Σε ποια οικιακή βοηθό θα έριχνες τη γόπα σου; Αποσύρουν το ρατσιστικό ερώτημα

«Ατυχές» χαρακτήρισαν το ρατσιστικό δίλημμα του ΓΟΠΑ project «Αν είχες οικιακή βοηθό θα ήταν: η Μαρούσκα ή η Δεβόρα;» οι υπεύθυνοι του προγράμματος, προχωρώντας στην απόσυρσή του μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν. Πόσο ατυχές ήταν, άραγε;

FS Tsigaro

Πρόκειται για το πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον Δήμο Αθηναίων, και έχει τοποθετήσει σταχτοδοχεία – κάλπες σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, καλώντας τους καπνιστές, αντί να πετάξουν τα τελειωμένα τσιγάρα τους στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, να τα σβήσουν στην κάλπη που αντιστοιχεί στην απάντηση της αρεσκείας του.

Το εν λόγω βέβαια project – πόσο μάλλον το ερώτημα που θέτει – έχει μια σειρά από στρεβλώσεις. Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το εγχείρημα αυτό διαπερνά μια «ατενίστικη» λογική (όλοι θυμόμαστε τα δέντρα με πουλόβερ και τα “ανακαινισμένα” παγκάκια για να μην κοιμούνται οι άστεγοι) που δε δημιουργεί την παραμικρή συνειδητοποίηση γύρω από το ζήτημα που εγείρεται και προφανώς δε δίνει κανένα ερέθισμα σε αυτόν που έρχεται σε επαφή με το project.

Ένα «παιχνίδι» στους δρόμους της Αθήνας δε σε κάνει ούτε να σέβεσαι το περιβάλλον, ούτε να ευαισθητοποιηθείς για το πόσο επιζήμιο για την υγεία είναι το κάπνισμα. Αποτελεί καθαρά και μόνο μια αστεία δραστηριότητα, ένα επικοινωνιακό τρικ που ουσιαστικά δε λύνει απολύτως κανένα πρόβλημα. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση, κατάφερε να κάνει το αντίθετο.

Χρησιμοποιώντας δημοφιλείς χαρακτήρες από αγαπημένες στο κοινό τηλεοπτικές σειρές, θέτει το δίλημμα της επιλογής οικιακής βοηθού στους περαστικούς, ανάμεσα στη Μαρούσκα και τη Δεβόρα. Δηλαδή, πέραν του ότι δημιουργείται μια ψευδαίσθηση πλουτισμού – λες και είμαστε όλοι τόσο λεφτάδες, που οι ανησυχίες μας έχουν να κάνουν με ζητήματα όπως η επιλογή οικιακής βοηθού – αναπαράγει σεξιστικά και ρατσιστικά στερεότυπα.

Το project αυτό, είτε ηθελημένα είτε όχι, παρουσίασε δύο εργαζόμενες γυναίκες, μετανάστριες, ως καρικατούρες. Δύο γυναίκες που αν τις συναντήσεις στην πραγματική ζωή είναι πιθανό να σου πουν ότι οι συνθήκες εργασίας τους είναι χάλια, ότι το πλούσιο – ψωνισμένο αφεντικό τους, τους φέρεται ως δεύτερης κατηγορίας, γυναίκες που για κάποιο πολύ σοβαρό προσωπικό λόγο ανέχονται την ταπείνωση που θα τους μοιράσει απλόχερα το πλούσιο αφεντικό τους, ανάλογα με τα κέφια του κάθε μέρα. Γυναίκες με προσωπικότητα και δικαιώματα, και όχι καρικατούρες για να γελάς με τα σπαστά τους ελληνικά. Ή ρώσικα τέλος πάντων.

Αντί λοιπόν να έρχεται η ώρα της συγνώμης, μετά από γενική κατακραυγή, καθώς «δε θέλαμε να προσβάλουμε καμιά κοινωνική κατηγορία», καλό θα ήταν όταν επιστρατεύεται το χιούμορ, να συνοδεύεται και από κάποιο περιεχόμενο που τουλάχιστον αποφεύγει να προσβάλει κοινωνικές ομάδες και να αναπαράγει στερεότυπα. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΟΠΑ project :

Με λύπη μας πληροφορηθήκαμε ότι υπήρξαν κάποιες αρνητικές αντιδράσεις αναφορικά με το πρόσφατο ερώτημα του ΓΟΠΑ project: «Αν είχες οικιακή βοηθό θα ήταν: η Μαρούσκα ή η Δεβόρα;». Τα συγκεκριμένα σχόλια έκαναν λόγο για αναπαραγωγή ρατσιστικών στερεοτύπων από πλευράς μας για το εν λόγω επάγγελμα.

Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν υπήρξε τέτοιου είδους πρόθεση από την πλευρά μας.

Κάθε ερώτημα που θέτει το «γόπα project» έχει ως στόχο να κινητοποιήσει τον περαστικό καπνιστή ώστε να χρησιμοποιήσει το σταχτοδοχείο και να μην πετάξει τα αποτσίγαρα στους δρόμους ή τα πεζοδρόμια. Στο πλαίσιο αυτό, επιστρατεύουμε συχνά το χιούμορ μέσα και από αναφορές σε ταινίες ή τηλεοπτικές σειρές.

Θα θέλαμε να γίνει σαφές ότι επιλέγουμε με προσοχή τα ερωτήματά μας έτσι ώστε να μην θίγουν καμία κοινωνική ομάδα, ωστόσο το συγκεκριμένο ερώτημα αποδείχθηκε ατυχές και ήδη το αποσύραμε. Ζητούμε συγγνώμη.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…