Newsroom

Newsroom

Google: Δημιουργεί κέντρα δεδομένων με βάση το νερό

Δύο περίεργες φιγούρες, ανοιχτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο και του Μέιν, έκαναν την εμφάνισή τους πριν από λίγες μέρες…

Δύο περίεργες φιγούρες, ανοιχτά των ακτών του Σαν Φρανσίσκο και του Μέιν, έκαναν την εμφάνισή τους πριν από λίγες μέρες και πυροδότησαν έντονες συζητήσεις γύρω από την προέλευσή τους. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα CNET, πρόκειται για εξέδρες της Google, η οποία προχωρεί στην υλοποίηση της πατέντας που κατοχύρωσε πριν από λίγα χρόνια για «κέντρα δεδομένων με βάση το νερό».

Στην ιστοσελίδα αναφέρεται πως οι εξέδρες έχουν ύψος τετραώροφου κτηρίου και αποτελούνται από σειρές σύγχρονων εμπορευματοκιβωτίων.

Ο τεχνολογικός κολοσσός δεν έχει προβεί σε δηλώσεις, παρά τα πολυάριθμα αιτήματα, σχετικά με τις δραστηριότητές του, ωστόσο υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι πράγματι βρίσκεται πίσω και από τις δύο μυστηριώδεις εξέδρες, οι οποίες αποτελούν την υλοποίηση πατέντας για κέντρα δεδομένων που θα τροφοδοτούνται με πράσινη, φθηνή και άφθονη κυματική ενέργεια.


Η αίτηση για χορήγηση διπλώματος ευρεσιτεχνίας κατατέθηκε το 2008 και εγκρίθηκε ένα χρόνο αργότερα. Περιγράφει ένα κέντρο δεδομένων πάνω σε πλοίο, οι ενεργειακές ανάγκες του οποίου καλύπτονται διαρκώς από τα κύματα. Επιπλέον, το θαλασσινό νερό χρησιμοποιείται και για να διατηρούνται οι servers στη σωστή θερμοκρασία. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας παραμένει ένα από τα ακριβότερα κομμάτια στη συντήρηση ενός κέντρου δεδομένων, το οποίο μάλιστα καταλαμβάνει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό επί της συνολικής χρήσης ηλεκτρικού ρεύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας στο CNET, ο ειδικός στα κέντρα δεδομένων Τζόναθαν Κούνεϊ από το πανεπιστήμιο του Στάνφορντ εκτίμησε ότι δεν θα ήταν απίθανο η Google να κατασκευάζει κέντρα δεδομένων μέσα σε κοντέινερ, σε πλωτές πλατφόρμες, παρά το γεγονός ότι η χρήση αλμυρού νερού ως πηγής ψύξης θα μπορούσε να αποδειχθεί προβληματική. Ο ίδιος επισήμανε ότι αρκετές εταιρείες, ανάμεσά τους η Microsoft και η Dell, εγκαθιστούν εδώ και αρκετό καιρό ειδικά προσαρμοσμένα κέντρα δεδομένων μέσα σε εμπορευματοκιβώτια.

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

androulakis

Ανδρουλάκης για Φοίβο Ιωαννίδη: Έφυγε ένας από τους πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα

«Ένας από τους πιο σημαντικούς πρωταγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, ο Φοίβος Ιωαννίδης δεν είναι πια…