ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Golden boys, ακριβά συμφέροντα και… φτηνές δικαιολογίες

Πίσω από την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις φτηνές δικαιολογίες, κρύβεται συστηματικά η ίδια αιτία: η εξυπηρέτηση συμφερόντων που απομυζούν το δημόσιο χρήμα και κερδίζουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος

MAXIMOU

«Η καλή η μέρα φαίνεται από το πρωί» λέει ο λαός. Η ζωή έδειξε ότι το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την κακή. Που ξεκίνησε με τη τραγωδία στο Μάτι. Την οποία πριν τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την απέδιδε στον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Και μόνο όταν άλλαξαν οι ρόλοι, άλλαξε και το… τροπάρι.

Στη Συνέλευση του ΟΗΕ στη Ν. Υόρκη, το φθινόπωρο του 2019, ως νέος τότε πρωθυπουργός, ο Μητσοτάκης απέδωσε μεγαλοπρεπώς την τραγωδία στην κλιματική αλλαγή. Υποσχόμενος ότι η δική του κυβέρνηση θα την αντιμετώπιζε αποτελεσματικά.

Μέχρι που ήρθε η μεγάλη οικολογική καταστροφή το καλοκαίρι του 2021 για να τον διαψεύσει. Το πολυδιαφημισμένο «επιτελικό κράτος» κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος όταν 1,6 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν αβοήθητα σε συνθήκες νηνεμίας, όπως παραδέχτηκε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη Βουλή για να δικαιολογήσει τις διακοπές ρεύματος που οφείλονταν στην έλλειψη ανέμων.

Το «επιτελικό κράτος» κατέρρευσε γιατί τα κονδύλια για την πρόληψη των πυρκαγιών και τη δασοπυρόσβεση είχαν κάνει φτερά, καθώς είχαν γίνει επιχορηγήσεις σε επιχειρήσεις ΜΜΕ και όχι μόνο, για τη χρηματοδότηση της κυβερνητικής προπαγάνδας και άλλες ανάγκες.

Αν στις πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021 κάηκε η αξιοπιστία του κρατικού μηχανισμού, στη διαχείριση της πανδημίας έσβησε και η τελευταία ελπίδα ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη και ικανή, έστω και στοιχειωδώς, να προστατέψει τη χώρα και τους πολίτες από τις αλλεπάλληλες κρίσεις.

Όταν όλες οι χώρες του πολιτισμένου κόσμου, ακόμη και οι… κοιτίδες του νεοφιλελευθερισμού, επένδυαν σημαντικά ποσοστά του ΑΕΠ τους στα συστήματα υγείας τους, οι δικοί μας Ηρακλείς του νεοφιλελευθερισμού προσπαθούσαν με φτηνές δικαιολογίες να πετάξουν τη μπάλα στην κερκίδα.

Στην αρχή υποστήριξαν την απίστευτα αντιεπιστημονική σαχλαμάρα, ότι δεν επένδυσαν σε περισσότερες ΜΕΘ γιατί οι θάνατοι, λέει, θα αυξάνονταν με την αύξηση των ΜΕΘ.

Ύστερα ισχυρίστηκαν ότι θα πέταγαν στο δρόμο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αν άκουγαν τον ΣΥΡΙΖΑ και έφτιαχναν περισσότερες ΜΕΘ. Κι ακόμη, ότι δεν χρειαζόμαστε ένα ΕΣΥ πολυτελείας με άχρηστα ειδικά εξοπλισμένα κρεβάτια, μετά το τέλος της πανδημίας.

Ένα τέλος που όσες φορές μέχρι σήμερα η διορατικότητά τους τους έκανε να προβλέψουν ότι θα έρθει, άλλες τόσες έπεσαν έξω…

Και τέλος ο ίδιος ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε στη Βουλή ότι δήθεν δεν είχε στα χέρια του καμιά μελέτη που να αποδείκνυε ότι εκτός ΜΕΘ αυξάνεται η θνητότητα των νοσούντων. Για να τον διαψεύσει ο καθηγητής Τσιόδρας που είχε καταθέσει αυτή τη μελέτη μήνες νωρίτερα στην κυβέρνηση.

Και όλα αυτά για να κρύψουν τη μεγάλη αλήθεια. Ότι εξοικονομούσαν δημόσιο χρήμα για να ενισχύσουν την ολιγαρχία του πλούτου που εκπροσωπούν με αδιαφανείς απ’ ευθείας αναθέσεις πολλών δις ευρώ, όπως κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλο αυτό το θέατρο σκιών της κυβερνητικής προπαγάνδας κατέρρευσε όταν ο ΕΟΔΥ, 4 ολόκληρους μήνες μετά από σχετική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ, αναγκάστηκε να παραδεχτεί με έγγραφό του ότι την ώρα που κυβέρνηση και πρωθυπουργός δικαιολογούσαν με ευφάνταστα επιχειρήματα και φτηνές δικαιολογίες την εγκληματική τους αμέλεια να μην επενδύσουν στο ΕΣΥ, 16.519 νοσούντες που δεν βρήκαν κρεβάτι όσο οι ΜΕΘ ήταν υπερπλήρεις, έχασαν τη μάχη για τη ζωή, χωρίς να έχουν την ευκαιρία της πρέπουσας ιατρικής και νοσοκομειακής φροντίδας. 16.519 άνθρωποι, οι 2 στους 3 σχεδόν που πέθαναν από την πανδημία, έχασαν τη μάχη επειδή η κυβέρνηση δεν φρόντισε να ενισχύσει τις ιατρικές και νοσοκομειακές δομές όσο χρειάζονταν, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα διαδοχικά κύματα του φονικού ιού.

Αποτέλεσμα της επικοινωνιακής διαχείρισης της πανδημίας είναι η Ελλάδα να έχει γίνει ένα απέραντο νεκροταφείο. Καθώς είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων ανά πληθυσμό στην Ευρώπη, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα.

Ακόμη και τώρα, που οι δικαιολογίες για την πανδημία στέρεψαν, κυβέρνηση και πρωθυπουργός εξακολουθούν με την ίδια τακτική να αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της βίαιης φτωχοποίησης των Ελλήνων εξ αιτίας της ακρίβειας που προκαλούν τα καρτέλ των κερδοσκόπων της ενεργειακής αγοράς.

Μέρος αυτού του προβλήματος είναι και η ίδια η κυβέρνηση, με τις ολέθριες πρωτοβουλίες της απολιγνιτοποίησης, που έγινε αιτία να εξαρτηθούμε περισσότερο από το εισαγόμενο από τη Ρωσία φυσικό αέριο στη χειρότερη στιγμή, όταν η τιμή του ανέβηκε στα ύψη. Κι ακόμη με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, που αντί να προστατεύει το δημόσιο συμφέρον, όπως παλιά, κερδοσκοπεί και αυτή, πουλώντας το ρεύμα σε πολλαπλάσιες τιμές από το κόστος του.

360705g 1 1

 

Κι εμείς, σαν ήρωες του Μπέκετ, να περιμένουμε μάταια να έρθει ο Γκοντό, η αυτορρύθμιση της αγοράς που μας έταξαν και η οποία θα μείωνε, δήθεν, τις τιμές.

Άλλοτε φταίει ο πόλεμος, έστω κι αν ξέσπασε 6 μήνες μετά την εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης και άλλοτε φταίει η διεθνής συγκυρία, έστω κι αν η υπόλοιπη Ευρώπη έχει πάρει μέτρα και έχει καταφέρει να μειώσει αποτελεσματικά τις ανατιμήσεις.

Κι όταν έγινε γνωστό ότι εξ αιτίας της μη επέμβασης στην ενεργειακή εσωτερική αγορά έχουμε γίνει η ακριβότερη χώρα στον κόσμο, καθώς πληρώνουμε τα πιο ακριβά καύσιμα σε σχέση με το μισθό μας, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αρνήθηκε ότι υπάρχει ακρίβεια και απέδωσε την αδυναμία των καταναλωτών να αγοράσουν καύσιμα σε… ψυχολογικά τους προβλήματα.

Εντωμεταξύ η Ελλάδα, σύμφωνα με διεθνή στοιχεία, είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που τα μέτρα που πήρε για να αντιμετωπίσει τις ανατιμήσεις δεν κτυπούν την αιτία του κακού στη ρίζα του, αλλά αντίθετα το συντηρούν.

360705g 2 2

Από τα 6 μέτρα που εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές χώρες και τα οποία εκτείνονται από τη μείωση των φόρων, μέχρι την φορολόγηση των υπερκερδών των κερδοσκόπων, η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να εφαρμόσει το μόνο μέτρο που, αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους μηχανισμούς της αγοράς που προκαλούν τις ανατιμήσεις, επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Πίσω από την προπαγάνδα, τα ψέματα και τις φτηνές δικαιολογίες, κρύβεται συστηματικά η ίδια αιτία.

Η εξυπηρέτηση συμφερόντων που απομυζούν το δημόσιο χρήμα και κερδίζουν σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.

Η ολιγαρχία του πλούτου, που ωφελήθηκε από τη μη επένδυση στο ΕΣΥ, οι κομματικοί φίλοι, που σε μια νύχτα έγιναν ακριβοπληρωμένα golden boys με τρελούς μισθούς και τώρα οι κερδοσκόποι της αγοράς που κρύβονται πίσω από τις ανατιμήσεις της ενέργειας, είναι η πραγματική αιτία για το θέατρο σκιών που εδώ και 2,5 χρόνια παίζεται μπροστά στα μάτια μας.

Πλησιάζει όμως η ώρα που το πάρτι θα τελειώσει. Ακόμη κι αν, φοβούμενοι τη λαϊκή τιμωρία, καθυστερήσουν τις εκλογές μέχρι το τέλος της τετραετίας, πράγμα αμφίβολο γιατί δεν θα αντέξουν το βάρος της λαϊκής οργής, το τέλος δεν αργεί.

«Όλα εδώ πληρώνονται», που λέει κι ο λαός…

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

603

Δολοφονία καρδιολόγου: Γιατί η «μαύρη χήρα» του καρδιολόγου καλείται να φύγει από την Κρήτη;

Όσα είπε η δικηγόρος της αδελφής του θύματος Κική Πακιρτζίδου - Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις…

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

5644757

Καλλιάνος: Συγκλονιστική απάντηση από γυναίκα που έχασε τον άνδρα της στο Αττικό – «Μην τα βάζετε με τους γιατρούς, βάλτε τα με τα αφεντικά σας»

Απάντηση στα όσα ανέφερε σε βίντεο του ο Γιάννης Καλλιάνος έδωσε μια γυναίκα που έχασε…

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Βια

Κρήτη: Αδέρφια έδωσαν ραντεβού για να ξυλοκοπήσουν 19χρονο – Η ανήλικη αδερφή τους βιντεοσκοπούσε

Τον χτυπούσαν τα αδέρφια της κι εκείνη τραβούσε βίντεο. Συνελήφθησαν και οι γονείς.

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

xylo dromos retxiki

Θεσσαλονίκη: Αδιανόητο ξύλο οδηγών στην μέση του δρόμου – Τους τραβούσαν για να τους χωρίσουν (Video)

Οι δύο οδηγοί σταμάτησαν τα οχήματά τους και άρχισαν να πλακώνονται.