηγέτες ότι η ΕΕ θα προχωρήσει και χωρίς τη Βρετανία, ακόμα και αν δεν υπάρξει μία συμφωνία για το Brexit έως τις 29 Μαρτίου, ρίχνοντας το βάρος στην Τερέζα Μέι και την κυβέρνησή της, χωρίς ωστόσο να της κλείνουν την πόρτα των διαπραγματεύσεων.

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.